Tarih Vakfı > Kitaplar

Kitaplar

Filters Sort results
Reset Apply
14 Nisan 1990'da kurulan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, Türkiye'de kadın konusunda kaynakları bir merkezde toplamayı hedeflemiştir. Dünyadaki diğer kadın kütüphaneleri ve araştırma merkezleri gibi bu kütüphanede "Belge yoksa tarih de yok" şiarını benimseyerek kadın tarihi konusundaki belgeleri toplamanın yanısıra, bu belgeleri tanımlayıp kullanılır hale getirmek ve erişimi sağlamak üzere katalog, rehber ve bibliyografya türü yayınları hazırlamak için özel bir çaba göstermektedir.
29.25 TL39.00 TL
Considering the social consequences of scientific and technological developments it is recognized that teh answer to most of the problems needs an inter-disciplinary approach bridging between technology and social sciences. This point of view brings forward the necessity of a new kind of education for engineers and social scientists distinguishing it from programmes confined to a single disciplinary perspective.
Yer tutucu
187.50 TL250.00 TL
BİZANSTAN OSMANLIYA İSTANBUL LİMANI"O gün İstanbul'da poyraz çok sertti; Sarayburnu'nu dönüp Haliç'in güvenli sularına girebilmek marifet gerektiriyordu. Çift direkli yelkenlinin kaptanı zarif bir yelken manevrasıyla bu işi başarınca kazasker kaptanı yanına çağırttı, bir kese para sıkıştırdı eline..."Bu haberi 1849 tarihli bir gazeteden alan Wolfgang Müller-Wiener, bir görüp bir daha ayrılamadığı İstanbul Limanı hakkında yıllar boyu süren araştırmasında böyle binlerce renkli ayrıntıyı bir araya getiriyor. "Bildlexicon zur Topografie Istanbuls" adlı çok önemli kaynak kitabın da yazarı olan Müller-Wiener, efsanevi Byzas'tan bu yana İstanbul'daki irili ufaklı limanları, tersaneleri, rıhtımları ve iskeleleri inceliyor. Limandaki yüzlerce tekne, kalyonlar, kadırgalar, kökeler, mavnalar, pazar kayıkları, yandan çarklılar, Boğaz vapurları onun hikayesinin bir parçasını oluşturuyor. Bizanslılar, Pisalılar, Cenevizler, sonra İngilizler, Fransızlar, Hollandalılar, Amerikalıların yanında kaptanlar, gemiciler, hamallar, forsalar, yetmiş iki milletin tacirleri bu liman kentindeki canlı faaliyetin içinde yer alıyorlar. Müller-Wiener Roma'dan Bizans'a, Osmanlı'ya ve Cumhuriyet'e İstanbul'da limanın ve denizciliğin gelişmesini anlatıyor.
İlhan Tekeli
Tarih öğretimi modern toplumda daima toplumsal mühendislik yaklaşımının temel araçlarından olmuştur. 19. yüzyılın sonlarında ulusalcı ideoloji ve ulusal kimliğin oluşturulması ve güçlendirilmesi amacıyla, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ise barışçı bilincin aşılanması amacıyla tarih eğitimi şekillendirilmiş ve kullanılmıştır. Bu durum tarih öğretimi ve tarih bilinci üzerine çalışmaların ortaya çıkmasına kaynak olmuştur.
Bu kitap 1994'ten bu yana düzenlenen sivil toplum kuruluşları sempozyumlarının on üçüncüsünde yapılan konuşmaları, sunuşları ve tartışmaları içermektedir.
Cumhuriyet'in ilanının hemen ardından bizzat Atatürk'ün direktifle yeni rejimin öncü kadrolarınca bir 'ana ticaret bankası' olarak kurulan İş Bankası'nın Cumhuriyet tarihinde kendine özgü bir konumu vardır. Bankanın tarihini, Cumhuriyet'in iktisat politikaları tarihinden, özellikle bankacılık sisteminin gelişme sürecinden ayrı düşünmek neredeyse olanaksızdır. Gerçekten de İş Bankası, Türkler bankacılık yapamaz yargısının egemen olduğu bir dönemde ve son derece güç ekonomik ve toplumsal koşullarda mütevazi bir sermaye ile kuruldu. Kısa sürede yalnızca Türklerin bankacılık yapabileceğini kanıtlamakla kalmadı, ülkenin ekonomik inşasına aktif biçimde katılarak yeni Türkiye'nin oluşumuna katkıda bulundu. Çağdaş bankacılığın ülkemizde kurulup gelişmesinde adeta bir laboratuvar işlevi gördü.
Yer tutucu
146.25 TL195.00 TL
Derebeylik olgusu 18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'ndaki birçok gelişmeye damgasını vurmuştu. Necdet Sakaoğlu'nun 1985"te Sedat Simavi Vakfı Sosyal Bilimler Ödülünü alan bu incelemesi, bugün varlığı bile unutulmuş Divriğili bir derebeyi ailesinin 18. yüzyıldan 20. yüzyıl başına kadar uzanan öyküsünü anlatıyor. Bu öyküde Köse Paşa Hanedanı'nın yükselişi ve düşüşüyle birlikte, Osmanlı toplumunun son iki yüzyılındaki devlet-ayan-halk ilişkilerine farklı bir ışık düşüren veriler, gözlemler ve yorumlar da yer alıyor. Yerel-sözlü tarih araştırmasıyla devlet arşivlerinde yapılmış titiz bir çalışmanın harmanlandığı bu monografi, tarihi bize sözlü edebiyat geleneğini ustaca özümsemiş bir roman tadında sunuyor.
54.00 TL72.00 TL
Bu kitap, "Bir Çağdaşlaşma Projesi Olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 75. Yılı" kutlama programı çerçevesinde Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı tarafından düzenlenen "Üç Kuşak Cumhuriyet Sergisi"ne eşlik etmesi amacıyla hazırlanmıştır.
93.75 TL125.00 TL
Bu CD ,"Bir Çağdaşlaşma Projesi Olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 75. Yılı" kutlama programı çerçevesinde Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı tarafından düzenlenen "Üç Kuşak Cumhuriyet Sergisi"ne eşlik etmesi amacıyla hazırlanmıştır.