Tarih Vakfı > Kitaplar

Kitaplar

by tarihvakfi
Filters Sort results
Reset Apply

Bitmekte olan yüzyılımızın en derin toplumsal değişim projelerinden biri olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana; dilden dine, rejim konusundan iktisat sorunlarına, devletçi-müdahaleci anlayıştan serbest piyasa ekonomisine, sağ ve sol ideolojilerden Batıcılık-İslamcılık'a kadar yüzlerce, binlerce konu Türkiye'nin düşünce hayatında ateşli tartışmalara yol açtı.75 Yılda Düşünceler Tartışmalar, Türkiye'nin düşünce serüveninden kesitler vermeyi amaçlıyor. Yüzyılın başından itibaren tartışılan konulardan sadece bazılarını, günümüzde unutulmuş, belge değerindeki temel metinleri de hatırlatarak bir kez daha gündeme getiriyor.

Cumhuriyet'in eğitim atılımı nasıl gelişti, uygulama nasıl oldu, hangi sorunlarla karşılaşıldı, amaçlar ne oranda gerçekleştirilebildi? Sistem neden bir türlü oturamadı ve önce 1950'lerden sonra 1980'lerden sonra eğitim sisteminde hangi darboğazlar ve nasıl bir kargaşa yaşandı?

Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın ve kazanılan zaferin yarattığı ortam ve koşullarda kurulabilen Cumhuriyet, artı ve eksileriyle toplumumuzun tarihinde köklü bir dönüm noktasıdır; ama ne bir "Milâ;t"tır, ne de geçmişle tüm bağları koparan mutlak bir kesinti. Cumhuriyet döneminin ve aslında bütün bir 20. yüzyılın Türkiyeli kadınlar açısından bilançosunu çıkartmak üzere yola çıkan bu kitap, aynı zamanda günümüzün tartışma ve bakış açılarının da bir bilançosunu içeriyor. Bu niteliğiyle de tarihin bu noktasında kadınların toplumun özel ve kamusal tüm alanlarındaki konumları, kendi kimlikleri ve rolleri ile ilgili düşünceleri, geçmişe ve geleceğe bakışlarıyla ilgili önemli bir saptama yapıyor.

Nakden Tarih ve Tarihten İzler sergilerinin devamı Bankalar Caddesi projesinin önemli ayaklarından biri olan Osmanlı'dan Günümüze Voyvoda Caddesi kitabı, Türkiye'de tek bir sokak üzerine odaklı ilk sergi örneğinin kitabı olmasının ötesinde bir dönemin salt ekonomik ve tarihsel olaylarını değil, sosyal ve toplumsal boyutlarına da ışık tutan bir eserdir. 33 binanın tarihleri çerçevesinde Prof. Dr. Edhem Eldem tarafından hazırlanan bu eser zengin içeriğinin yanı sıra okuyucuya görsel bir ziyafet de sunuyor.

75 Yılda Köylerden Şehirlere kitabı, 75 yıl boyunca kırsal Türkiye'yi, köyü, köylüyü, Cumhuriyet'in kurucu kadrolarından günümüze tarım ve köylü politikalarını ve güncel sonuçlarıyla da önem kazanan göç olgusunu çeşitli yönleriyle sergilemeyi, hatırlatmayı amaçlıyor. 75 Yılda Köylerden Şehirlere, 1990'lar Türkiye'sinde gündemin arka sıralarına atılmaya "göç" dalgalarıyla cevap veren bir kesimin 75 yıllık macerası.

Bu kitapta, Türkiye'de ekonomik zenginliğin ve onun maddi ifadesi olan paranın 75 yılı anlatılırken, söze Mor Binlik'ten 5 milyonluğa, oradan "Plastik Para"ya uzanan serüvenle başlandı. 75 yıllık sermaye birikimi süreci, paranın bölüşümü, gelir dağılımı, paranın evi olan bankaların dünü ve bugünü, devletin Cumhuriyet'ten bu yana para politikaları, iç ve dış borçlar, sermaye piyasası ve borsaların gelişimi ile Türkiye'de para-dünya ilişkileri, yetkili kalemlerin yazılarıyla, 75 yıl boyunca iz sürerek anlatılıyor.

Bu kitaptaki yazılar "zor zanaat" olan yurttaşlığa doğru 75 yılda katedilen yolu, bu yolda önümüze çakın tarihsel, toplumsal, ideolojik engelleri; ayrıca birey olarak yurttaşlık yolunda "ev ödevimizi" yapıp yapmadığımızı ve kimlik arayışımızı sorguluyor.

134353641