Tarih Vakfı > Kitaplar

Filters Sort
İRAN'DA TOPLUM, SİYASET VE DEĞİŞİM
45.00 TL60.00 TL
1979 yılı başında Şah'ın ülkeden kaçışı ile tarihi konan İran Devrimi, kademeli olarak da olsa, çok kısa bir süre içerisinde bir İslami devrime dönüştü. Geride bırakılan 40 yılı aşkın süre içinde bu "yeni" siyasal ve toplumsal düzenin gelişim yönü, izlediği siyasalar ve ortaya çıkardığı toplumsal yapı pek çok bakımdan akademik ve siyasal literatüre konu oldu. Öte yandan Türkçede İran ile ilgili telif ve tekrardan uzak eserlerin azlığı bu kitabın yazılmasına temel teşkil etti. Türkiye, İran ve Avrupa'da yaşayan 20 araştırmacının işbirliğiyle elinizdeki kitap ortaya çıktı.
ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNE YENİDEN BAKMAK
22.50 TL30.00 TL
Elinizdeki inceleme mevcut sosyal bilim araştırmalarının pek çoğunun erken Cumhuriyet Dönemi'ne ilişkin Türkiye toplumsal, siyasal, kültürel ve ekonomik yaşamını, çoğu zaman doğayı hesaba katmayan yaklaşımlarca ele aldığı gözleminden yola çıkıyor. Erken Cumhuriyet Dönemi Türkiye tarihyazımına "çevre tarihi" çerçevesinden bir müdahalede bulunmayı önüne koyuyor.
BALKAN SAVAŞI'NDA OSMANLI PROPAGANDA KİTAPLARI
26.25 TL35.00 TL
Elinizde tuttuğunuz çalışmada Balkan Savaşı sırasında yayımlanmış görsel ve basılı malzemeler -bilhassa bu faaliyet çerçevesinde kaleme alınmış olan Â;lâ;m-i İslâ;m : Rumeli Mezalimi ve Bulgar Vahşetleri ile Kırmızı Siyah Kitâ;b, 1328 Fecâ;yii başlıklı üç kitap- aracılığıyla yapılmaya teşebbüs edilen Osmanlı savaş propagandası, karşı saftaki Bulgar ve Yunan propaganda malzemeleriyle mukayese edilerek tartışılmaktadır.
ALGILAR VE YORUMLAR
30.00 TL40.00 TL
ceviri:
1912 yılı sonbaharında Osmanlı İmparatorluğu çalkantılar içindeydi. Arnavutluk ve Yemen ayaklanmalarının üstüne, Trablusgarp yüzünden İmparatorluk İtalya ile de savaş halindeydi. Daha da kötüsü, kolera ülkede yayılıyor ve arkasında telef olmuş bir nüfus bırakıyordu. Bu zayıflığı Osmanlı İmparatorluğu'nu saldırılmaya elverişli bir duruma getirmişti. Balkan devletleri de fırsatı kaçırmadı. 8 Ekim 1912'de Karadağ Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan ederek Balkan Savaşlarının birincisini başlattı. Aralarındaki anlaşmazlıkları bir yana bırakarak biraraya gelen dört millet Balkan İttifakını oluşturdular: Sırbistan, Yunanistan, Karadağ ve Bulgaristan.
DOĞU DÜNYASININ ORTAYA ÇIKIŞI
ceviri:
Batılı siyasal düşünce tarihçileri, kendilerini sadece Batı Avrupa'daki toplumsal ve siyasal düşünceyi incelemekle sınırlandırdılar. Elinizdeki çalışma Doğu dünyasının gelişimini etkileyen büyük imparatorluklardaki siyasal düşünceleri inceleyerek bu sınırlılığın ötesine geçmeye çalışıyor. Seidler bunu, siyasal düşünceyi genel bir toplumsal ve ekonomik çerçeve içine oturtarak ve düşüncenin ortaya çıkış koşullarının, kökenlerinin ve tarihin seyrini nasıl etkilediğinin izini sürerek yapıyor.
İSLAM CUMHURİYETİ'NİN TARİHİ
ceviri:
Günümüz İran'ını ayrıntılı ve doğru bir şekilde anlamak isteyenler için Michael Axworty'nin eksiksiz bir anlatımla kaleme aldığı "Devrimci İran: İslam Cumhuriyeti'nin Tarihi", Ali Karatay'ın çevirisiyle Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan çıktı!
MEKSİKA VE TÜRKİYE'DE ÇEVRE KAPİTALİZMİNİN TARİHSEL SOSYOLOJİSİ
yazar:
EKONOMİ, SAVAŞ, KİLİSE, YAŞAM
Orta Çağ, Roma'nın yıkılışıyla bozulan idari ve ekonomik düzenin yeniden yapılandırıldığı ve Rönesans ve daha sonra Avrupa'yı oluşturan tüm politik, sosyo-ekonomik, dini ve kültürel değerler ve kuramlar bütününün temellerinin atıldığı, başka bir deyişle Avrupa kimliğinin yaratıldığı bir dönemdir. Bu Kitabın ortaya çıkış sebebi, bir yandan Türkiye'de Orta Çağ tarihi literatürüne hem akademik anlamda okunabilir, hem de genel okuyucuyu ilgilendirir nitelikte bir katkıda bulunurken diğer yandan da bu dönemi bir nebze olsun mevcut karanlığından uzaklaştırıp hak ettiği cazibeli bir konu haline getirmektir.
GENÇLERBİRLİĞİ TARİHİ
45.00 TL60.00 TL
Futbol kulüplerinin "hayat hikayeleri," son yıllarda sosyal tarihçiliğin özel ilgi alanlarından biri haline geldi. Elinizdeki kitabın sunuş metninden aktaracak olursak: "Zira bir futbol kulübünün hikayesi, fonda büyük siyasi ve sosyal değişimlerin yer aldığı , sanatkarlara benzetilebilecek egolarıyla ilginç şahsiyetlerin resmigeçit yaptığı uzun bir maceradır."
İDEOLOJİK VE ÖRGÜTSEL ARAYIŞLAR 1950-1960
29.25 TL39.00 TL
Demokrat Parti İktidarında CHP: İdeolojik ve Örgütsel Arayışlar 1950-1960 kitabımızda; 1950-1960 dönemi, Cumhuriyet Halk Partisi açısından kurucu önemde bir anlam taşır; bir bakıma partinin yeniden kurulduğu dönemdir. Çünkü bu dönemde CHP tek-parti ve "devlet partisi" konumundan çıkmış, ilk kez muhalefete düşmüş, üstelik bu dönemde hayli uzun sürmüştür: On yıl.