Tarih Vakfı > Kitaplar

63.00 TL84.00 TL
Ayşe Ozil
Mehmet Ö. Alkan

Yunanlıların “Küçük Asya Seferi” olarak isimlendirdikleri Anado­lu işgali 15 Mayıs 1919’da başlamış, yaklaşık 3.5 yıl sürmüş, 9 Eylül 1922’de son bulduğunda ise ardında acı, göz yaşı, memleketini terk etmek zorunda kal­mış insanlar, demografisi değişmiş bir Anadolu, kısaca telafisi imkânsız bir toplumsal tahribat bırakmıştır.

Mehmet Ö. Alkan

Milli Mücadele’de Eskişehir’de Sol başlıklı bu kitap, Eskişehir’de Milli Mücadele’nin farklı bir yönüne ışık tutmaktadır. Eskişehir’de sol hareketin ortaya çıkmasının dinamiklerini, solun örgütlenmesini ve etkilerini ele alan bu çalışma, kendi alanında bugüne dek yapılan en kapsamlı çalışmadır.

112.50 TL150.00 TL
Nurşen Gürboğa

Milli Mücadele’yi ve Milli Mücadele’de Eskişehir’i çeşitli yönleriyle ele alan bu kitap, halkın işgallere karşı örgütlenmesini, bütün kaynaklarıyla savaşa katılmasını, Müdafaa-i Hukuk hareketinin yaygınlaşmasını ve Yunan kaynaklarında Eskişehir’in işgali ile Yunan tarih yazımında Milli Mücadele’nin değerlendirilmesi gibi çok yönlü bir perspektife sahiptir. Kitap aynı zamanda bir direniş öyküsünü içermektedir.

142.50 TL190.00 TL
Kemal Yakut

Elinizdeki kitap, iki kez işgale uğrayan ve gerçekte de iki kez kurtuluşu başaran Eskişehir’in hikayesini kapsıyor. Söylenenin aksine İngiliz işgali simgesel değildi ve Heyet-i Temsiliye/TBMM iktidarının Anadolu’da kökleşmesine karşıydı. İngiliz güçleri Eskişehir gibi stratejik yerleşimleri elde tutmak için sıcak savaşı bile göze almıştı.

71.25 TL95.00 TL
Kemal Yakut

Temel motivasyonu 100. yılında Eskişehir’in kurtuluşunun kutlanması, yeni belge ve bilgiler çerçevesinde sürecin yeniden değerlendirilmesi olan 100. Yılında Eskişehir’de İşgal ve Direniş başlıklı bu kitap farklı kaynak gruplarının ışığında Eskişehir’de dört yıl boyunca sürdürülen mücadeleye eğilmektedir. Osmanlı Arşivi, ATASE, TİTE arşivleri ve süreli yayınlar kullanılarak hazırlanan bu çalışmada Eskişehir’in işgal ve direniş yıllarının serencamı ana hatlarıyla ortaya konulmakta.

YENİ SİNEMA TARİHİ ÇALIŞMALARI YÖNTEMLER- YAKLAŞIMLAR
146.25 TL195.00 TL
Mehtap Özsoy

Odağına seyir deneyimini ve hafızayı alan yeni sinema tarihi çalışmaları içinde konumlanan Giresun’da Sinema, hem yeni sinema tarihi hem de toplumsal tarih sahasındaki araştırmalara sinema seyir deneyiminin perspektifinden özgün bir kapı aralamaktadır.

DEVLET, TOPLUM VE SİYASET
Alexandros Lamprou
Sevgi Adak

Elinizdeki derleme kitap, tek parti döneminin ve bu döneme ilişkin tarihyazımının, yeni bakış açıları ve sorular ışığında yeniden değerlendirilmesi gerektiği tespitinden yola çıkıyor. Kitabı oluşturan bölümler, tek parti Türkiyesi'nin, mevcut literatürde egemen olan "otoriter rejim - muhafazakar halk” ya da "çevre - merkez" gibi ikiliklere dayanan analizlerin ortaya koyduğundan çok daha karmaşık dinamiklerle şekillenmiş olduğunu gösteriyor.

Mehmet Ö. Alkan

Mehmet Ö. Alkan tarafından “hocalara armağan” geleneğini sürdürmek ve bu geleneği sonraki kuşaklara aktarmak gayesi ile derlenen Aydın Babuna, Ayşe Buğra, Selim Deringil, Edhem Eldem, Selçuk Esenbel, François Georgeon, Asım Karaömerlioğlu& Murat Yolun, Çağlar Keyder, Murat Koraltürk, Nicole vanOs, Nadir Özbek, Şevket Pamuk, Ayşegün Soysal, İlhan Tekeli, Erik-Jan Zürcher’in makaleleriyle katkıda bulundukları Zafer Toprak’a Armağan kitabı aynı zamanda okurlar için de bir kaynak eser niteliği taşımakta.

81.00 TL108.00 TL
Şefika Şehvar Beşiroğlu
Şeyma Ersoy Çak

Şeyma Ersoy Çak ve Şefika Şehvar Beşiroğlu tarafından hazırlanan kitap, Zeki Müren'in sanat yaşamına odaklanarak disiplinlerarası bir araştırma sunuyor. Cumhuriyet'in kurulmasının ardından hızla yayılan ve gelişen modernleşme dalgası ile müzikal ve sosyo-kültürel yapının değişimi, toplumsal cinsiyet kurgularının da farklılaşmasıyla beraber gelmiştir. Kurulan gazinolar ve popülerleşen Türk makam müziği de değişen kültürel sistemlere bir örnek olmaktadır. Bu çok katmanlı durum, dönemin elverdiği üzere "yıldız" bir sanatçı olan Zeki Müren'in sanat yaşamı ile bu kitapta incelenmektedir.

OSMANLI’DAN CUMHURİYET’E DEVLETİN İNŞASI VE KOLEKTİF ŞİDDET
Güney Çeğin
Ümit Kurt

Kıyam ve Kıtâl, Osmanlı ve Türkiye tarihçiliğinin, isyan (kıyam) ile kitlesel katliamların (kıtâl) sarkaç gibi işlediği, mağduriyet ve maduniyet ilişkisinin iç içe girdiği tarihsel sekanslarına odaklanıyor. Osmanlı'nın son dönemini biçimlendiren milliyetçi ideolojiler ile politik şiddet pratikleri arasındaki ilişkiselliğin merkeze alındığı çalışma dört ana patikaya sahip. İlk patikada 19. ve 20. yüzyılın başında etnik mühendislik ve homojenleştirme projeleri çerçevesinde kitlesel şiddet repertuvarlarının İmparatorluktan çıkışı nasıl belirlediği dönemin iktidar mühendisliği ve pratikleri üzerinden ele alınıyor. Osmanlı Ermenilerinin imhası ve Kürt coğrafyasında şiddet rejiminin aşama aşama inşası, üçüncü patikanın konusu. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan sosyo-tarihsel güzergâhta Balkanlar'da şiddetin anatomisi, ulus-devletin tesisi sürecinde mezarlıkların yok edilişi, Osmanlı medreselerindeki muhtelif dönüşümler, Arap imgesinin Türk medeniyetçiliğinin tekelinde nasıl araçsallaştırıldığı gibi az ele alınmış pek çok mesele son dönemin "yeni” tarihçileri ve araştırmacılarının özgün katkıları ve müdahaleleriyle tartışılıyor.