DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıDün Sancısı: Türkiye’de Geçmiş Algısı ve Akademik Tarihçilik
İndirim!

Dün Sancısı: Türkiye’de Geçmiş Algısı ve Akademik Tarihçilik

Stokta yok

Yazar: Oktay Özel
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

“Dün Sancısı” isimli eserinde Oktay Özel, tarihçilik mesleği ve tarihyazımını eleştirel bir dille inceliyor ve içerisindeki problemleri gözler önüne seriyor. Tarihçilik pratiğinin kendisini tarihselleştirirken günümüze ışık tutuyor. Bir taraftan tüm yapısal sorunlarıyla tarihçiliğin kuruluş aşamasının tamamlandığını ileri sürdüğü için iyimser, fakat bir taraftan da tarihçiliğin yeniden kurulma sürecinde yeni sorunlarla geleceğinin farkında olan alanında temel bir kitap ortaya koyuyor. Özel, Osmanlı tarihçiliği ile başladığı kitabında günümüz tarihçiliğine odaklanarak devam ediyor ve tarihçiliği siyasi ve toplumsal olayların ışığında yorumluyor.

Oktay Özel, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’ndeki “tesadüfi” öğrenciliğinde tarihi sevip, biraz fazla ciddiye alınca “tarihçi” oldu. Aynı bölümde yüksek lisans, Manchester’da doktora yaptı. 1998’e kadar mezun olduğu bölümde çalıştı. Birkaç kez akademyadan el etek çekip çok uzaklara gitmeyi ya da el zanaatları dünyasına geçmeyi düşündüyse de, sonunda kendini iki adım ötede, yandaki tepede, Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü’nde buldu. İyi de oldu. Pasaportunda “müstafi öğretim üyesi” yazıyor, ama o halen aynı bölümde tarihçiliğe devam ediyor. Çalışma sahası: Bidayetinden nihayetine Osmanlı tarihi. Daha dar uzmanlık alanı: Demografi ve iskâ;n tarihi, kırsal dönüşümler ve kitlesel göçler. Eski tabirle bir çeşit “sosyal tarih” yapmaya çalışıyor.

Yazar