Tarih Vakfı > Kitaplar

Reset Apply
183.75 TL245.00 TL
Bilmez Bülent Can
1908 yılında ilk olarak Meclis-i Mebusan'da gündeme gelip, özellikle 1922 yılına kadar Türk Milli Mücadelesi'nin önemli girişimlerinden birisi olan Amerikan Chester Projesi, demiryolları ve maden işletmelerine dair büyük bir girişim planı idi. Musul'un Türkiye Cumhuriyeti'nin bir parçası olmaması sebebi ile durmuş olan Chester Projesi, Osmanlı'nın çöküş dönemine ve Türk-Amerikan ilişkilerine dair önemli veriler ve çıkarımlar sunuyor. Yazar Bilmez Bülent Can'ın somut bir örnek olarak Chester Projesi'ni seçmiş olduğu ve Türkiye'nin Batılılaşma sürecine dair tartışmalara "Avrupamerkezci modern standardizasyon tezi" ile katıldığı kitabı "Demiryolundan Petrole Chester Projesi (1908-1923)", bu konuya dair özel bir kaynak kitap sunuyor.
Michel Balivet
Şeyh Bedreddin, başlattığı isyanla birlikte tarihe damgasını vurmuş, birçok defa incelenmiş ve farklı yorumlamalarla popüler kültürde yer almış bir mutasavvıftır. Michel Balivet, sufinin adını taşıyan kitabında Şeyh Bedreddin'in Mısır ve Rumeli arasında geçen hayatını ve başlattığı isyanın Celaleddin Rumi, İbn-i Arabi ve Yunus Emre'nin düşünceleriyle Anadolu'da şekillenen tasavvuf inancıyla ilişkisini okur ile paylaşıyor
Yer tutucu
121.50 TL162.00 TL
17.YY.BİR OSMANLI SANCAĞIN'DA TOPLUM VE EKONOMİKudüs sancağı Osmanlı İmparatorluğu'nun ne sınırındaydı, ne de merkezine yakındı, yönetimi tehdit eden bir bölge de değildi. Müslümanların gözünde kutsal ve saygındı, ama sonuçta tipik bir Osmanlı sancağıydı. 17. yüzyılda sancakbeyleri, kadılar ve sipahiler Osmanlı yönetimini temsil ediyor, yerel eşraf, ulema, esnaf, zanaatkarlar ve tabii ki kadınlar Kudüs'ün toplumsal hayatında yer alıyorlardı.
Hakan Kırımlı
Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'ne en çok göç etmiş topluluklardan biri olan Kırım Tatarları ve Nogaylar yüz binlerle ifade edilebilecek sayıları ile Anadolu coğrafyasının dört bir yanına yerleşti. Bu göçün boyutuna ve demografik kültürel önemine rağmen özellikle, Kırım Tatarlarının ve Nogayların Türkiye'deki dağılımları, yaşayışları, koruyabildikleri ölçüde otantik dil ve kültürleri, birbirleriyle ve diğer toplumlarla ilişkileri gibi konular akademik seviyede yeterince işlenmedi.
93.75 TL125.00 TL
Kültürlerarası Öğrenme Eğitim Kılavuzu, Kültürlerarası eğitimin Değer ve kavramlarını yöntemli bir eğitim programı çerçevesinde sunmaktadır. Karşılıklı iletişim ve hoşgörüyü etkin hale getirmeyi amaçlayan bu eğitim programı, çeşitli konularda uygulamalı örnekler de içermektedir.
Kent Zirvesi nedeniyle Tarih Vakfı'nın Darphane'de düzenlediği aynı adlı serginin kitabı. Türkiye'den ve yurtdışından kırk bilim insanının makaleleri. Fotoğraf ve çizim eşliğinde Anadolu'nun onbinlerce yıllık yerleşim öyküsü.
157.50 TL210.00 TL
Leyla Neyzi
İstanbul'da Hatırlamak ve Unutmak: Birey, Bellek ve Aidiyet, İstanbul'da zaman, mekâ;n ve birey kavramlarını örnek bir sesli tarih çalışması ile okuyucularına irdeleyerek sunan bir kitap. Leyla Neyzi'nin gerçekleştirdiği 37 görüşme ve onların akabindeki fotoğraflar ile kitap, tarihi insan boyutunda samimi bir sıcaklık ile ele alıyor. Birçok farklı insan için birçok farklı İstanbul ifadesini ortaya koyan bu çalışma, göç olgusu, değişim, hatıra, kimlik ve aidiyet gibi ögeleri yapısı sayesinde 37 farklı örnek üzerinden inceleme fırsatı buluyor. 1995-1999 yılları arasında yapılan görüşmelerden oluşması sayesinde hem daha öncelerinin, hem de o dönemin toplumuna, insanına ışık tutuyor.
450.00 TL600.00 TL
With an exceptional longevity of almost 150 years, the Ottoman Bank is one of the most fascinating banking institutions of the modern era. Foreign yet at the same time Ottoman, private yet holding the privileges and duties of a state bank, its complex history is intimately linked to that of the Ottoman Empire, but also to that of the Turkish Republic after the collapse of the empire. Taking the bank's monetary role and functions as its guideline, but without discarding its complex and often ambiguous relation to the political, social and economic context of the time, this book traces the history of the institution from its foundation in 1856 to the transformations it underwent during the first decade of the Republic.
Yer tutucu
108.75 TL145.00 TL
Osmanlı Macaristanında Toplum, Ekonomi Ve YönetimSimontornya (Şimontorna) kalesi yaklaşık yirmi yıl önce özenli bir restorasyonun ardından Macaristan'ın en güzel Rönesans dönemi anıtlarından biri olarak kapılarını ziyaretçilere açtı. Kale, tarih kokan duvarlarının ardında eski dönemlerde oldukça hareketli bir yaşam sürmüştü. Kaderin bir cilvesi sonucu 140 yıl boyunca Osmanlı sancak merkezi olarak idari ve askeri bir nokta işlevi gördü. Osmanlı serhat boyu üzerinde, Palota (Polata) kalesinin karşı cephesinde olması nedeniyle bu dönemde stratejik önemi iyice artmıştı. Yıllar boyu süren Osmanlı egemenliği sırasında çevresinde önemli gelişmeler oldu: Köyler seyrekleşti, nüfus azalmaya yüz tuttu ve bölgedeki etnik dengeler Macarlar aleyhine bozuldu. Macar tarihçisi Geza David, Simontornya sancağının 16. yüzyıldaki tarihini, öncelikle Osmanlı kaynaklarına dayanarak anlatıyor. Bu monografi, tahrir ve cizye defterlerini kullanarak tarih yazmanın çok önemli bir örneğidir.