Tarih Vakfı > Etkinlikler > Konferans, Sempozyum ve Söyleşiler > Türkiye’de Sinema Tarihi Yazmak: Sınırlılıklar ve Fırsatlar

Türkiye’de Sinema Tarihi Yazmak: Sınırlılıklar ve Fırsatlar

Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri devam ediyor!

Tarih Vakfı ve Sinematek Sinema/Evi’nin işbirliği ile düzenleyeceği Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri etkinliğinin üçüncüsü 20 Nisan 2024, saat 13:00’da gerçekleşecek. Bu seminer dizisi, sinema ve tarihin kesişiminde izleyicilere kapsamlı bir kültürel ve bilimsel deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Serinin üçüncü konuşmacısı sinema tarihçisi Arda Odabaşı ve etkinliğin moderatörü Özde Çeliktemel olacaktır.

Konuşma Özeti

Türkiye’de Sinema Tarihi Yazmak: Sınırlılıklar ve Fırsatlar

Türkiye’de sinema tarihinin incelenmeye başlaması sinema sektöründeki dönüşümlere paralel olarak 1940’larda başlar. NijatÖzön, 1960’lardan itibaren alana damga vurur. Ancak geleneksel sinema tarihi bugün dahi etkisini sürdürmektedir. Bu seminerde sinema tarihçisi İ. Arda Odabaşı, Türkiye’de sinema tarihinin gelişimini ele alacak, alanın sorunları, sınırlılıkları, zorlukları ve potansiyelleri hakkında konuşacaktır. Sunumda erken dönem sinema tarihine, bu döneme ilişkin literatüre ve tarih yazımına odaklanılacaktır.

Biyografi

Arda Odabaşı, Konuşmacı

Arda Odabaşı doktorasını Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde (2006) tamamladı. Ana çalışma alanları arasında geç Osmanlı dönemi iletişimi, matbuat, sinema, düşünce ve kültür tarihi bulunmaktadır. Sinema tarihi ve medya çalışmaları alanında pek çok eseri bulunan Odabaşı’nın “Osmanlı Matbuat Kapitalizmi ve Milliyetçilik” (Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2021) yayımlanan en son kitabıdır.

Özde Çeliktemel, Koordinatör/Moderatör

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde misafir öğretim üyesi olan Özde Çeliktemel, bu kurumda sinema ve propaganda hakkındaki çalışmalarını  sürdürmektedir. Araştırma alanları arasında film arşivleri, erken sinema teknolojisi, eğitici filmler ve savaş filmleri yer almaktadır.

Etkinlik herkese açık olacaktır. Katılım için [email protected] adresinden kayıt gerekmektedir.

Etkinlik Detayları:

Adı:Sinematek’te Sinema ve Tarih Seminerleri