Tarih Vakfı > Kitaplar

Reset Apply
Yer tutucu
121.50 TL162.00 TL
TUNALI HİLMİ BEYOSMANLIDAN CUMHURİYET'E BİR AYDINBir dönem İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin en faal üyelerinden olan Tunalı Hilmi (1871-1928), Jön Türklerin Abdülhamid sonrasında nasıl bir rejim kurulacağı konusunda bir mutabakatı ya da programı olmadığını fark edip "ne yapılmalı" sorusuna yanıt arayan aydınların başında gelir. Çokdinli, çokdilli, çokkültürlü imparatorluğun bir arada tutulmasının ancak ülkedeki bütün milletlerin haklarını güvence altına alan hukuki düzenlemeler ve anayasal garantilerle mümkün olduğunu belirtip, bu uğurda anayasa taslakları ve toplumsal bir arada yaşama programları geliştirmiştir.
Yer tutucu
450.00 TL600.00 TL
Kitap Osmanlı dönemiyle başlasa da, esas olarak Cumhuriyet dönemine odaklanıyor. Fuarlar tarihi denilince genellikle aklımıza ilk gelen olgu, hâ;lâ; düzenlenmekte olan Uluslararası İzmir Fuarı olur. Ama Türkiye Sergicilik ve Fuarcılık Tarihi kitabı okuyucuya yeni ufuklar açıyor.
405.00 TL540.00 TL
Dört yıllık yoğun ve özverili bir çalışmanın ardından iki kitaba dönüşen bu proje; bugünlere nasıl geldiğimizi çok net olarak ortaya koyuyor. "Düşten Gerçeğe - Türkiye Sanayisinde Elginkan Topluluğu" ve "Geçmişten Günümüze Elginkan Topluluğu: Bir 'Ebedi Müessese' Oluşturma Öyküsü" kitapları, sadece bizim için değil, ülkemiz için de özel bir kurum olan Elginkan Topluluğu'nun hikâ;yesinin öğrenilmesine imkâ;n verecek.
İlhan Tekeli
Toplu eserlerinin bu kitabında İlhan Tekeli'nin Türkiye belediyeciliği üzerine ayrıntılı ve kapsamlı olarak ortaya koyduğu tarih ve yorum ile hukuki ve idari düzenlemelerin incelenmesini içeren bir derleme ortaya koyuluyor. 1923'ten 1990'lara kadar Türkiye belediyeciliğini dönemlere ayırarak incelediği bu eser, Türkiye belediyecilik tarihine dair eşsiz bir kaynak olarak okuyucularıyla buluşuyor.
90.00 TL120.00 TL
Oktay Özel
Oktay Özel, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü'ndeki "tesadüfi" öğrenciliğinde tarihi sevip, biraz fazla ciddiye alınca "tarihçi" oldu. Aynı bölümde yüksek lisans, Manchester'da doktora yaptı. 1998'e kadar mezun olduğu bölümde çalıştı. Birkaç kez akademyadan el etek çekip çok uzaklara gitmeyi ya da el zanaatları dünyasına geçmeyi düşündüyse de, sonunda kendini iki adım ötede, yandaki tepede, Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü'nde buldu. İyi de oldu. Pasaportunda "müstafi öğretim üyesi" yazıyor, ama o halen aynı bölümde tarihçiliğe devam ediyor. Çalışma sahası: Bidayetinden nihayetine Osmanlı tarihi. Daha dar uzmanlık alanı: Demografi ve iskâ;n tarihi, kırsal dönüşümler ve kitlesel göçler. Eski tabirle bir çeşit "sosyal tarih" yapmaya çalışıyor.
450.00 TL600.00 TL
Sigorta sektörümüzün tarihi ve gelişimi ile ilgili yeterince kaynak kitap bulunmaması sebebiyle, Milli Reasürans T.A.Ş'nin 80'inci faaliyet yılı kapsamında özellikle sigorta sektörünün gelişmesi için vermiş oldukları mücadelenin ve oynamış oldukları önemli rolün bilinmesi ve yeni nesillere aktarılması amacıyla hazırlamış bir eser.
108.75 TL145.00 TL
Kitap, TÜBA işbirliği ile Tarih Vakfı tarafından yürütülen "Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi" kapsamında ilk ve ortaöğretimde okutulan ders kitaplarının bugüne dek yapılmış en kapsamlı ve sistematik taraması/okuması ile metin analizlerinden çıkan sonuçları değerlendiren makaleleri içermektedir. Söz konusu makaleler, ders kitaplarının Türkiye'deki durumu nedir sorusuna yanıt olmayı hedeflemektedir.
İlhan Tekeli
İlhan Tekeli'nin toplu eserlerinin bu kitabında, Tekeli'nin insan ile yer ilişkisinin yeniden kurgulanması gereği üzerine durduğu göç ve göçü sorguladığı metinleri bir araya geliyor. Sanayi toplumunda daha sık yer değiştiren insanın sürekli hareket halinde düşünülmesi vurgusu ile insanların yerlerinden çok güzergahlarının ve güzergah kalıplarının bahsinin önem kazandığından bahsedilen bu metinler ile Tekeli'nin göç üzerine düşünceleri izlenebiliyor.
Suraiya Faroqhi
Hicaz bölgesinin Memlük Sultanlığı'ndan alınması üzerine Osmanlı Sultanları Hâ;dımü'l-Haremeyn sıfatı ile hac merasiminin, hacıların ve İslamiyet'in kutsal şehirleri Mekke ve Medine'nin hamisi sıfatına sahip oldular. Hacıların çoğu için tehlikeli ve zorluklarla dolu bir yolculuk ifade eden haccın Osmanlı idari yapılanmasında ve yerel yönetimlerdeki yansımalarını, alınan önlemleri ve oluşan toplumsal faktörleri ele alan Kitap bunun için birincil idari arşiv kaynaklarından ve dönemin hacı anlatılarından yararlanıyor.
Zafer Toprak
600 yılı aşkın süre hayatta kalan Osmanlı İmparatorluğu'yla ilgili nice tartışmalarda bulunuldu, kitaplar yazıldı ve tezler öne sürüldü. Kültürüyle, toplumuyla, ekonomik askeri yapısı, azınlıkları, savaşları ve hükümdarlarıyla nice eserlere konu olmuş bu imparatorluğun son dönemlerinde peki kadınların rolü neydi? Meşrutiyetin ilanı, 1908 Jön Türk Devrimi, Cihan Harbi'yle başlayan yoksullukla özgürlük at başı giderken kadının kimliği, bireyselliği, bedeni nasıl bir anlam kazandı? Geleneksel "aile"nin bir parçası olan kadın ne zaman ve nasıl bir birey oldu, köhne geleneksel aile ilişkilerinden paçalarını çekip çıkararak "özgür kadın" haline geldi?