Tarih Vakfı > Kitaplar

Reset Apply
Yer tutucu
81.00 TL108.00 TL

Tarih Vakfı'nın Kültür Bakanlığı ile Birlikte Gerçekleştirdiği Eyüp projesi çerçevesinde, 11-12 Aralık 1993'te Eyüp için bir sempozyum yapılmıştı. Sempozyumda sunulan bildirilerden bir kısmını kapsayan bu kitap, İstanbul için ayrı bir önemi olan Eyüp semtinin korunması çalışmalarında bir arka plan oluşturmayı amaçlıyor.

52.50 TL70.00 TL

Tarih Vakfı, 6-7 Haziran 1993 tarihleri arasında Türkiyede ilk defa Sözlü Tarih Atölyesi çalışması gerçekleştirdi. Elinizdeki kitapçık bu birinci Sözlü Tarih Atölyesinin bant çözümünden oluşuyor.

191.25 TL255.00 TL

Milli Aydın Bankası, Tarişbank'ın tarihi; kendine özgü özelikleri olan, çok zor dönemlerden, onurlu mücadeleler içinde olgunlaşarak geçen, günümüzde modern bankacılık anlayışı içinde çalışmalarını sürdüren bir bankacılığın anlatımıdır. Milli Aydın Bankası-Tarişbank'ın tarihini araştırmamız, bir bakıma, kalkınma sürecine, "Sıfır Noktası"ndan hatta "Negatif Değerlerden" başlayan bir ulusun, ekonomik kalkınma ve ekonomik bağımsızlık mücadelesinin hikayesini beraberinde bize taşımaktadır.

191.25 TL255.00 TL

Çalışmanın ilk bölümünde, varolan ve yeni bulunan kaynaklar değerlendirilerek Birinci Dünya Savaşı'ndan günümüze Tariş'in tarihi araştırıldı ve basıma hazır bir kitap metni olarak, kuruma teslim edildi. Bu metin Tariş tarafından kitap olarak bastırıldı.

187.50 TL250.00 TL
Zafer Toprak

Zafer Toprak'ın kaleme aldığı "Türkiye'de İşçi Sınıfı 1908-1946", Osmanlı'nın son dönemlerinden İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar yaşanan dönemde işçi grevlerini, cemiyetlerini ve yayınlarını anlatıyor. Toprak'ın 1977'de "Yurt ve Dünya" dergisi için yazdığı iki makalesiyle başladığı ve günümüze kadar 40 yıl boyunca yazmaya devam ettiği emek tarihi eserleri bu kitapta bir derleme olarak okurun karşısına çıkıyor.

1975-1986 yılları arasında Osmanlı Bankası'nda genel müdürlük ve 1980-1990 yılları arasında bankanın yönetim kurulu üyeliği görevlerini üstlenmiş olan André Autheman, bu kitapta, bir asrı aşan bir zaman diliminde faaliyet gösteren bankanın tarihini ele alıyor

İzahlı Halk Şiiri Antolojisi'nin ilk baskısının yapıldığı tarihteki bilgiler yayıma hazırlayıcının notlarıyla zenginleştirilmiş, biyografiler ise güncelleştirilmiştir. Bu kitap, Türk halk edebiyatına ilgi duyan araştırmacılar için olduğu kadar, her kesimden okurun zevkle okuyacağı bir niteliğe sahiptir.

Kitabı yayıma hazırlayan halkbilimci Muhsine Helimoğlu Yavuz'un bu masalları yeniden yazıya geçirip yayıma hazırlarken duyumsadığını söylediği pek çok sevgili ruha dokunuyor gibi olmanın, yüreğinde yarattığı gizemli coşkuyu, bu masalları okuyanlar da yüreklerinde duyacaklardır sanıyoruz. 70 masalın yer aldığı kitabın başındaki Giriş bölümünde, genel olarak masal konusunda ayrıntılı bilgi verilmekte ve kitapta yer alan masallar Masallar Üzerine Bazı Değerlendirmeler başlığı altında, yine genel olarak değerlendirilip, yorumlanmakta, Açıklamalar bölümünde de bu masalların arşivden-kitaba dönüşümündeki yayım serüveni anlatılmaktadır.

Tekerleme kavramını Fransız okurların, türkologların ve folklor araştırmacılarının gündemine sokan Boratav, masaldan halk hikayesine, Karagöz'den ortaoyununa, çocukların oyun sırasında söyledikleri ebe çıkarma sayışmacalarından halk şairlerinin ve mutasavvıf şairlerin şiirlerine varıncaya kadar geniş bir alanda çeşitli metinlere ad olan bir birikimi, "tekerleme"yi sistemli bir biçimde ele alıyor.

5 yılda çarklar nasıl döndü ve çark teknolojsinden Chip teknolojisine doğru nasıl yol alındı? Nerelerde sıçrandı, nerelerde tökezlendi? Neler başarıldı, neler başarılamadı? Ve 2000'lere doğru giden şu günlerde nereye, hangi noktaya varıldı? Bu kitapta konunun otoriteleri olan bilim adamlarının, uzmanların, iktisatçıların, tarihçilerin yazıları yanında, gündelik, sıradan sanayileşme yaşamının içinden röportajlar, belgeler, anılar bulacaksınız. Kurulan her yeni fabrikayla şehirlerin ve insanların kaderinin nasıl değiştiğini; ister emek, ister sermaye, ister devlet, çarkın ne yanında durursa dursun, insanların sanayi süreci içinde nasıl yoğurulduğunu ve bu süreci nasıl biçimlendirdiğini izleyeceksiniz.