DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıŞeyh Bedreddin: Tasavvuf ve İsyan

Stokta yok

Yazar: Michel Balivet
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Şeyh Bedreddin, başlattığı isyanla birlikte tarihe damgasını vurmuş, birçok defa incelenmiş ve farklı yorumlamalarla popüler kültürde yer almış bir mutasavvıftır. Michel Balivet, sufinin adını taşıyan kitabında Şeyh Bedreddin’in Mısır ve Rumeli arasında geçen hayatını ve başlattığı isyanın Celaleddin Rumi, İbn-i Arabi ve Yunus Emre’nin düşünceleriyle Anadolu’da şekillenen tasavvuf inancıyla ilişkisini okur ile paylaşıyor. Balivet, bu ilginç hayat hikayesini anlatmak için sıklıkla birden fazla kaynak kullanıyor ve mukayeselerle doğruya ulaşmaya çalışıyor. Bir yandan isyanın genel çerçevede nasıl Anadolu sufizmi ile ilişkili olduğunu anlatan kitap, aynı zamanda Fetret Devri’nin başrol oyuncularından Musa Çelebi’nin ve Türkmen beylerinin Şeyh Bedreddin ile ilişkileri hakkında da ilginç bilgiler veriyor. “Şeyh Bedreddin: Tasavvuf ve İsyan” kitabı, Şeyh Bedreddin’in Anadolu Selçuklu Devleti döneminde şekillenmeye başlayan tasavvuftan nasıl etkilendiğini, kendi özgün sufi doktrinini nasıl oluşturduğunu ve Osmanlı’ya miras bıraktığı evrenselci çok-dinli anlayışı öğrenmek isteyen okurunu bekliyor.

Yazar