Demokrat Parti Dönemi’nin ikinci yarısından itibaren Türkiye önemli bir sanayileşmeye ve buna paralel olarak da sanayi hayatında yoğun sınıfsal gerilimlere tanıklık etti. Bilhassa 27 Mayıs Darbesi’nden sonra hızla değişen siyasal fırsat yapılarıyla birlikte Türkiye’deki çatışmacı siyasetin çerçevesini işçi sınıfı ile burjuvazinin çeşitli biçimlere bürünen mücadelesi çizerken, farklı siyasi oluşumlar gündemlerini söz konusu mücadele ekseninde kurmaya başladılar. Ekmeğimiz ve Birliğimiz İçin İkinci Dünya Savaşı sonrasından itibaren sınıf mücadelesinin en çetin geçtiği sektörlerden birisine, İstanbul’da bulunan özel metal/madeni eşya sektörüne odaklanıyor ve bu mücadelenin fabrika ve kent mekânında vuku bulan toplumsallığın inşasındaki ve devlet iktidarı etrafında yaşanan siyasi mücadelelerdeki kökenlerini inceliyor.
EKMEĞİMİZ VE BİRLİĞİMİZ İÇİN
İSTANBUL METAL SEKTÖRÜNDE SINIF MÜCADELELERİ 1947-1970
350.00 TL Orijinal fiyat: 350.00 TL.262.50 TLŞu andaki fiyat: 262.50 TL.
Demokrat Parti Dönemi’nin ikinci yarısından itibaren Türkiye önemli bir sanayileşmeye ve buna paralel olarak da sanayi hayatında yoğun sınıfsal gerilimlere tanıklık etti. Bilhassa 27 Mayıs Darbesi’nden sonra hızla değişen siyasal fırsat yapılarıyla birlikte Türkiye’deki çatışmacı siyasetin çerçevesini işçi sınıfı ile burjuvazinin çeşitli biçimlere bürünen mücadelesi çizerken, farklı siyasi oluşumlar gündemlerini söz konusu mücadele ekseninde kurmaya başladılar. Ekmeğimiz ve Birliğimiz İçin İkinci Dünya Savaşı sonrasından itibaren sınıf mücadelesinin en çetin geçtiği sektörlerden birisine, İstanbul’da bulunan özel metal/madeni eşya sektörüne odaklanıyor ve bu mücadelenin fabrika ve kent mekânında vuku bulan toplumsallığın inşasındaki ve devlet iktidarı etrafında yaşanan siyasi mücadelelerdeki kökenlerini inceliyor. Bu anlamda elinizdeki kitapta çoğunluğu yeni göçmen olan metal işçilerinin kolektif mücadelelerinin kentte ve fabrikalarda yaşadıkları deneyimlere karşı dönemin siyasal fırsat yapılarını kullanarak verdikleri bir cevap olduğu iddia ediliyor. Dahası sermaye sahiplerinin de aynı siyasal fırsat yapıları içerisinde işçiler üzerindeki sömürü ve tahakkümü arttırmak için ürettiği stratejilere odaklanarak sınıf oluşumunun ilişkisel boyutuna dikkat çekiliyor. Ekmeğimiz ve Birliğimiz İçin, sonuçta, Türkiye işçi sınıfının hâlen en önemli unsurlarından birisi olan metal işçilerinin 1947-1970 yılları arasında bizatihi kendi deneyimleri ve mücadeleleriyle toplumsal bir sınıf haline gelmesinin hikâyesini anlatıyor.
ÖZGÜR BALKILIÇ;
1980 yılında Ankara’da doğan Özgür Balkılıç lisans ve yüksek lisans derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden, doktora derecesini ise Kanada’da Wilfrid Laurier Üniversitesi’nden almıştır. Yazarın ilgi konuları arasında 20. yüzyıl Türkiye Tarihi, üçüncü dünyada toplumsal ve siyasal dönüşümler, marksizm ve tarih, sanat ve siyaset bulunmaktadır. Özgür Balkılıç’ın Erken Cumhuriyet Dönemi’nde halk müziği politikaları üzerine olan monografisinin ilk baskısı Tan Yayınları, ikinci baskısı Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Bunun yanı sıra ulusal ve uluslararası dergiler ve kitaplarda basılan çeşitli makalelere imza atmıştır. Son olarak yazar, Max Weber, Ira Katznelson, Michael Mann, Gavin D. Brockett ve Jeremy D. Popkin gibi düşünürlerin eserlerini Türkçeye kazandırmıştır. 2018 ocak ayından bu yana Abdullah Gül Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır.
Ağırlık | 0.565 kg |
---|---|
Boyutlar | 21 × 30 × 3.4 cm |
Yazar | |
Yayınevi |
İlgili Ürünler
-
ATATÜRK’ÜN BANKASI
0.00 TL
Devamını oku -
ANADOLU’DA KONUT VE YERLEŞMENİN ÖYKÜSÜ
0.00 TL
Devamını oku -
-25%Tükendi
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE DARBELER
Devamını oku255.00 TLOrijinal fiyat: 255.00 TL.191.25 TLŞu andaki fiyat: 191.25 TL. -
-25%Tükendi
TARİH YAPMAK
TARİH VE KÜLTÜR ÜZERİNE YAZILAR
Devamını oku180.00 TLOrijinal fiyat: 180.00 TL.135.00 TLŞu andaki fiyat: 135.00 TL.