Tarih Vakfı > Kitaplar

Kitaplar

by tarihvakfi
Filters Sort results
Reset Apply
60.00 TL120.00 TL
Ümit Kurt
Ümit Kurt
Günlüğümden Sayfalar, Başrahip Der Nerses Babayan'ın Ermeni Soykırımı sırasında başından geçenleri ve bu dönemde nasıl hayatta kalma mücadelesi verdiğini gözler önüne seriyor. 1887'de Antep'te doğan ve 1913'te rahip olan Babayan, 16 Mayıs 1915 tarihinde tutuklanır ve Birecik'te hapsedilir. Soykırımdan sağ kurtulur; kendisi ve ailesiyle birlikte binlerce Ermeni sürgünün maruz kaldığı zulümleri ve gaddarlıkları gün gün kayıt altına alır. Babayan'ın günlüğü, Mısır'a bağlı Port Said'deki mülteci kampında on beş ay geçiren sürgünlerin bu süre zarfındaki günlük yaşam pratiklerini de tasvir eder. Günlüğümden Sayfalar'ın en çarpıcı bölümlerinden biri, 1 Nisan 1920'de başlayıp, Fransızların Antep'i Aralık 1921 itibariyle boşaltmasıyla sona eren Antep Harbi'ne dair günü gününe tutulmuş notlarıdır.
Yer tutucu
185.00 TL370.00 TL
Çiğdem Önal Emiroğlu
-
Kudret Emiroğlu
1905'te Bahattin Şakir'in, Paris'e gelerek, Ahmet Rıza grubuna katılması ve Doktor Nazım'la birlikte Şurayı Ümmet gazetesinin çıkartılmasını ve örgütlenme konularını ellerine almaları, 1908'de Meşrutiyet'in dağa çıkarak ilan ettirilmesinin başlangıç noktasını oluşturuyordu.Doktor Bahattin Şakir ve Doktor Nazım'ın Paris'ten, Osmanlı Terakki ve İttihat Cemiyeti adına, kişilere örgütlenme amacıyla ve örgüt şube ve üyelerine iletişim amacıyla gönderdikleri resmi yazılar, bütün örgütlenme sorunlarını, tartışma konularını ve bu arada zihniyet yapısını ortaya koymaktadır.İttihat ve Terakki'nin, örgütlenme, şube açılışı, illegal örgüt gazetesinin dağıtılışı, Selanik-Manastır örgütleriyle ittifak, tüzük çalışmaları, Ermenilerle ittifak, silahlanma gibi, 1906 Martı'ndan 1908 Martı'na kadarki zaman dilimindeki, yazışmaların kopyaları iki deftere çıkartılarak saklanmıştı. İttihatçılığın iktidar öncesi tarihinin birinci elden belgelerini oluşturan 570 yazışma, ilk defa eksiksiz olarak okuyucuyla buluşuyor...
0.00 TL
Hagop Mıntzuri
Silva Kuyumcuyan
Hagop Mıntzuri, bir Anadolu insanı ve İstanbul gurbetçisidir. Bu kitapta Mıntzuri'nin anıları ile 1897-1940 yılları arasında İstanbul'da gündelik yaşamını devam ettiren hamurkar, süpürgeci, ciğerci ve fırıncılarla Mıntzuri'nin yok olup giden kendi köyü Armıdan'ı ve köylüleri ayrıntılarıyla okuyacaksınız. Mıntzuri; imparatorluğun son yıllarını, Beşiktaş'ı, Ortaköy'ü, Galata'yı, Hisar'ı; ardından savaş yıllarını, köyü Armıdan'ı, hem kendi hikayesini hem "küçük insanların" hikayelerini kentli aydın havasından uzak sadelikteki dili ile okuyucularına sunuyor. Ne Müslim-gayrimüslim ne de Türk-Ermeni ayrımına odaklanmadan yazıya döktüğü anlatıları dönemin yaşayışındaki iç içeliği ve kaynaşmışlığı da göz önüne seriyor. Mınzuri'ye göre önemli bir iş ve uzun bir tören olan yaşamı, dönemin Türk, Kürt, Kızılbaş, Ermeni gibi çeşitli etnik ve dini kimliklere sahip kişilerinin hayatları üzerinden tarihe geçiyor ve okuyucularına eşsiz bir tarihsel anlatı sunuyor.
Yer tutucu
136.50 TL182.00 TL
Nalan Balcı
Yücel Kabapınar
Bu kitap, kolektif ve deneysel çalışma sürecinin sonunda ortaya çıkan öğrenci ürünlerinin tarih eğitiminin demokratikleşme sürecine katkı sağlaması ve yeni yapılacak projelere umut vermesi için hazırlanmıştır. Öğrenciler, maruz kaldıkları, eğitim süreçlerine katılmak için kendilerine fırsatlar tanındığında, öngörülerimizin çok ötesinde işler yapabileceklerini, nasıl bir eğitim almak istedikleri konusunda çok makul yaklaşımlar geliştirebileceklerini bu proje ile göstermekte ve seslerini duyurmaya çalışmışlardır. Elinizdeki bu kitap söz konusu serüvenin nihai ürünü olarak, tüm bu çalışmalar sırasında üretilmiş materyallerden yapılmış bir derlemeyi içermektedir.
67.50 TL135.00 TL
Şefika Şehvar Beşiroğlu
-
Şeyma Ersoy Çak
Şeyma Ersoy Çak ve Şefika Şehvar Beşiroğlu tarafından hazırlanan kitap, Zeki Müren'in sanat yaşamına odaklanarak disiplinlerarası bir araştırma sunuyor. Cumhuriyet'in kurulmasının ardından hızla yayılan ve gelişen modernleşme dalgası ile müzikal ve sosyo-kültürel yapının değişimi, toplumsal cinsiyet kurgularının da farklılaşmasıyla beraber gelmiştir. Kurulan gazinolar ve popülerleşen Türk makam müziği de değişen kültürel sistemlere bir örnek olmaktadır. Bu çok katmanlı durum, dönemin elverdiği üzere "yıldız" bir sanatçı olan Zeki Müren'in sanat yaşamı ile bu kitapta incelenmektedir.
Yer tutucu
213.75 TL285.00 TL
Yasemin Avcı
Tanzimat'ın kent mekâ;nına taşıdığı yeni bina tiplerinden olan hükümet konakları, önceki dönemde "paşa kapısı", "vali sarayı" ya da "vali konağı" gibi adlarla bilinen yapılardan tamamen farklıdır. 1860'lı yıllardan itibaren, tüm Osmanlı eyaletlerinde, hatta küçük idari merkezlerde dahi, boy gösteren bu yapılar, devletin "inşa edilmiş bir gerçekliğe" kavuşması, soyut ve müphem bir olgu olmaktan çıkarak cisimleşmesi demektir. Böylece şahsileşmiş yerel iktidar olgusu ortadan kalkmaya, himaye ve intisab sisteminden profesyonelliğe ve bürokratlığa geçiş başlamıştır. Tanzimat reformlarının uzantısı olarak devletin üstlendiği yeni işlevlerin gerektirdiği bu yapılar, aynı zamanda sembolik güç merkezleri olarak da görülmelidir. Bu dönemden itibaren, Osmanlı padişahları, saltanatlarının meşruiyetleri adına yaptırdıkları anıtsal camilerde değil, tümüyle sivil karakterli resmi hizmet binalarında temsil edilmişlerdir
165.00 TL330.00 TL
Yavuz Köse
"İlk küreselleşme dönemi" olarak adlandırılan 19. yüzyıl, çokuluslu kuruluşların ortaya çıkmaya başladığı dönemdir. Yavuz Köse'nin kaleminden çıkan "Dersaadet'te Tüketim" bu dönemde Osmanlı'da faaliyet göstermeye başlayan bu çokuluslu kuruluşlardan, reklamlarından, yarattıkları istihdamdan ve toplum genelinde oluşturdukları etkiden bahsediyor ve dönemin Batılı kuruluşlar ile Osmanlılı tüketicilerin ilişkisine ışık tutuyor.
Yer tutucu
132.50 TL265.00 TL
Hülya Öztekin
1935 ile 1945 tarihleri arasında basın hayatını sürdürmüş olan Tan gazetesi, dönemde yaygın faşist ve emperyalist yönetimlere karşı duruşuyla sol yayıncılığın önemli bir adresiydi. Zekeriya Sertel, Sabiha Sertel, Muvaffak Şeref, Niyazi Berkes, Pertev Naili Boratav, Esat Adil Müstecaplıoğlu, Hulusi Dosdoğru, Cami Baykurt, Behice Boran, Sabahattin Ali ve Aziz Nesin gibi sol görüşlü birçok değerli ismi içinde barındıran gazete demokrasi, eşitlik ve özgürlük temasıyla yayın yapması ve bir iktidar gazetesi olmamasıyla hedef alınmış; 4 Aralık 1945'te acımasız bir linç ve yıkıma maruz kalmıştır. Tan gazetesinin yayın hayatının sonlanmasına yol açan bu baskın, basın özgürlüğüne de yöneltilmiş bir saldırıdır.
262.50 TL350.00 TL
Araştırma, Türkiye'de piyango tarihi konusunu tüketmiş olmak iddiasını taşımıyor. Sadece bir başlangıçtır. Yine de, özellikle Cumhuriyet öncesi piyangolar hakkında, şimdiye kadar pek bir şey bilmezken, bir hayli deneyime ışık tutuyor.Bu inceleme, zihniyetten iktisadiyata kadar yakın geçmişimizin bir çok alanına ilişkin ipuçları içermektedir.
1891041