DükkanKitapTarih Vakfı Yayınları75 YILDA KÖYLERDEN ŞEHİRLERE

75 YILDA KÖYLERDEN ŞEHİRLERE

Stokta yok

Yayınevi: Tarih Vakfı Yayınları

1920’lerin o ünlü özdeyişi: “Köylü memleketin efendisidir”; popülist bir söylemden ve ülke nüfusunun yüzde 80’ini meydana getiren köylü kitlelerine paternalist bir selamdan mı ibaretti?Kuşkusuz daha fazla, daha anlamlı bir şey: Bir emir, bir istem ve bir özlemdir. Yorgun, yoksul, kendi içine kapalı milyonlara; “uyanın, silkinin, olmanız gereken yere yükselin” çağrısı yapılıyordu. Sonraki yıllarda köylü memleketin efendisi olamasa da, özellikle 1950’lerden sonra, popülist politikaların oy deposu olarak ön plana geçti. 1970’lere gelene kadar, ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturmayı sürdüren, 1990’larda kentsel nüfusa oranla gerileyen tarımcı köylü nüfus; tarım kesimi ve kırlar; 1980’lere gelene kadar her dönemde, hem siyasal hareketlerin, hem ekonomi politikalarının, hem sosyal bilimlerin gündeminde baş köşelerde kaldı.75 Yılda Köylerden Şehirlere kitabı, 75 yıl boyunca kırsal Türkiye’yi, köyü, köylüyü, Cumhuriyet’in kurucu kadrolarından günümüze tarım ve köylü politikalarını ve güncel sonuçlarıyla da önem kazanan göç olgusunu çeşitli yönleriyle sergilemeyi, hatırlatmayı amaçlıyor. 75 Yılda Köylerden Şehirlere, 1990’lar Türkiye’sinde gündemin arka sıralarına atılmaya “göç” dalgalarıyla cevap veren bir kesimin 75 yıllık macerası.