DükkanKitapTarih Vakfı Yurt YayınlarıOsmanlı Tarih Yazıları: Şehir, Toplum, Devlet

Osmanlı Tarih Yazıları: Şehir, Toplum, Devlet

Stokta yok

Yazar: Özer Ergenç
Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Osmanlı Tarih Yazıları, Özer Ergenç’in tarih araştırmalarına ilgi duyan genç bir tarih öğrencisi iken yazdığı metinlerden, Osmanlı arşiv belgelerinden ve telif eserlerinden derlenmiş veriler içeren daha kapsamlı makalelerine kadar geniş bir yelpazede seyrediyor. Ergenç’in kimine ulaşmanın artık mümkün olmadığı dergilerde yayımlanan makalelerinin ve çeşitli sempozyumlarda sunduğu bildirilerin yeniden gözden geçirilerek bir araya getirildiği kitap, Osmanlı tarih yazıcılığına önemli bir katkı oluyor.

Tarih Yazımı-Yöntem-Kaynaklar, Şehir Yazıları, Ekonomi ve Maliye, Yönetim ve Toplum Düzeni ile dört bölüme ayrılan kitap ilk bölümünde Osmanlı tarihçiliğinde şehir araştırmalarının kaynakları, kuramsal çerçevesi ve tarih bilinci üzerine anlatılardan oluşuyor. İkinci bölümü olan Şehir Yazıları’nda ise Osmanlı’da şehirlerin ve mahallelerin özellikleri, yol sistemleri, sanat, ticaret, dini ve sosyal yapıya dair metinleri içeriyor. Ekonomi ve Maliye ile toprak ekonomisi, sanayi, mülkiyet ve ticaret konularına eğilirken son bölümde seçkin grup, esnaf ve halkı inceleyerek toplumsal ilişkileri ve yönetim yapısını ele alıyor.

Yazar