Tarih Vakfı > Kitaplar

210.00 TL280.00 TL
Mehmet Hacısalihoğlu
İHSAN CATAY
Mehmet Hacısalihoğlu Jön Türkler ve Makedonya Sorunu'nda, konuyu son derece geniş bir yurtiçi ve yurtdışı arşiv araştırması eşliğinde ele alıyor. Yapıtta, Makedonya Sorunu ekseninde ele alınan Balkanlar-;Osmanlı-;Avrupa ilişkilerinin yanında, aynı zamanda Balkan uluslarının birbirleriyle olan ilişkilerini de oldukça ayrıntılı bir şekilde görme fırsatını yakalanıyor.
TARİH VE KÜLTÜR ÜZERİNE YAZILAR
135.00 TL180.00 TL
E. P. THOMPSON
UYGUR KOCABAŞOĞLU
Elinizdeki kitap 20. yüzyılın en önemli tarihçilerinden Edward Palmer Thompson'ın ölmeden az önce bir araya getirdiği ve tarihçiliğe dair bakış açısını ortaya koyduğu makalelerinden oluşuyor. Thompson'ın gerek toplumsal tarih ve "aşağıdan tarih" yaklaşımına getirdiği açılım gerekse toplumsal sınıf çalışmalarına yaptığı katkılar kendinden sonra gelen kuşakları derinden etkiledi.
KARAGÖZ ÜZERİNE YAZILAR
131.25 TL175.00 TL
MEVLÜT ÖZHAN
Karagöz yüzyıllarca yaşatılmış ve bugün de yaşatılmaya çalışılan bir kültür değerimizdir, kendini yenilediği sürece kabul görür ve varlığını sürdürebilir. Yenileme, günün koşullarına ve sosyal gelişmelere göre değişimi kapsar. Karagöz de bir kültür ürünü olduğuna göre kendini yenileyerek varlığını sürdürecektir ya da statik yapısıyla kalıp unutularak yok olacaktır. Bu yenilenmeyi konuyla ilgili kurumların destekleri, sanatçıların, bilim adamlarının ve uzmanların birlikte çalışmaları biçimlendirecek ve sağlayacaktır.
İRAN'DA TOPLUM, SİYASET VE DEĞİŞİM
187.50 TL250.00 TL
HAKAN GÜNEŞ
ÖZÜM SEZİN UZUN
1979 yılı başında Şah'ın ülkeden kaçışı ile tarihi konan İran Devrimi, kademeli olarak da olsa, çok kısa bir süre içerisinde bir İslami devrime dönüştü. Geride bırakılan 40 yılı aşkın süre içinde bu "yeni" siyasal ve toplumsal düzenin gelişim yönü, izlediği siyasalar ve ortaya çıkardığı toplumsal yapı pek çok bakımdan akademik ve siyasal literatüre konu oldu. Öte yandan Türkçede İran ile ilgili telif ve tekrardan uzak eserlerin azlığı bu kitabın yazılmasına temel teşkil etti. Türkiye, İran ve Avrupa'da yaşayan 20 araştırmacının işbirliğiyle elinizdeki kitap ortaya çıktı.
ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNE YENİDEN BAKMAK
108.75 TL145.00 TL
NEVCİHAN ÖZBİLGE
Elinizdeki inceleme mevcut sosyal bilim araştırmalarının pek çoğunun erken Cumhuriyet Dönemi'ne ilişkin Türkiye toplumsal, siyasal, kültürel ve ekonomik yaşamını, çoğu zaman doğayı hesaba katmayan yaklaşımlarca ele aldığı gözleminden yola çıkıyor. Erken Cumhuriyet Dönemi Türkiye tarihyazımına "çevre tarihi" çerçevesinden bir müdahalede bulunmayı önüne koyuyor.
BALKAN SAVAŞI'NDA OSMANLI PROPAGANDA KİTAPLARI
CENGİZ YOLCU
Elinizde tuttuğunuz çalışmada Balkan Savaşı sırasında yayımlanmış görsel ve basılı malzemeler -bilhassa bu faaliyet çerçevesinde kaleme alınmış olan Â;lâ;m-i İslâ;m : Rumeli Mezalimi ve Bulgar Vahşetleri ile Kırmızı Siyah Kitâ;b, 1328 Fecâ;yii başlıklı üç kitap- aracılığıyla yapılmaya teşebbüs edilen Osmanlı savaş propagandası, karşı saftaki Bulgar ve Yunan propaganda malzemeleriyle mukayese edilerek tartışılmaktadır.
ALGILAR VE YORUMLAR
136.50 TL182.00 TL
IGOR DESPOT
Mete Tunçay
1912 yılı sonbaharında Osmanlı İmparatorluğu çalkantılar içindeydi. Arnavutluk ve Yemen ayaklanmalarının üstüne, Trablusgarp yüzünden İmparatorluk İtalya ile de savaş halindeydi. Daha da kötüsü, kolera ülkede yayılıyor ve arkasında telef olmuş bir nüfus bırakıyordu. Bu zayıflığı Osmanlı İmparatorluğu'nu saldırılmaya elverişli bir duruma getirmişti. Balkan devletleri de fırsatı kaçırmadı. 8 Ekim 1912'de Karadağ Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan ederek Balkan Savaşlarının birincisini başlattı. Aralarındaki anlaşmazlıkları bir yana bırakarak biraraya gelen dört millet Balkan İttifakını oluşturdular: Sırbistan, Yunanistan, Karadağ ve Bulgaristan.
DOĞU DÜNYASININ ORTAYA ÇIKIŞI
G. L. SEIDLER
Mete Tunçay
Batılı siyasal düşünce tarihçileri, kendilerini sadece Batı Avrupa'daki toplumsal ve siyasal düşünceyi incelemekle sınırlandırdılar. Elinizdeki çalışma Doğu dünyasının gelişimini etkileyen büyük imparatorluklardaki siyasal düşünceleri inceleyerek bu sınırlılığın ötesine geçmeye çalışıyor. Seidler bunu, siyasal düşünceyi genel bir toplumsal ve ekonomik çerçeve içine oturtarak ve düşüncenin ortaya çıkış koşullarının, kökenlerinin ve tarihin seyrini nasıl etkilediğinin izini sürerek yapıyor.
İSLAM CUMHURİYETİ'NİN TARİHİ
206.25 TL275.00 TL
MICHAEL AXWORTHY
ALİ KARATAY
Günümüz İran'ını ayrıntılı ve doğru bir şekilde anlamak isteyenler için Michael Axworty'nin eksiksiz bir anlatımla kaleme aldığı "Devrimci İran: İslam Cumhuriyeti'nin Tarihi", Ali Karatay'ın çevirisiyle Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan çıktı!
MEKSİKA VE TÜRKİYE'DE ÇEVRE KAPİTALİZMİNİN TARİHSEL SOSYOLOJİSİ
ERTAN EROL