Tarih Vakfı > Kitaplar

by tarihvakfi
Filters Sort
45.00 TL60.00 TL
Bu çalışma, dünya ölçeğindeki iş bölümü ve bağımlılık ilişkileriyle savaş ihtimali arasındaki bağlantıdan yola çıkarak, 1. Dünya Savaşı sırasında İmparatorluğun müttefikleriyle olan ticarî; ilişkilerini, meta monografileri ve kuruluş/şirket "biyografileri" üzerinden inceliyor.
II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİ VE SONRASI İSTANBUL'DA FUHUŞ, FRENGİ VE İKTİDAR (1878-1922)
yazar:
Fahişelik çoğu zaman "dünyanın en eski mesleği" olarak anılır. Belki doğrudur da. Fakat bu eylemin ortaya çıkmasına yol açan toplumsal faktörler nelerdir? İşte bu çalışma, bu soruyu 1878-1922 yılları arasında İstanbul özelinde fahişelerle iktidar pratikleri arasındaki ilişkiler üzerinden olduğu kadar fuhuş sektörünün kadın-erkek isimsiz aktörlerinin davranışları bağlamında cevaplamaya çalışıyor.
HALKLAR, EFSANELER, OLAYLAR, GÜÇLER
66.75 TL89.00 TL
Bu kitap günümüzde ABD ve Avrupa üniversitelerinde Rusya tarihi hakkında en çok kullanılan iki ders kitabından birisi olma özelliğini taşımaktadır. Kitabın yazarları Richard Stites ve Catherine Evtuhov öyle bir Rusya tarihi anlatmak istediler ki; bir yandan temel olayların açık ve dengeli bir kronolojisini, öte yandan da günümüzde tarihin en dikkat çeken yönlerini içersin. Bu nedenle kitap gündelik hayata, toplumsal rollere ve kimliklere, kültürel dinamiklere ve toplumsal cinsiyet meselelerine eğilmektedir.
ceviri:
Mehmet Hacısalihoğlu Jön Türkler ve Makedonya Sorunu'nda, konuyu son derece geniş bir yurtiçi ve yurtdışı arşiv araştırması eşliğinde ele alıyor. Yapıtta, Makedonya Sorunu ekseninde ele alınan Balkanlar-;Osmanlı-;Avrupa ilişkilerinin yanında, aynı zamanda Balkan uluslarının birbirleriyle olan ilişkilerini de oldukça ayrıntılı bir şekilde görme fırsatını yakalanıyor.
TARİH VE KÜLTÜR ÜZERİNE YAZILAR
45.00 TL60.00 TL
Elinizdeki kitap 20. yüzyılın en önemli tarihçilerinden Edward Palmer Thompson'ın ölmeden az önce bir araya getirdiği ve tarihçiliğe dair bakış açısını ortaya koyduğu makalelerinden oluşuyor. Thompson'ın gerek toplumsal tarih ve "aşağıdan tarih" yaklaşımına getirdiği açılım gerekse toplumsal sınıf çalışmalarına yaptığı katkılar kendinden sonra gelen kuşakları derinden etkiledi.
KARAGÖZ ÜZERİNE YAZILAR
30.00 TL40.00 TL
Karagöz yüzyıllarca yaşatılmış ve bugün de yaşatılmaya çalışılan bir kültür değerimizdir, kendini yenilediği sürece kabul görür ve varlığını sürdürebilir. Yenileme, günün koşullarına ve sosyal gelişmelere göre değişimi kapsar. Karagöz de bir kültür ürünü olduğuna göre kendini yenileyerek varlığını sürdürecektir ya da statik yapısıyla kalıp unutularak yok olacaktır. Bu yenilenmeyi konuyla ilgili kurumların destekleri, sanatçıların, bilim adamlarının ve uzmanların birlikte çalışmaları biçimlendirecek ve sağlayacaktır.
İRAN'DA TOPLUM, SİYASET VE DEĞİŞİM
45.00 TL60.00 TL
1979 yılı başında Şah'ın ülkeden kaçışı ile tarihi konan İran Devrimi, kademeli olarak da olsa, çok kısa bir süre içerisinde bir İslami devrime dönüştü. Geride bırakılan 40 yılı aşkın süre içinde bu "yeni" siyasal ve toplumsal düzenin gelişim yönü, izlediği siyasalar ve ortaya çıkardığı toplumsal yapı pek çok bakımdan akademik ve siyasal literatüre konu oldu. Öte yandan Türkçede İran ile ilgili telif ve tekrardan uzak eserlerin azlığı bu kitabın yazılmasına temel teşkil etti. Türkiye, İran ve Avrupa'da yaşayan 20 araştırmacının işbirliğiyle elinizdeki kitap ortaya çıktı.
ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNE YENİDEN BAKMAK
22.50 TL30.00 TL
Elinizdeki inceleme mevcut sosyal bilim araştırmalarının pek çoğunun erken Cumhuriyet Dönemi'ne ilişkin Türkiye toplumsal, siyasal, kültürel ve ekonomik yaşamını, çoğu zaman doğayı hesaba katmayan yaklaşımlarca ele aldığı gözleminden yola çıkıyor. Erken Cumhuriyet Dönemi Türkiye tarihyazımına "çevre tarihi" çerçevesinden bir müdahalede bulunmayı önüne koyuyor.
BALKAN SAVAŞI'NDA OSMANLI PROPAGANDA KİTAPLARI
26.25 TL35.00 TL
Elinizde tuttuğunuz çalışmada Balkan Savaşı sırasında yayımlanmış görsel ve basılı malzemeler -bilhassa bu faaliyet çerçevesinde kaleme alınmış olan Â;lâ;m-i İslâ;m : Rumeli Mezalimi ve Bulgar Vahşetleri ile Kırmızı Siyah Kitâ;b, 1328 Fecâ;yii başlıklı üç kitap- aracılığıyla yapılmaya teşebbüs edilen Osmanlı savaş propagandası, karşı saftaki Bulgar ve Yunan propaganda malzemeleriyle mukayese edilerek tartışılmaktadır.
ALGILAR VE YORUMLAR
30.00 TL40.00 TL
ceviri:
1912 yılı sonbaharında Osmanlı İmparatorluğu çalkantılar içindeydi. Arnavutluk ve Yemen ayaklanmalarının üstüne, Trablusgarp yüzünden İmparatorluk İtalya ile de savaş halindeydi. Daha da kötüsü, kolera ülkede yayılıyor ve arkasında telef olmuş bir nüfus bırakıyordu. Bu zayıflığı Osmanlı İmparatorluğu'nu saldırılmaya elverişli bir duruma getirmişti. Balkan devletleri de fırsatı kaçırmadı. 8 Ekim 1912'de Karadağ Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan ederek Balkan Savaşlarının birincisini başlattı. Aralarındaki anlaşmazlıkları bir yana bırakarak biraraya gelen dört millet Balkan İttifakını oluşturdular: Sırbistan, Yunanistan, Karadağ ve Bulgaristan.