Tarih Vakfı

Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları

Yer: Tarih Vakfı

Serinin üçüncü konuşmasında ‘Erken Cumhuriyet döneminde Doğu’da devlet inşası, müzakere ve direniş‘ başlığı altında Zehra Ayman ve Burak Başaranlar 18 Ocak Perşembe günü saat 18:30’da Tarih Vakfı Eminönü Binasında bizlerle olacak.

Yer: Tarih Vakfı

Serinin ikinci konuşmasında ‘’Muhalefet mi iktidar mı: Cumhuriyet’in taşra eşrafı’’ başlığı altında Meryem Çakır Kantarcıoğlu ‘’Devletin Köy Sınırı: Geç Osmanlı’dan Erken Cumhuriyet’e Taşrada Sınır ve Mera Çekişmeleri’’ ve Emre Erkan ‘’Çok Partili Haya Geçerken Taşrada İktidar ve Muhalefet’’ başlıklı konuşmalarıyla 14 Aralık Perşembe günü saat 18:30’da Tarih Vakfı Eminönü Binasında bizlerle olacak.

Yer: Tarih Vakfı

Serinin ilk konuşmasında Begüm Özden Fırat “Toprak, Mülkiyet, Cumhuriyet: 1960-80 arası Toprak İşgal Hareketi’’ başlıklı konuşmasıyla 26 Ekim Perşembe günü saat 18:30’da Tarih Vakfı Eminönü Binası’nda bizlerle olacak.

Yer: Tarih Vakfı

Serinin beşinci konuşmasında Gülhan Balsoy “Geç Osmanlı Erken Cumhuriyet Polisiye Edebiyatında Şeytan, Tilki ve Kurnaz Kadınlar’’ başlıklı konuşmasıyla 26 Ocak Perşembe günü saat 18:00’da Tarih Vakfı Eminönü binasında bizlerle olacak. Bu konuşmada Balsoy, tarihsel hakikat ve edebi hakikat arasındaki ilişkiyi genellikle edebiyatın daha az derinlikli bir türü kabul edilen polisiye edebiyat örneği üzerinden ele alacak.

Yer: Tarih Vakfı

Serinin dördüncü konuşmasında Şehnaz Şişmanoğlu “19. Yüzyılda Karamanlıca Edebiyat: Şehir, Taşra, Kimlik’’ başlıklı konuşmasıyla bizlerle olacak. Mübadelenin 100. yılında, mübadele öncesi Türkçe konuşan Anadolulu Ortodoksların edebi birikimine odaklanan bu konuşmada, 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra büyük ölçüde İstanbul’a yönelen göç hareketlerinin Yunan harfli Türkçe (Karamanlıca) edebi üretimini nasıl etkilediği ele alınacak.

Yer: Tarih Vakfı

Serinin üçüncü konuşmasında Murat Cankara “Yaban’ın Tuzsuz Dili: Cumhuriyet, Dil ve Alfabe Üzerine Bazı Mülahazalar” başlıklı konuşmasıyla bizlerle olacak. Yakup Kadri’nin Yaban romanını odağa alacak olan konuşma, metnin yaklaşık yüz yıllık tarihini kurcalayarak, alışılageldik yorum çerçevesini sorgulamayı hedefliyor.

Yer: Tarih Vakfı

Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları Başlıyor! Tarih Vakfı’nın iki haftada bir Perşembe günleri düzenlediği Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları’nın 2022 Sonbahar döneminin konusu Tarih ve Edebiyat. İpek Hüner Cora’nın koordinatörlüğünde gerçekleşecek konuşmalar edebiyat ve tarih disiplinlerinin kesişimini…

Yer: Uzaktan Erişim

Seminer dizisinin ikinci sunumunda “Peyami Safa’nın Eserlerinde Mütareke ve Milli Mücadele” başlığıyla Seval Şahin konuğumuz olacak. İlgili yayın kaydını 23 Temmuz 2020 Perşembe saat 18.30’da Tarih Vakfı Youtube kanalından izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/TarihVakfiLive

Yer: Uzaktan Erişim

Bu seminerde Yunan tarafının neden 1922’yi bir son olarak gördüğü ve bu tarihi neden Küçük Asya Felaketi olarak okuduğu tartışılacak, Yunan edebiyatında ve okul kitaplarında bu tarihin yeniden kurgulanma şeklinin Yunanistan ve Türkiye’de uyandırdığı yankılar ele alınacaktır.