Tarih Vakfı > Kitaplar

Filters Sort results
Reset Apply
262.50 TL350.00 TL
Merhaba Atina Here İstanbul adlı fotoğraf kitabı da, birbirimizi daha iyi tanımayı, farklılıklarımızı hoş görmeyi, güzelliklerimiz paylaşmayı ve 1999 depremlerinde olduğu gibi zor anlarımızda birbirimize destek olmayı öğrenmemize yardımcı olacak bir çalışma.
Göksu Akyürek
Tanzimat dönemi "Doğu-Batı" ikilemine dayalı bilgi rejimlerinin oluşturduğu geleneksel tarihyazımı anlatılarından çıkılarak tekrar incelenmeye başlamıştır. Göksun Akyürek, Tanzimat dönemini bu yeni incelemeler ışığında mimarlık boyutundan ele alıyor. Kendi tanımıyla, mimarlık tarihi anlatıları için bir "karanlık çağ" olan bu dönem, "doğru bilgi"nin kuruluşunda bir süreç görevi görüyor. Dönemin mimari pratiklerini inceleyen Akyürek, kurulan yeni bilgiyi yeni özneler olan bürokratlar ve aydınlar ile inceliyor.
Bir Jön Türk Liderinin Siyasi-Entelektüel Portresi
Erdem Sönmez
Ahmed Rıza, on dokuzuncu yüzyılın meşrutiyetçi hareketlerinde Jön Türk Hareketi'nin baş ideoloğu oluşuyla Yeni Osmanlılar ve İttihatçılardan ayrılan, mutlakiyetçi II. Abdülhamit yönetimine karşı verdiği mücadele ile tarihe adını saygınlık ve ün ile yazdıran bir aktivist ve devlet insanıdır. "Hürriyetçilerin babası" olarak da bilinen Ahmed Rıza'nın hayatını ve hem ortaklaşan hem de ayrılan fikirlerini takip etmek, Meşrutiyet Hareketi incelemesi için oldukça değerlidir.
Cevat Şayin
Gültekin Yıldız
Akademi içerisindeki tarihçilerin birçoğunun pek ilgilenmediği bir konu olan askerî; tarih, İkinci Dünya Savaşı ertesinde toplumun her alanına yayılmaya başlamış ve böylece eksik kalmış olan askerî; bilgiye eğilim gözlenmiştir. Türkiye'de de benzer şekilde ilgilenilmemiş bir alan iken, İkinci Dünya Savaşı sonrasında sivilleşmeye ve yükselmeye başlamıştır. Cevat Şayin ve Gültekin Yıldız'ın derlemesinden meydana gelen bu eserde askerî; tarih araştırmaları ve öğretiminin Türkiye'deki mevcut durumu ve geleceği ele alınmaktadır. Kitap bu ele alışı metodolojik incelemeler ile ve uyanan ilginin sürekli kılınmasını sağlamayı gaye edinerek gerçekleştirmiştir.
Yer tutucu
172.50 TL230.00 TL
İlhan Tekeli
Temel insan haklarından barınma mefhumunun en önemli bileşeni olan konut, onurlu bir yaşam hakkının gerçekleştirilmesi için merkezi bir konuma sahiptir. Türkiye gibi, in?aat sektörünün ekonomi içerisinde çok önemli bir yere sahip oldugu bir ülkede toplumun büyük kesimlerinin bu haktan mahrum olması mazur görülemez. İnsanların yaşamlarında kendilerini güvende hissetmeleri için konut sorununun çözülmüş olması gerekmektedir. Bu nedenle Türkiye'nin hem sosyal hem de ekonomik tarihi bakımından Türkiye'deki konutun öyküsünü yakından tanımak gerekir.Tekeli Toplu Eserlerin 24'üncü kitabında Cumuriyet'in ilk yıllarından 1980'lere kadar Türkiye'de konut sorununun değişiminin öyküsünü kurumsal düzenlemeler, sektörün performansı ve yazın alanındaki yansımalarıyla okuyacaksınız.
126.00 TL168.00 TL
Ceren Özpınar
Türkiye'de sanat tarihi yazımı Cumhuriyet'in modern ulus-devlet anlayışıyla şekillenir ve milliyetçilik ideolojisi çerçevesine kurgulanır. Avrupa-merkezci yaklaşımın ortaya çıkışıyla beraber sanat tarihi yazımı Batıcı bakış açısından etkilenir ve 1970'lerden sonra tamamen dönüşmeye başlar. Ceren Özpınar, bu kitabında Türkiye'deki sanat tarihi yazımının dönüşümünü ele alıyor.
136.50 TL182.00 TL
İlhan Tekeli
"Anlatabildikleri ve Anlatamadıklarıyla Yaşam Öyküleri", daha çok şehircilik üzerine yazdığı kitaplarıyla tanınan İlhan Tekeli'nin "Toplu Eserler" serisinin 23. Kitabı olarak okurun karşısına çıkıyor. Sosyal bilimler ve edebiyat alanlarının önemli isimlerinin hayat öykülerini anlatan Tekeli, bir yandan da bu isimlerle okura Türkiye'nin değişimini sunuyor. Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Şevket Süreyya Aydemir'in Cumhuriyet hükümeti tarafından kadro verilmeden ve kadro verildikten sonraki hayatlarını ele alarak başlayan Tekeli, bu biyografiler ile Cumhuriyet Dönemi ve Çok Partili Döneme ait çarpıcı detaylar sunuyor
202.50 TL270.00 TL
Necmeddin Sahir Sılan
Muazzez Pervan
Tuba Akekmekçi
Kürt beylerinin üzerinde idari güce sahip olduğu Vilayat-ı Şarkiyye olarak adlandırılan bölgeyi ulus-devlet inşa sürecinde merkeze bağlamak devletin önemli politikalarından biriydi. Bu amaçla bölgeye ziyarette bulunan en önemli gözlemcilerden biri Necmeddin Sahir Sılan'dır. Yöre halkı ve yöneticileri ile temas kurması ve "halkın gösterdiği hassasiyetleri" gündeme getirmesiyle halk ile yönetim arasında köprü görevi görmüştür.
162.00 TL216.00 TL
Necmeddin Sahir Sılan
Muazzez Pervan
Tuba Akekmekçi
1920 sonrasında ulus-devlet kuruluş süreciyle önem kazanan "ulusal egemenlik" kavramı bireysel özgürlüklerin yerini almıştır. "Ulusal egemenlik" çerçevesinde milli irade, milli egemenlik ve devletin güçlenmesi ilkeleri önem kazanmıştır. Ancak, farklı kimliklere mensup bireylerin keskin sınırlarla birbirinden ayrılmadığı göz önünde bulundurulduğunda, bu ilkelerin gerçekleştirilmesi zorlaşacaktır.
43.50 TL58.00 TL
Nuran Yıldırım
Kadınların meslek hayatına girmesinde en meşakkatli olmuş olan alanlardan biri olan tıp doktorluğunun Türkiye'deki gelişiminin hiç şüphesiz en önemli aşamalarından biri Türkiye'nin ilk kadın doktoru olan Safiye Ali'nin hayatıdır. Türkiye'nin ilk kadın tıp doktoru olması ile birlikte aynı zamanda Türk feminist hareketinin önemli mensuplarından biri olan ve kadınlarının seçilme hakkı için mücadeleler vermiş olan Safiye Ali'nin hayatı günümüzde de etkileyici bir önem taşır. Yazar Nuran Yıldırım'ın daha önce vermiş olduğu toplantı ve konferans konuşmalarının bir ürünü olan "Türkiye'nin İlk Kadın Doktoru: Safiye Ali" bu etkileyici hayatı Türk tıp tarihinde kadının genel rolü çerçevesinde değerlendiriliyor ve daha önce ortaya koyulmamış olan arşivsel veriler ile destekliyor.
117181941