DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıDemiryolundan Petrole Chester Projesi (1908-1923)
İndirim!

Demiryolundan Petrole Chester Projesi (1908-1923)

Stokta

Yazar: Bilmez Bülent Can
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

1908 yılında ilk olarak Meclis-i Mebusan’da gündeme gelip, özellikle 1922 yılına kadar Türk Milli Mücadelesi’nin önemli girişimlerinden birisi olan Amerikan Chester Projesi, demiryolları ve maden işletmelerine dair büyük bir girişim planı idi. Musul’un Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parçası olmaması sebebi ile durmuş olan Chester Projesi, Osmanlı’nın çöküş dönemine ve Türk-Amerikan ilişkilerine dair önemli veriler ve çıkarımlar sunuyor. Yazar Bilmez Bülent Can’ın somut bir örnek olarak Chester Projesi’ni seçmiş olduğu ve Türkiye’nin Batılılaşma sürecine dair tartışmalara “Avrupamerkezci modern standardizasyon tezi” ile katıldığı kitabı “Demiryolundan Petrole Chester Projesi (1908-1923)”, bu konuya dair özel bir kaynak kitap sunuyor.

Türk Ekonomik tarihi, Orta Doğu’da nüfuz mücadeleleri ve Musul meselesi gibi geniş meselelere ortak bir olaydan yaklaşarak Şerif Mardin’in deyişi ile bu çalışma “Bize dikkate değer yeni bir kuramsal yaklaşım sunduğu oranda, Cumhuriyet tarihimize de gerçek bir katkıda bulunuyor.”

Yazar