DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıTürkiye’de Sanat Tarihi Yazımı

Stokta yok

Yazar: Ceren Özpınar
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Türkiye’de sanat tarihi yazımı Cumhuriyet’in modern ulus-devlet anlayışıyla şekillenir ve milliyetçilik ideolojisi çerçevesine kurgulanır. Avrupa-merkezci yaklaşımın ortaya çıkışıyla beraber sanat tarihi yazımı Batıcı bakış açısından etkilenir ve 1970’lerden sonra tamamen dönüşmeye başlar. Ceren Özpınar, bu kitabında Türkiye’deki sanat tarihi yazımının dönüşümünü ele alıyor.

Sanat tarihinin kurgulanma biçimlerini, dönemlere ayrılma özelliklerini ve bu alandaki kimliklerin temsiliyetini inceleyen Özpınarİ siyaset bilimi, feminizm ve post-kolonyalizm gibi kuramlardan destek alıyor. 1970 ile 2010 arasındaki sanat tarihi metinlerini söylem, zamansallık, dönemler, tarihsel anlatı modelleri, ulusal ve etnik kimlik, toplumsal cinsiyet, dil ve terminoloji gibi kavramlar ışığında yorumlayan Özpınar, sanat tarihi yazımı hakkında okurlarına eleştirel bir metin sunuyor.

Yazar