DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıOsmanlı Askerî Tarihini Araştırmak: Yeni Kaynaklar Yeni Yaklaşımlar

Osmanlı Askerî Tarihini Araştırmak: Yeni Kaynaklar Yeni Yaklaşımlar

Stokta yok

Hazırlayan: Cevat Şayin - Gültekin Yıldız
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Akademi içerisindeki tarihçilerin birçoğunun pek ilgilenmediği bir konu olan askerî tarih, İkinci Dünya Savaşı ertesinde toplumun her alanına yayılmaya başlamış ve böylece eksik kalmış olan askerî bilgiye eğilim gözlenmiştir. Türkiye’de de benzer şekilde ilgilenilmemiş bir alan iken, İkinci Dünya Savaşı sonrasında sivilleşmeye ve yükselmeye başlamıştır. Cevat Şayin ve Gültekin Yıldız’ın derlemesinden meydana gelen bu eserde askerî tarih araştırmaları ve öğretiminin Türkiye’deki mevcut durumu ve geleceği ele alınmaktadır. Kitap bu ele alışı metodolojik incelemeler ile ve uyanan ilginin sürekli kılınmasını sağlamayı gaye edinerek gerçekleştirmiştir.

İlk bölümündeki beş makale ile askeri tarihçilik yöntemi üzerinde duran eser; problemleri, yeni önerilen yaklaşımları ve metodları ile alınıyor. İkinci bölümdeki dört makale ile ise araştırmanın gerek “gayri-resmi” gerek Türkiye dışı yeterli özeni görmemiş askerî kaynaklarını ele alıyor. Askeriyenin farklı alanlarına odaklanan, göz ardı edilmiş kaynakları hatırlatan, araştırmalara yeni tavsiyeler barındıran bu eser ufuk açıcı niteliği ile askerî tarih hakkında değerli bir eser meydana getiriyor.

Akademi içerisindeki tarihçilerin birçoğunun pek ilgilenmediği bir konu olan askerî; tarih, İkinci Dünya Savaşı ertesinde toplumun her alanına yayılmaya başlamış ve böylece eksik kalmış olan askerî; bilgiye eğilim gözlenmiştir. Türkiye’de de benzer şekilde ilgilenilmemiş bir alan iken, İkinci Dünya Savaşı sonrasında sivilleşmeye ve yükselmeye başlamıştır. Cevat Şayin ve Gültekin Yıldız’ın derlemesinden meydana gelen bu eserde askerî; tarih araştırmaları ve öğretiminin Türkiye’deki mevcut durumu ve geleceği ele alınmaktadır. Kitap bu ele alışı metodolojik incelemeler ile ve uyanan ilginin sürekli kılınmasını sağlamayı gaye edinerek gerçekleştirmiştir.

Hazırlayan

,