DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıSanayi Toplumu için Sanayi Yazıları

Stokta

Yazar: İlhan Tekeli
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

İlhan Tekeli, “Sanayi Toplumu için Sanayi Yazıları” kitabında Türkiye’nin ağır sanayileşme serüvenine değinerek sanayileşmenin anahatlarını çiziyor. Bizzat 1970’lerdeki sanayi inşaatı tecrübelerini de katan Tekeli, yer seçiminden holdingleşmeye kadar doğru sanayileşmenin şablonunu ortaya koyuyor. Erken Modern Dönem Avrupası’nda sanayileşmenin nasıl olduğunu, neler getirdiğini anlatarak başlayan Tekeli, sanayileşmenin topluma etkilerine de değiniyor. Daha sonra odağını ülkemize çevirerek Cumhuriyet dönemi sanayileşmesine değiniyor, devletçiliğin sanayileşmeye ket vurduğunu öne sürüyor. Tekeli, Sanayinin birçok ekonominin temelini oluşturduğu 20. yüzyılda sanayileşmenin A’dan Z’ye nasıl olması gerektiğini kitabında anlatıyor. Milli sanayinin nasıl baltalandığı sorusunu da cevaplandıran Tekeli, halk sektörünün amaçlarını, ekonomideki yerini ve devlet ile olması gereken ilişkisini kitabının son bölümünde işliyor. Sanayileşmenin tarihi ve sanayileşme tavsiyeleri barındıran bu kitap, İlhan Tekeli’nin şehircilik kitaplarının önemli bir parçası olarak ön plana çıkıyor.

İlhan Tekeli, “Sanayi Toplumu için Sanayi Yazıları” kitabında Türkiye’nin ağır sanayileşme serüvenine değinerek sanayileşmenin anahatlarını çiziyor. Bizzat 1970’lerdeki sanayi inşaatı tecrübelerini de katan Tekeli, yer seçiminden holdingleşmeye kadar doğru sanayileşmenin şablonunu ortaya koyuyor.Erken Modern Dönem Avrupası’nda sanayileşmenin nasıl olduğunu, neler getirdiğini anlatarak başlayan Tekeli, sanayileşmenin topluma etkilerine de değiniyor.

Yazar