DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıTarihçi Mustafa Ali: Bir Osmanlı Aydını ve Bürokratı

Tarihçi Mustafa Ali: Bir Osmanlı Aydını ve Bürokratı

Stokta yok

Yazar: Cornell H. Fleischer
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Cornell Fleischer bu eserinde kapsayıcılığı ve görece yansızlığıyla devlet tarihi üzerine eğilmiş olan Gelibolulu Mustafa Ali’yi ve eserlerini inceliyor. 16. yüzyılın sonunda yaşamış olan Mustafa Ali’nin idealle gerçek arasındaki farkı gözeterek yaptığı tarihçiliği, bu görece yansızlığını sağlayan etken olmuş, yalnız kültürel ve dünyevi parçalanmaya maruz kalmasına da sebebiyet vermiştir. Doğup büyüdüğü toplumun kuruluş ülkülerine odaklanarak çalışan Mustafa Ali, aynı topluma gücenmiş ve yabancılaşmıştır da.

Gelibolulu Mustafa Ali’nin 1541’teki doğumu ile başlayan kitapta, kendisinin hayatına dair bilgilerin yanı sıra dönemin Osmanlı entelektüel ve toplumsal yaşantısı da paylaşılıyor. Dönemin toplumsal olaylarının ve devlet adamlarına dair fikirlerin Ali’nin yaşantısı ve yorumları üzerinden yer bulduğu kitapta, kanun bilinci ve Ali’nin meslek yolları üzerine düşüncelerine kadar geniş bir yelpazede bilgiye erişimi sağlanıyor. Eser, 16. yüzyıl Osmanlı tarihyazımını da konu edinerek Osmanlı yaşamı, kanunu ve kariyerinin yanı sıra tarihin oluşumunu da içinde barındırıyor.

Yazar