Tarih Vakfı

Konferans, Sempozyum ve Söyleşiler

Yer: Tarih Vakfı

Tarih Vakfı’nda Seda Altuğ’un koordinatörlüğünde düzenlenen “Filistin: Toprak, Emek, Siyaset” panelinde Canan Özcan, Selim Sezer, Erhan Keleşoğlu ve Seda Altuğ Filistin’i konuşacaklar. 12 Haziran 2024’te, saat 18.30’da Tarih Vakfı Eminönü binasında yüz yüze gerçekleşecek olan panele bekliyoruz.

Yer: Sinematek/Sinema Evi

Sinematek Sinema/Evi ve Tarih Vakfı iş birliği ile düzenleyeceğimiz Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri etkinliğinin yedincisi 8 Haziran 2024, saat 13:00’te gerçekleşecek. Bu seminer dizisi, sinema ve tarihin kesişiminde izleyicilere kapsamlı bir kültürel ve bilimsel deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Serinin konuşmacısı Özge Özyılmaz (İstanbul Kent Üniversitesi) ve etkinliğin moderatörü Özde Çeliktemel (Boğaziçi Üniversitesi) olacaktır.

Yer: Sinematek/Sinema Evi

Tarih Vakfı ve Sinematek Sinema/Evi’nin iş birliği ile düzenlenen Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri etkinliğinin beşincisi 25 Mayıs 2024, saat 13:00’ te gerçekleşecek. Bu seminer dizisi, sinema ve tarihin kesişiminde izleyicilere kapsamlı bir kültürel ve bilimsel deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Serinin konuşmacısı Ayşe Toy Par (Galatasaray Üniversitesi) ve etkinliğin moderatörü Özde Çeliktemel (Boğaziçi Üniversitesi) olacaktır.

Yer: Sinematek/Sinema Evi

Sinema İstanbul’a geldiğinde, seyirciler hangi donanımları ve deneyimleri kullanarak film izlediler? Şehzadebaşı’ndaki film gösterimi (1897) bir Ramazan eğlencesi olarak sunulduğunda, sinemanın Karagöz ile ilişkisi nasıldı? Karagöz sinema benzerliği, seyir deneyimini nasıl etkiledi? Laura U. Marks ve Ayşe Şasa’nın “imaginal” (hâyâli) kavramıyla, seyircinin hâyâl perdesinden sinema perdesine geçişindeki işlevselliği nasıl sorgulanabilir? Cemal Kafadar’ın önerdiği “hayret” kavramı, erken dönem sinema seyircisinin deneyimini anlamaya nasıl yardımcı olabilir? Konuşma, sinema seyircisine ilişkin tartışma hatlarını bu iki kavram etrafında tartışmayı amaçlıyor.

Yer: Bilgi Üniversitesi santralistanbul

İstanbul Bilgi Üniversitesi – Bonn Üniversitesi – Tarih Vakfı iş birliğiyle Tarih Lisansüstü
Öğrenci Konferansı başlıyor!
Tarih Lisansüstü Konferansı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü ve Bonn Üniversitesi
Bağımlılık ve Kölelik Çalışmaları Merkezi lisansüstü öğrencileri tarafından düzenlenmekte
ve Tarih Vakfı tarafından desteklenmektedir.

Yer: Anamed Kütüphanesi

9 Mayıs 2024 Perşembe günü, saat 16:00’da gerçekleşecek serinin altıncı konuşmasında Çiler Çilingiroğlu ve Duygu Tarkan, “Arkeolojinin Arkeolojisi: Disiplinin Yüz Yılına Eleştirel Bir Bakış” başlığı altında bizlerle olacak.

Yer: Sinematek/Sinema Evi

Seminerde Osmanlı İstanbul’unda sinema mekânındaki kadınlar ile kadın seyircilerin beyazperdede izledikleri kadınlara odaklanılacaktır. Film kesitleri, arşiv belgeleri, anılar ve dönem basınının tanıklığında, film ve sinema tarihi ekseninde dönemin seyir kültürünün izi sürülecektir.

Yer: Sinematek/Sinema Evi

Tarih Vakfı ve Sinematek Sinema/Evi’nin işbirliği ile düzenleyeceği Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri etkinliğinin üçüncüsü 20 Nisan 2024, saat 13:00’da gerçekleşecek. Bu seminer dizisi, sinema ve tarihin kesişiminde izleyicilere kapsamlı bir kültürel ve bilimsel deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Serinin üçüncü konuşmacısı sinema tarihçisi Arda Odabaşı ve etkinliğin moderatörü Özde Çeliktemel olacaktır.

Yer: Sinematek/Sinema Evi

Tarih Vakfı ve Sinematek Sinema/Evi’nin işbirliği ile düzenleyeceği Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri etkinliğinin ikincisi 6 Nisan 2024, saat 13:00’da gerçekleşecek. Bu seminer dizisi, sinema ve tarihin kesişiminde izleyicilere kapsamlı bir kültürel ve bilimsel deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Serinin ikinci konuşmacısı yapımcı Yamaç Okur (FARO) ve etkinliğin moderatörü Özde Çeliktemel (Boğaziçi Üniversitesi) olacaktır.

Yer: Anamed Kütüphanesi

2 Nisan 2024 Salı günü, saat 16:00’da gerçekleşecek serinin beşinci konuşmasında Nilgün Çelebi ve Alim Arlı, “Sosyolojinin Farklılaşma ve Kurumsallaşma Sarkacında Geçen 100 Yılı” başlığı altında bizlerle olacak.