Tarih Vakfı > Kitaplar

İSTANBUL METAL SEKTÖRÜNDE SINIF MÜCADELELERİ 1947-1970
262.50 TL350.00 TL
Özgür Balkılıç

Demokrat Parti Dönemi’nin ikinci yarısından itibaren Türkiye önemli bir sanayileşmeye ve buna paralel olarak da sanayi hayatında yoğun sınıfsal gerilimlere tanıklık etti. Bilhassa 27 Mayıs Darbesi’nden sonra hızla değişen siyasal fırsat yapılarıyla birlikte Türkiye’deki çatışmacı siyasetin çerçevesini işçi sınıfı ile burjuvazinin çeşitli biçimlere bürünen mücadelesi çizerken, farklı siyasi oluşumlar gündemlerini söz konusu mücadele ekseninde kurmaya başladılar. Ekmeğimiz ve Birliğimiz İçin İkinci Dünya Savaşı sonrasından itibaren sınıf mücadelesinin en çetin geçtiği sektörlerden birisine, İstanbul’da bulunan özel metal/madeni eşya sektörüne odaklanıyor ve bu mücadelenin fabrika ve kent mekânında vuku bulan toplumsallığın inşasındaki ve devlet iktidarı etrafında yaşanan siyasi mücadelelerdeki kökenlerini inceliyor.

240.00 TL320.00 TL
Vural Genç

Elinizdeki kitap, Vural Genç'in yayınlanmış mevcut kaynakların bir adım ötesine geçerek Bidlis’in tarihini tamamlamak, özellikle karanlık 17. yüzyılını keşfetmek ve daha iyi anlamak için yıllarca Osmanlı arşivlerinde binlerce belgeyi incelediğine ve bin bir güçlükle onlar arasından Bidlis hükümetine dair bilgi kırıntılarını toparladığına yakından tanıklık eder. Kullanılan kaynaklardan da anlaşılacağı üzere yazarının arşiv kaynakları üzerindeki hakimiyeti elinizdeki kitapta ilk defa -bunun özellikle altını çizmek isterim- yeni tarihi bilgilerin ortaya konulmasına vesile olmuştur.

TÜRKİYE'DE BİR ALMAN PROPAGANDA GAZETESİ (1926-1944)
187.50 TL250.00 TL
Resul Alkan
Arif Ünal

Tarih araştırmalarında göz ardı edilmiş Türkische Post‘u konu edinen ve Alman arşivleri, gazete çalışanlarının mektupları, raporları gibi çeşitli kaynaklardan yola çıkarak kaleme alınan bu çalışma, Weimar Cumhuriyeti ve Hitler dönemlerini kapsayan Türk-Alman politik ve kültürel ilişkilerine katkı sağlamakla kalmıyor, ayrıca İkinci Dünya Savaşı yıllarında Ankara hükümetinin basın politikası hakkında önemli bilgiler de ortaya koyuyor.

360.00 TL480.00 TL
Tanıl Bora

Düşünce özgürlüğünün hep kısıtlı olduğu, düşünceye saygı ve sevgi bakımından pek yüz ağartıcı sayılmayacak bir yüz yıldan söz ediyoruz. Derleme, bu deneyimin muhasebesinin, .bizzat bu kısıtların, bu darlığın sorunsallaştırmasına katkıda bulunması umuduyla hazırlandı.

292.50 TL390.00 TL
Ayşe Köse Badur
Erol Ülker

Cumhuriyet’in yüz yılı geride bırakması bizlere bu önemli kavramı farklı yönleriyle değerlendirmek için iyi bir fırsat sunuyor. Bu bağlamda elinizdeki kitabın ve ona katkı sağlayan değerli yazarların kıymetli makalelerinin cumhuriyetin sağduyu ile tartışılmasına bilimsel ve kalıcı bir katkıda bulunacağına inanıyoruz.

183.75 TL245.00 TL
FATMA GÜL KARAGÖZ
UĞUR BAYRAKTAR

Bu kitap yolu bir şekilde “çiftlik” ve genellikle bu toprakları tasarrufunda bulundurmuş “âyan” ile kesişen tarihçilerin bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Toplantılarda konuştukça, çalışmalarımızı paylaştıkça çiftlik ve âyan literatürünün bizi katı hatları ile sınırlandırdığını, sadece örnek araştırmaya değil yeni sorular da sormaya ihtiyacımız olduğunu fark ettik. “Çiftlik tartışması” ve “âyanlar çağı”nın dışında, toprak ve toprak sahiplerine yönelik yeni bir söylem geliştirmek mümkün müdür?

150.00 TL200.00 TL
Burcu Kurt
İsmail Yaşayanlar

Elinizdeki kitap salgın hastalıklar ve kamu sağlığı uygulamalarını, çeşitli tarihsel dönemlerde devlet ve toplum perspektifinden inceleyen bir çalışmalar bütünüdür. Kitaptaki yazılar, kamu sağlığı ve kenti sıhhileştirme çabaları ve çerçevesinde mekan ve kurum özelinde bazı değerlendirmelerde de bulunarak, imparatorluğun ve cumhuriyetin genel sağlık politikası hakkında fikir vermektedir.

142.50 TL190.00 TL
DİNÇER DEMİRKENT

Türkiye’de siyasal bölünmüşlük içinde, yüz yıl öncesinin belirli kişileri, olayları ve belgeleri hakkında bazı belirgin saflaşmaları tespit etmek mümkündür. Birinci Meclis ve 1921 Anayasası da bu saflaşmalar içinde yer almıştır. Anayasal tarihimiz bakımından Cumhuriyet sayfasını açan 1921 Anayasası’nın, yapılışından yüz yıl sonra, ortaya çıktığı tarihsel koşullar ve getirdiği ilkeler bağlamında tartışılması bu nedenle önem taşır.

106.50 TL142.00 TL
Ayşe Ozil
Mehmet Ö. Alkan

Yunanlıların “Küçük Asya Seferi” olarak isimlendirdikleri Anado­lu işgali 15 Mayıs 1919’da başlamış, yaklaşık 3.5 yıl sürmüş, 9 Eylül 1922’de son bulduğunda ise ardında acı, göz yaşı, memleketini terk etmek zorunda kal­mış insanlar, demografisi değişmiş bir Anadolu, kısaca telafisi imkânsız bir toplumsal tahribat bırakmıştır.