Tarih Vakfı > Etkinlikler > Konferans, Sempozyum ve Söyleşiler > Pera’daki Divalar: Geç Osmanlı’da Kadınlar ve Sinema

Pera’daki Divalar: Geç Osmanlı’da Kadınlar ve Sinema

Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri devam ediyor!

Tarih Vakfı ve Sinematek Sinema/Evi’nin iş birliği ile düzenleyeceği Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri etkinliğinin dördüncüsü 4 Mayıs 2024, saat 13:00’ te gerçekleşecek. Bu seminer dizisi, sinema ve tarihin kesişiminde izleyicilere kapsamlı bir kültürel ve bilimsel deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Serinin üçüncü konuşmacısı Oya Kasap Ortaklan (Galatasaray Üniversitesi) ve etkinliğin moderatörü Özde Çeliktemel  (Boğaziçi Üniversitesi) olacaktır.

Konuşma Özeti

Pera’daki Divalar: Geç Osmanlı’da Kadınlar ve Sinema

Geç Osmanlı İmparatorluğu’nda yerleşik sinema mekânlarına geçilmeye başlanması ile birlikte uzun metrajlı filmler yaygınlaşmaya başlamış, film programında, seyir alışkanlıklarında ve deneyimde dönüşümler yaşanmıştır. Kadınların kamusal alandaki görünürlüğünün artmaya başladığı bu yıllarda, kadınların sinemadaki varlıkları kimi zaman tartışma yaratan ahlaki bir ‘mesele’ haline de gelebilmiştir. Seminerde Osmanlı İstanbul’unda sinema mekânındaki kadınlar ile kadın seyircilerin beyazperdede izledikleri kadınlara odaklanılacaktır. Film kesitleri, arşiv belgeleri, anılar ve dönem basınının tanıklığında, film ve sinema tarihi ekseninde dönemin seyir kültürünün izi sürülecektir.

Biyografi

Oya Kasap Ortaklan, Konuşmacı

Oya Kasap Ortaklan, lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı’nda tamamladı. Osmanlı İmparatorluğu ile Alman İmparatorluğu arasındaki ilişkiyi erken dönem sinema bağlamında ele alan doktora tezini Marmara Üniversitesi Sinema bölümünde hazırladı. Sinema/film tarihi, sinema ve göç, film kuramları, sinema-edebiyat ilişkisi ilgilendiği ve üzerine çalıştığı başlıca araştırma konularıdır.

Özde Çeliktemel, Moderatör

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde misafir öğretim üyesi olan Özde Çeliktemel, bu kurumda sinema ve propaganda hakkındaki çalışmalarını  sürdürmektedir. Araştırma alanları arasında film arşivleri, erken sinema teknolojisi, eğitici filmler ve savaş filmleri yer almaktadır.

Etkinlik herkese açık olacaktır. Katılım için [email protected] adresinden kayıt gerekmektedir.

Etkinlik Detayları:

Adı: Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri