Tarih Vakfı > Etkinlikler > Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları > 19. Yüzyılda Karamanlıca Edebiyat: Şehir, Taşra, Kimlik

19. Yüzyılda Karamanlıca Edebiyat: Şehir, Taşra, Kimlik

• Tarih:
  • Yer: Tarih Vakfı
  • Adres: Sarıdemir Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen sok. No: 10 Eminönü, Fatih, İstanbul
  • Şehir:

Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları Devam Ediyor!

Serinin dördüncü konuşmasında Şehnaz Şişmanoğlu “19. Yüzyılda Karamanlıca Edebiyat: Şehir, Taşra, Kimlik’’ başlıklı konuşmasıyla bizlerle olacak. Mübadelenin 100. yılında, mübadele öncesi Türkçe konuşan Anadolulu Ortodoksların edebi birikimine odaklanan bu konuşmada, 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra büyük ölçüde İstanbul’a yönelen göç hareketlerinin Yunan harfli Türkçe (Karamanlıca) edebi üretimini nasıl etkilediği ele alınacak. Bu üretimin özellikle Anadolulu Ortodoks kimliği ve şehir-taşra ilişkileri açısından ne anlama geldiği; gazetelerdeki okur mektupları, roman mukaddimeleri ve kitap abone listeleri gibi paratekstler üzerinden tartışılacak.

Tarih Vakfı’nın iki haftada bir Perşembe günleri düzenlediği Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları’nın 2022 Sonbahar döneminin konusu Tarih ve Edebiyat.

İpek Hüner Cora’nın koordinatörlüğünde gerçekleşecek konuşmalar edebiyat ve tarih disiplinlerinin kesişimini ele alıyor. Farklı türlerde ve alfabelerde yazılmış metinlerin Osmanlı edebiyat tarihindeki konumu, dil ve edebiyat ilişkisinin geç Osmanlı/erken Cumhuriyet dönemlerinde dönüşümüne odaklanırken, edebiyat ve tarih disiplinlerini birbirinden ayrı ayrı düşünmenin imkansızlığını vurguluyor. Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları bu dönemde, aynı zamanda edebiyat tarihi yazımına dair farklı tartışmalara da katılımcıların dikkatini çekmeyi amaçlıyor.

Tarih Vakfı Eminönü Binasında gerçekleşecek etkinlik herkese açıktır. Katılım için kayıt gerekmemektedir.

Sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız!

Adres: Tarih Vakfı Eminönü Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen Sk. No: 10 Eminönü