DükkanKitapTarih Vakfı YayınlarıBANK-I OSMANİ-İ ŞAHANE (İNG)

BANK-I OSMANİ-İ ŞAHANE (İNG)

0.00 TL

Stokta yok

Yayınevi: Tarih Vakfı Yayınları

Sayfa Sayısı: 286

ISBN: 9789759369217

1975-1986 yılları arasında Osmanlı Bankası’nda genel müdürlük ve 1980-1990 yılları arasında bankanın yönetim kurulu üyeliği görevlerini üstlenmiş olan André Autheman, bu kitapta, bir asrı aşan bir zaman diliminde faaliyet gösteren bankanın tarihini ele alıyor. Yazar, 1856’daki ilk Osmanlı Bankası teşebbüsünden hareketle kurumun imparatorluk dönemindeki imtiyazlarını kaybettiği 1924 antlaşmasına kadar süren dönemi, bankanın Paris, Londra ve İstanbul’daki arşivlerine dayanarak bize aktarıyor. Prof. Jacques Thobie, kitabın önsözünde, Osmanlı Bankası hakkında yazdığı bir kitapta ifade ettiği dileğin bu yapıtla gerçekleştiğini belirtiyor: “Elimizdeki kaynak külliyatı ve esas olarak firma, özellikle de banka arşivleri (…) bu önemli kuruluşun oynadığı rolü yeterince ortaya çıkarmamızı sağladı, geriye bu kurumun tarihinin […] bir gün mümkün olursa içeriden açıklanması kalıyor”. Gerçekten de André Autheman’ın en önemli katkısı, bir tarihçi bakış açısıyla “içeriden” olmanın getirdiği avantajı iyi kullanarak, dağılma dönemindeki bir imparatorluk topraklarında kurulu Osmanlı Bankası’nın üçlü işlevini, batılılaşma süreci, ekonomik kriz ve dünya savaşının yaşandığı gergin bir ortamda nasıl yerine getirdiğini okuyucularına bu eserle aktarabilmesidir.

Yayım Tarihi: Mart-2021
Stok kodu: TVK.0361 Kategoriler: ,