DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıDoğu Sorunu: Necmeddin Sahir Sılan Raporları
İndirim!

Doğu Sorunu: Necmeddin Sahir Sılan Raporları

Stokta

Yazar: Necmeddin Sahir Sılan
Hazırlayan: Muazzez Pervan - Tuba Akekmekçi
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Kürt beylerinin üzerinde idari güce sahip olduğu Vilayat-ı Şarkiyye olarak adlandırılan bölgeyi ulus-devlet inşa sürecinde merkeze bağlamak devletin önemli politikalarından biriydi. Bu amaçla bölgeye ziyarette bulunan en önemli gözlemcilerden biri Necmeddin Sahir Sılan’dır. Yöre halkı ve yöneticileri ile temas kurması ve “halkın gösterdiği hassasiyetleri” gündeme getirmesiyle halk ile yönetim arasında köprü görevi görmüştür.

Dokuzu CHP’ye, dördü DP’ye yazılmış olan bu on üç rapor ağırlıklı olarak Bingöl ve Dersim ile ilgilidir. Sılan, dönemin siyasetçilerinin aksine seçildiği bölge ile derinlemesine ilgilenmiş ve tek parti dönemi siyaseti ve kazanımlarına ilişkin gözlemleriyle siyasetin nasıl bir birikim süreci olduğunu bu raporlarla göstermiştir. Toplumsal mühendislik bağlamında da çok değerli olan bu raporlar Tuba Akekmekçi ve Muazzez Pervan tarafından derlenerek Tarih Vakfı Yurt Yayınları aracılığıyla okurlarıyla buluşuyor.

Yazar

Hazırlayan