75 YILDA EĞİTİM

Yayınevi: Tarih Vakfı Yayınları

Sayfa Sayısı: 373

ISBN: 9789757306528

75 yıllık Cumhuriyet tarihinin en önemli, bir o kadar da sorunlu alanlarının başında, kuşkusuz eğitim geliyor. Okul öncesinden yükseköğretime, yaygın eğitimden örgün eğitime kadar eğitimin her basamağı ve her alanı bir sorunlar yumağı olmayı sürdürüyor. Her dönem, her toplum, her devlet, her siyasal anlayış kendine yararlı, kendine uygun “kişi” yaratmayı amaçlıyor; eğitim sistemini bu hedefe uygun olarak oluşturmaya ve uygulamaya çalışıyor.

Cumhuriyet Türkiyesi de, ulus-devletin kuruluşu ve biçimlenmesi sürecinde eğitimden çok şeyler bekledi ve eğitime olanaklar çerçevesinde çok önem verdi. Kemalist devrimin kitlelere götürülmesi çabalarının ,1920-1940 arasındaki “misyonerleri”, öncelikle Cumhuriyet’in Kemalist ideolojiyi benimsemiş öğretmenleriydi.

Cumhuriyet’in eğitim atılımı nasıl gelişti, uygulama nasıl oldu, hangi sorunlarla karşılaşıldı, amaçlar ne oranda gerçekleştirilebildi? Sistem neden bir türlü oturamadı ve önce 1950’lerden sonra 1980’lerden sonra eğitim sisteminde hangi darboğazlar ve nasıl bir kargaşa yaşandı?

Bilanço’98 yayın dizisinin 75 Yılda Eğitim kitabı, Cumhuriyet döneminde eğitimi çeşitli yönleriyle gözden geçirirken, yukarıdaki

Yayım Tarihi: Mart-2021
Stok kodu: TVK.0304 Kategoriler: ,