DükkanKitapTarih Vakfı YayınlarıTANZİMATTAN GÜNÜMÜZE İSTANBUL’DA STK’LAR

TANZİMATTAN GÜNÜMÜZE İSTANBUL’DA STK’LAR

Stokta yok

Yayınevi: Tarih Vakfı Yayınları

Sivil toplum ve sivil toplum kuruluşları Batı yazınında oldukça uzun bir süreden beri ele alınmasına karşın, Türkiyede son askeri darbe sonrası sivil yaşama dönüş sırasında bu kavramlar tartışılmaya başlandı. Türkiyede sivil toplum kuruluşlarının tarihini ele alan çalışmalar ise son derece sınırlı.

İstanbul dışında Amman, Beyrut, Cakarta, Kasablanka kentlerini de ele alan Redefining the Public Space of Muslim Societies: The Associational Life of Cities başlığı ile gerçekleştirilen uluslararası bir projenin İstanbul ayağını oluşturan bu çalışma, Tanzimattan günümüze sivil toplum kuruluşlarını çeşitli kategorilere ayırarak inceliyor.

Prof. Dr. Ahmet N. Yücekök, Prof. Dr. İlter Turan ve Dr. Mehmet ö. Alkanın bu araştırması İstanbul kentiyle sınırlı olsa bile, araştırma boyunca sivil toplum örgütlerinin oluşumunu etkileyen ana kaynaklar olarak toplumsal, ekonomik ve siyasal gelişme süreçleri Türkiyenin genel tarihi içinde ele alınmıştır. İstanbulun hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde en büyük ticaret, sanayi, üretim, kültür, haberleşme ve siyaset merkezi olması nedeniyle, bu kent bir gözlemci ve araştırmacı için bütün Türkiyeyi keşfedebileceği yoğun bir laboratuvar malzemesidir.