Tarih Vakfı > Kitaplar

Kitaplar

Filters Sort results
Reset Apply

Hasankeyf tarihsel önemde bir yerdir. Ama kasabanın etkileyici konumu ve çok sayıdaki arkeolojik kalıntılarının güzelliği Batman ile Türkiye'nin Suriye sınırındaki Mardin kenti arasında uzanan modern karayolunda tesadüfen yolculuk yapanları bile büyüler.(Önsöz'den)

Osmanlı coğrafyasından Cumhuriyet Türkiyesi ne aramızdan on yedi aile: Karadağ dan Amasra ya, Kafkasya dan İstanbul a, Tebriz den Adıyaman a, Rusçuk tan Eskişehir e, Horasan dan Hacımirza köyüne, Tuna boylarından Söke ye... Savaşlarla savrulan yüzyılın ilk kuşağı ve ardından üç kuşak Cumhuriyet.Farklı yöreler, farklı sınıflar, farklı meslekler, farklı inançlar, farklı diller... Farklılıklara rağmen, benzer sevinçler, benzer kederler. İster vaftiz edilmiş olsun, ister sünnet; bebekler ve bebeklerle gülen yüzler. Umutlu nikah fotoğrafları, objektiflere gülümseyen gelinler, damatlar; siyah önlüklü, beyaz yakalı ya da özel okul üniformalı fotoğraflar; yılların bıraktığı izler, çizgiler ve yitirilenler... Başka aileler seçilmiş olsaydı da, pek değişmeyecek olan sevinçler ve üzüntüler.Aramızdan on yedi aile, albümlerini ve anılarını, Cumhuriyet in 75. yılında bizlerle paylaşıyorlar.

stanbul dışında Amman, Beyrut, Cakarta, Kasablanka kentlerini de ele alan Redefining the Public Space of Muslim Societies: The Associational Life of Cities başlığı ile gerçekleştirilen uluslararası bir projenin İstanbul ayağını oluşturan bu çalışma, Tanzimattan günümüze sivil toplum kuruluşlarını çeşitli kategorilere ayırarak inceliyor.

Aysel Gürmen'in Selen'in Öyküleri dizisinin kahramanı Selen, bu öyküde dünyasını genişletiyor ve yeni bir kavramla tanışıyor. Selen, AB kavramına doğru yelken açarken, okurlarına yaş döneminin yalınlığını, saflığını ve renkliliğini duyumsatıyor.

Yerleşmeler, bulundukları coğrafyanın içinde kaybolmak istercesine onun bir parçası gibi biçimlenmiş oldukları izlenimini verirler. Gördüklerinizin, Anadolu'nun neolitik dönemle başlayıp çağlar boyunca devam eden uzun yerleşme tarihinde hangi kesitin izini taşıdığını algılamaya çalışırsınız. Bitirdiğimiz yüzyılda Türkiye'nin öncelikle batısındaki yerleşmeleri dönüştüren, değiştiren sanayileşmeye bağımlı yapılaşmanın bu bölgedeki etkilerini anlama çabasına girişirsiniz. Bazen tümüyle yeni fakat acemice oluşmuş, bazen de tümüyle geleneksel yapısını sürdüren görüntüler art arda birbirini izler.

Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bir heyet tarafından hazırlanan "Mecelle-i Ahkam-ı Adliye", 20 Nisan 1869'da kanunlaştı ve 4 Ekim 1926'da yürürlükten kaldırıldı. Cengiz İlhan, Hukukun Doksan Dokuz İlkesi'nde Mecelle'nin girişindeki 99 "temel ilkenin" günümüz Türkçesi ve hukuk diliyle yorumunu deneyerek Mecelle'nin genel ilkeleri ile evrensel hukuk ilkeleri arasındaki bağları gündeme getiriyor. İlhan bu kitabıyla, "ülkemizin hukuk kültür mirasının başyapıtı" olarak adlandırıldığı Mecelle'nin ilkelerinin, hukukçuların analizlerinde bir araç olarak kullanılabileceğini, bu ilkelerin hukuki düşüncenin oluşmasındaki katkılarının günümüzde de önemini koruduğunu belirtmeyi amaçlıyor.

Avrupa Birliği ırk, cinsiyet, etnik köken, din veya inanç, sakatlık, yaş veya cinsel tercihe dayalı ayrımcılığa karşı mücadelesinde kararlıdır. Esprili bir dille yazılmış bu bilgilendirici broşür, gençlerle ırkçılık konusu işlendiğinde öğretmenlerin kullanmaları için tasarlanmıştır.

Aytül Akal, çocuk yazarlarının birçoğu gibi, kendi çocuklarına anlattığı masalları kaleme alarak yazın yaşamımıza girmiştir. Şiirle adım attığı yazarlığını 2 yaşından 15 yaşına kadar uzanan bir yaş grubu için yazdığı 100'e yakın çocuk kitabıyla sürdürmüş, çocuk edebiyatımızın tanınmış isimleri arasında saygın bir yer edinmiştir.