Tarih Vakfı > Kitaplar

Filters Sort results
Reset Apply
Ziver Öktem
Ahmet Refik Altınay'ın 1915'te ilk baskısı yapılan kitabı "Kabakçı Mustafa", Tarih Vakfı Yurt Yayınları'nın "Tarihe Yolculuk" serisi altında okurlarıyla buluşuyor.
136.50 TL182.00 TL
İlhan Tekeli
İlhan Tekeli, "Sanayi Toplumu için Sanayi Yazıları" kitabında Türkiye'nin ağır sanayileşme serüvenine değinerek sanayileşmenin anahatlarını çiziyor. Bizzat 1970'lerdeki sanayi inşaatı tecrübelerini de katan Tekeli, yer seçiminden holdingleşmeye kadar doğru sanayileşmenin şablonunu ortaya koyuyor.Erken Modern Dönem Avrupası'nda sanayileşmenin nasıl olduğunu, neler getirdiğini anlatarak başlayan Tekeli, sanayileşmenin topluma etkilerine de değiniyor.
Ahmet Refik Altınay
Ahmet Refik Altınay'ın 1927'de ilk baskısı yapılan kitabı "Samur Devri (1049-1059)" Tarih Vakfı Yurt Yayınları'nın "Tarihe Yolculuk" serisi altında okurlarıyla buluşuyor. Altınay bu kitabında 1640-1648 yılları arasında hüküm sürmüş Sultan İbrahim dönemine odaklanıyor. Dördüncü Murad'ın katı yönetimine nazaran daha serbest bir idarenin olduğu bu döneme Sultan İbrahim'in samur kürkü merakından dolayı bazı tarihçilerin kullandığı isim olan Samur Devri de denmiştir. Kitaba Dördüncü Murad'ın vefatı ile başlayan Altınay, Sultan İbrahim'in sekiz yıl süren saltanatını kendine has üslubuyla anlatıyor.
Ziver Öktem
Ahmet Refik Altınay'ın eski harflerle ilk baskıları 1919 yılında yapılan "İki Komite İki Kıtal" ve "Kafkas Yollarında" adlı kitaplarını "Tarihe Yolculuk" serisi altında okurlarıyla buluşuyor.Birinci Dünya Savaşı öncesinde İttihat ve Terakki'ye yakın duran ve fikri cephesinde rol oynayan Altınay, savaş sonrasında Sultan Abdülhamit devrini "saadet devri" olarak tanımlamaya başlamış ve "İki Komite İki Kıtal" başlıklı eserinde de "Osmanlı'nın korkunç sahnelerinden biri" olarak tanımladığı Sultan Beşinci Mehmed devrini anlatmıştır. "Kafkas Yollarında" adlı eseri, Mondros Mütarekesi öncesi dönemde Avusturyalı ve Alman gazeteciler ile doğuya yaptığı seyahatine dair notlarından oluşuyor ve Ermeni Meselesi'nin farklı boyutlarını inceleme imkanı sunan bir eser olarak milli tarihyazıcılığında yerini buluyor.
121.50 TL162.00 TL
İlhan Tekeli
Toplu eserlerinin bu kitabında İlhan Tekeli, Türkiye'nin iki büyük kenti İstanbul ve Ankara'nın kent içi ulaşım tarihini, Türkiye'nin ulaşım tarihi kapsamında ele alıyor. Üç ana bölümden oluşan kitap, İstanbul'un ve Ankara'nın ulaşım tarihleri ile birlikte dolmuşlara adanmış özel bir bölümü de içeriyor.
78.75 TL105.00 TL
Alexandre Toumarkine
Noemi Levy
Bu kitap; Boğaziçi Üniversitesine bağlı Atatürk Enstitüsü ile Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü ortaklığında düzenlenen atölye sunumlarından oluşuyor ve Fransız tarihyazımı ile Osmanlı'da polis, jandarma ve asayiş konuları arasında bir diyalog ifade eden bir arayışın ürünü olarak Türkiye'de çok araştırılmamış olan bu konuya dair yeni bir yön belirlemeye çalışıyor. Bu açıdan kitap sosyal tarihçilik alanında Türkiye'de alışılagelmişin dışındaki metotlarla yazılmış olan bir sosyal tarihçilik alanını okurlara sunuyor. Hem Osmanlı hem Fransız polis teşkilatlarının paralel olarak gelişmesini inceleyen makalelerin yanı sıra Fransız tarihyazımına yoğunlaşan makaleler de bulunuyor.
İlhan Tekeli
Bu kitabında İlhan Tekeli; kent arazisi, altyapı ve hizmetler üzerine yoğunlaşıyor ve kentsel büyümenin mekanizması olan bu faktörleri ele alıyor. Kent toprağı, kentleşme ve özel mülkiyetin Türkiye'de ekonomik özelliklerini ve kullanım biçimlerini dış ülkeler ile kıyas yaparak inceleyen Tekeli, liberalizmin mülkiyet anlayışının kentsel topraklar üzerindeki etkisinden bahsediyor. İmar planları ve kanunları ele alarak kapital birikimin mevcut düzende kayırmacı ve popülist politikalar eşliğinde nasıl geliştiğinden bahsederken kentsel rant ekonomisine dair okurları bilgilendiriyor.
136.50 TL182.00 TL
İlhan Tekeli
İlhan Tekeli bu eserinde 1960'lı yıllardan başlayan yaklaşık kırk yıllık bir süreç içinde dünyada ve Türkiye'de yaşanan değişimlerin planlama kuramını da nasıl dönüştürdüğünü ele alıyor ve kendi planlama düşüncesinin nasıl şekillendiğini anlatıyor. Kitabın isminin de ipucu verdiği üzere yönetim, dıştan verilen toplum yararı, elitist yaklaşım, araçsal rasyonellik ve nesnel bilgi odaklılıktan yönetişim, toplumdaki bireylerin seçimi, katılımcı birlikte planlama, iletişimsel rasyonellik ve öznellerarası uzlaşımlar odaklı düzene geçiş ve bununla beraber planlamadan ortaya çıkan yeni planlama yöntemlerine odaklanılıyor.
Ahmet Refik Altınay
Ahmet Refik Altınay'ın 1923 yılında ilk baskısı yapılan kitabı "Sultan Cem" Tarih Vakfı Yurt Yayınları'nın "Tarihe Yolculuk" serisi altında okurlarıyla buluşuyor. Sultan Cem'in acılarla dolu yaşamını kendine has hikayeleştirici üslubuyla anlatan Altınay, oldukça renkli ve ilgi çekici bir anlatı sunuyor.
İsmail Kemal
Adnan İslamoğulları
Rubin Hoxha
II. Abdülhamit ve Meşrutiyet dönemlerinin önemli Jön Türk devlet adamı, İngiliz taraftarı ve Arnavutluk'un kurucusu olan İsmail Kemal Bey'in bu hatıratı, Adnan İslamoğlu ve Rubin Hoxha'nın çevirisi ile ilk kez Türkçe olarak yayımlandı. Osmanlı Devleti'nin son yıllarını, II. Meşrutiyet'in Meclis-i Mebusan'ını, Osmanlı yerel yönetimlerini, Balkan Savaşı'nı, sürgünü ve Arnavutluk'un kuruluşunun birincil şahitliklerini içeren İsmail Kemal Bey'in Hatıratı, dönemin birçok Osmanlı devlet adamının anılarının aksine kronolojik, detaylı ve analiz yoğunlukludur.