DükkanKitapTarih Vakfı YayınlarıMECELLE, HUKUKUN DOKSAN DOKUZ İLKESİ

MECELLE, HUKUKUN DOKSAN DOKUZ İLKESİ

Stokta yok

Yayınevi: Tarih Vakfı Yayınları

Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bir heyet tarafından hazırlanan ”Mecelle-i Ahkam-ı Adliye”, 20 Nisan 1869’da kanunlaştı ve 4 Ekim 1926’da yürürlükten kaldırıldı. Cengiz İlhan, Hukukun Doksan Dokuz İlkesi’nde Mecelle’nin girişindeki 99 ”temel ilkenin” günümüz Türkçesi ve hukuk diliyle yorumunu deneyerek Mecelle’nin genel ilkeleri ile evrensel hukuk ilkeleri arasındaki bağları gündeme getiriyor. İlhan bu kitabıyla, ”ülkemizin hukuk kültür mirasının başyapıtı” olarak adlandırıldığı Mecelle’nin ilkelerinin, hukukçuların analizlerinde bir araç olarak kullanılabileceğini, bu ilkelerin hukuki düşüncenin oluşmasındaki katkılarının günümüzde de önemini koruduğunu belirtmeyi amaçlıyor.

Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bir heyet tarafından hazırlanan “Mecelle-i Ahkam-ı Adliye”, 20 Nisan 1869’da kanunlaştı ve 4 Ekim 1926’da yürürlükten kaldırıldı. Cengiz İlhan, Hukukun Doksan Dokuz İlkesi’nde Mecelle’nin girişindeki 99 “temel ilkenin” günümüz Türkçesi ve hukuk diliyle yorumunu deneyerek Mecelle’nin genel ilkeleri ile evrensel hukuk ilkeleri arasındaki bağları gündeme getiriyor. İlhan bu kitabıyla, “ülkemizin hukuk kültür mirasının başyapıtı” olarak adlandırıldığı Mecelle’nin ilkelerinin, hukukçuların analizlerinde bir araç olarak kullanılabileceğini, bu ilkelerin hukuki düşüncenin oluşmasındaki katkılarının günümüzde de önemini koruduğunu belirtmeyi amaçlıyor.