Tarih Vakfı > Etkinlikler

by

Yer: Ankara Tarih Vakfı

Dikiş makinesini tarihsel bir belge olarak okumak mümkün mü? Peki, dikiş makinesi üzerinden bir şiddet tarihi okuması yapılabilir mi? Ceyda Karamürsel bu gibi tarihyazımsal-metodolojik sorulara cevap arayacağı konuşmasında, genelde hane içi üretim ve/veya tüketim tarihi gibi konular ile özdeşleştirilen dikiş makinesinin, şiddet tarihi ile olan ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır.

Yer: Tarih Vakfı

Serinin beşinci konuşmasında Gülhan Balsoy “Geç Osmanlı Erken Cumhuriyet Polisiye Edebiyatında Şeytan, Tilki ve Kurnaz Kadınlar’’ başlıklı konuşmasıyla 26 Ocak Perşembe günü saat 18:00’da Tarih Vakfı Eminönü binasında bizlerle olacak. Bu konuşmada Balsoy, tarihsel hakikat ve edebi hakikat arasındaki ilişkiyi genellikle edebiyatın daha az derinlikli bir türü kabul edilen polisiye edebiyat örneği üzerinden ele alacak.

Yer: Uzaktan Erişim

Bu seminerde Senem Timuroğlu dünyada 1. Dalga Feminist Hareket ile etkileşim ve alışveriş halinde ilerleyen, Osmanlı modernleşmesi tarihinin birer aktörü olan Osmanlı-Türk kadınların entelektüel ve politik yolculuğunu, Kanatlanmış Kadınlar, Osmanlı ve Avrupalı Kadın Yazarların Dostluğu çalışmasındaki bulgulara dayanarak ele alacak. Seminere Gülşen Çulhaoğlu Pirencek tartışmacı olarak katkı verecek.

Yer: Minerva Han

Murat Güvenç, “1920’lerde Galata: Sokaklar, İşyerleri, Konutlar” başlıklı, 19 Ocak 2022, Perşembe saat 18:00’de Minerva Han’da yüz yüze ve çevrimiçi olarak bir konuşma gerçekleştirecektir.

Yer: Ankara Tarih Vakfı

Bu tartışma, bugün “eski” solcuların birbiri ardına yayımlanan otobiyografi ve anı çalışmalarıyla su yüzüne çıkan yoğun hatırlama çabasını da yeniden yorumlayabilmemiz için bize bir fırsat sunmuş olacaktır. Bu hatırat enflasyonunda tekrar o bütün mümkünlerin kıyısına gelmenin yarattığı mutluluğa erişebilme çabasının da izleri olduğuna değineceğiz.

Yer: Tarih Vakfı

Serinin dördüncü konuşmasında Şehnaz Şişmanoğlu “19. Yüzyılda Karamanlıca Edebiyat: Şehir, Taşra, Kimlik’’ başlıklı konuşmasıyla bizlerle olacak. Mübadelenin 100. yılında, mübadele öncesi Türkçe konuşan Anadolulu Ortodoksların edebi birikimine odaklanan bu konuşmada, 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra büyük ölçüde İstanbul’a yönelen göç hareketlerinin Yunan harfli Türkçe (Karamanlıca) edebi üretimini nasıl etkilediği ele alınacak.

Yer: Tarih Vakfı

Serinin üçüncü konuşmasında Murat Cankara “Yaban’ın Tuzsuz Dili: Cumhuriyet, Dil ve Alfabe Üzerine Bazı Mülahazalar” başlıklı konuşmasıyla bizlerle olacak. Yakup Kadri’nin Yaban romanını odağa alacak olan konuşma, metnin yaklaşık yüz yıllık tarihini kurcalayarak, alışılageldik yorum çerçevesini sorgulamayı hedefliyor.

Yer: Tarih Vakfı

”Cumhuriyet’in 100 Yılı Konuşmaları”nın beşinci panelinde Şevket Pamuk, Alp Erinç Yeldan ve Ayşe Evren Hoşgör Çimen “Türkiye Ekonomisinin 100 Yılı” başlığı altında Cumhuriyet’in iktisat tarihini çeşitli açılardan değerlendirecekler.

Yer: Uzaktan Erişim

Akl-ı Kıssa’nın 2022 Güz dönemi üçüncü seminerini Suna Çağaptay “Bir Kentin Anatomisi: Prousa’dan Bursa’ya” başlığıyla verecek. Seminere Nilay Özlü tartışmacı olarak katkı verecek.