Tarih Vakfı > Kitaplar

Reset Apply
Dominique Chansel
Nurettin Elhüseyni
Dominique Chansel milliyetçilik, kadın, göç ve insan hakları gibi dört tema altında 50 filmin tarih öğretiminde bilgilendirici bir kaynak olarak analizini yapmaktadır. İncelenen filmlerin tümü Avrupa sinemasının köşe taşlarını oluşturan filmlerdir; Bosna'dan Rusya'ya, Çek Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye pek çok ülkenin sinemasının en güzel örneklerine yer verilmiştir. Bu filmler aracılığıyla öğrencilerin tarihe olan ilgilerini artırmak, sinemayı tarih öğreniminin bir parçası haline getirmek amaçlanmıştır.
Sula Bozis
Sula Bozis bu kitapta, Kapadokyalı Rumların yemek kültürüne bu açılardan ışık tutmaya çalışıyor. Kapadokya tanımlamasını günümüzdeki dar coğrafi anlamında değil, 1924 mübadelesinden önce İç Anadolu'nun değişik yerlerinde yaşayan Rumların kullandığı anlamda, yani tüm İç Anadolu'yu kapsayacak şekilde kullanıyor. Dolayısıyla, kitapta Nevşehir'den Isparta'ya, Konya'dan Adana'ya uzanan geniş bir coğrafyaya dağılmış insanların mutfak kültürüne ilişkin anlatılar bulunmaktadır. Yazar kitapta yazılı ve maddi verilerden yararlandığı gibi, birçoğu mübadeleden sonra Yunanistan'a göç etmiş ve halen hayatta olan yöre insanlarıyla yaptığı sözlü tarih görüşmelerini de anlatıya dahil ediyor.
108.75 TL145.00 TL
Nurcan Kaya
Kapsamlı bir rapor niteliğindeki bu kitapta Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşundan bugüne azınlık okullarının yaşadığı, mevzuat ve uygulamadan kaynaklı sorunların ele alınmasıyla birlikte, okulların bugün yaşadıkları sorunlara kalıcı çözümlerin bulunabilmesi için sorunların kaynağı da irdelenmektedir
Aydın Babuna
Hayati Torun
Saraybosna'da 1993 yılının eylül ayında, kanlı çatışmaların ortasında, "Tüm Boşnaklar Halk Meclisi" toplantıya çağrıldı. Bu toplantıda temsilciler, Bosna halkının ulusal adını "Boşnak" ya da "Bosnalı" olarak kabul ettiler. Bu karar, bir yandan eski bir geleneğe geri dönüşe işaret ederken, bir yandan da Bosnalı Müslümanların ulusal hareketinin laikleşmesi yolunda atılan önemli bir adımı ifade ediyordu. Bosna tarihine yönelik birçok araştırmada bir kurgu-ulus olarak gösterilmek istenen Boşnaklar, aslında çok daha önce, Avusturya-Macaristan egemenliği döneminde modern anlamda siyasi taleplerle ortaya çıkmışlardı. Aydın Babuna'nın, Bosna-Hersekli Müslümanların tarihine yönelik oryantalist bakış açılarına bir eleştiri niteliğini de taşıyan bu çalışması, Osmanlı Bosna'sını inceledikten sonra Avusturya-Macaristan egemenliği dönemini eksen alıyor ve günümüzdeki trajik gelişmelere de ışık tutuyor.
Virginia Aksan
Ahmed Resmi Efendi, 18. yüzyılda kalemiyeden yetişmiş, Viyana ve Berlin'e elçi olarak gitmiş, sefaretnamelerinin yanı sıra önemli eserler vermiş bir devlet adamıdır. Virginia Aksan, Osmanlı arşivlerine dayanarak yaptığı bu araştırmada Ahmed Resmi Efendi'yi anlatırken, tarihçiler tarafından epeyce ihmal edilmiş bir dönem olan 18. yüzyılın Osmanlı toplumuna da ışık tutuyor; Osmanlı merkezi yönetimi, Osmanlı'nın Avrupa'ya bakışı, diplomasi ve savaşın geleneksel düşünceleri değiştirmesi üzerine yoğunlaşıyor. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı Ahmed Resmi ve diğer görgü tanıklarının ağzından yeniden kurgulanıyor ve Küçük Kaynarca trajedisinin ardından Osmanlının yeni politika ve ideoloji arayışları irdeleniyor.
Leslie Peirce
1540-1541 Osmanlı'da Ayntab Mahkemesi Ve Toplumsal CinsiyetMuhteşem Süleyman, devraldığı mirasla hem bir Fatih, hemde bir Yavuz olmakla kalmaz, Osmanlı'nın hukukunu şeriat, kanunnameler ve yöresel gelenekler ışığında hızla sistemleştirerek "Kanuni" olur.1540 - 1541 yılı, Osmanlı'nın hem batıda hem doğuda ele geçirilen her yeni yerle, "iyi korunmuş memleketler"e bir yenisini eklediği dönemde önemli bir andır...
Cornell H. Fleischer
Cornell Fleischer bu eserinde kapsayıcılığı ve görece yansızlığıyla devlet tarihi üzerine eğilmiş olan Gelibolulu Mustafa Ali'yi ve eserlerini inceliyor. 16. yüzyılın sonunda yaşamış olan Mustafa Ali'nin idealle gerçek arasındaki farkı gözeterek yaptığı tarihçiliği, bu görece yansızlığını sağlayan etken olmuş, yalnız kültürel ve dünyevi parçalanmaya maruz kalmasına da sebebiyet vermiştir. Doğup büyüdüğü toplumun kuruluş ülkülerine odaklanarak çalışan Mustafa Ali, aynı topluma gücenmiş ve yabancılaşmıştır da.
116.25 TL155.00 TL
Tuba Akekmekçi
Tuğba Yıldırım
Behice Boran, Türkiye'nin ilk kadın sosyoloğu, ilk kadın parti genel başkanı ve ilk kadın Marksist kuramcısı olarak Türk düşünce ve siyaset tarihine adını yazdırmış önemli bir akademisyen, siyasetçi, yazar ve sosyologtur. Tuba Akekmekçi ve Tuğba Yıldırım'ın derlemesinden oluşturulmuş iki ciltten ilki olan bu kitap Boran'ın düşünce hayatının yanı sıra parti başkanlığı yapmış, hapis ve sürgün cezaları görmüş bir kadın sosyolog, akademisyen ve siyasetçinin yaşamı üzerinden Türk siyasi ve toplumsal hayatındaki gelişmeleri izleme imkanı tanıyor.
131.25 TL175.00 TL
Tuba Akekmekçi
Tuğba Yıldırım
Selçuk Akşin Somel
Eğitim, toplumsal barışın kurulması ve sürdürülmesini sağlayabilecek en kuvvetli birimlerden biridir; eğitim sistemi bunu gözeterek şekillenirse. Tarih Vakfı, eğitim alanındaki çalışmalarıyla insan hakları ve demokrasi kültürünün gelişmesi gayesini güdüyor ve "Geçmişten Günümüze Azınlık Okulları: Sorunlar ve Çözümler" projesi ile Türkiye'de eğitim sistemi üzerine eleştirel perspektiften bir çalışma örneği sunuyor.