Tarih Vakfı > Etkinlikler > Konferans, Sempozyum ve Söyleşiler > “Anlatılamazı İfade Etmek:Yeni Dersim Sound’unun Oluşumu”

“Anlatılamazı İfade Etmek:Yeni Dersim Sound’unun Oluşumu”

by tarihvakfi


Tarih Vakfı Yurt Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alan “Anlatılamazı İfade Etmek: Yeni Dersim Sound’unun Oluşumu” kitabının yazarı Martin Greve, İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü, Tarih Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Türkiye Kültürleri Araştırma Grubu işbirliği ile okurlarıyla buluşuyor.

5 Şubat Çarşamba saat 18:00’de İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleşecek söyleşiye Ulaş Özdemir (İstanbul Üniversitesi) ise tartışmacı olarak katkı sunacaktır.

Kitabın tanıtım metninden:

“Anlatılamazı İfade Etmek: Yeni Dersim Sound’unun Oluşumu Dersimli müziğin son 40 sene içerisindeki gelişimini betimliyor. Farklı kuşaklardan, farklı tür ve alanlarda müzik icra eden yaklaşık 70 müzisyenle yapılan söyleşilerin yanında; Alevi dedeleri, derlemeciler ve araştırmacılar ile de görüşmeler yapıldı. Onların hayat hikâyeleri üzerinden Dersim Tunceli’nin sosyal-kültürel tarihi sözlü tarih yaklaşımıyla resmedildi.

Etnomüzikolog Martin Greve, bu görüşmeleri, mevcut müzik kayıtlarını ve konuyla ilgili bilimsel kaynakları esas alarak Dersim Tunceli’nin yakın müzik tarihiyle ilgili kültürel antropolojik analizler gerçekleştirdi.

Kitap; ağıt, beyit, deyiş gibi geleneksel müzik türlerinin kayboluşu, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde ve Avrupa’daki Dersimli müziğin gelişimi, etnik dinsel siyasi ve müzikal kimlik oluşumları, bugünkü Tunceli’deki müzikal hayat ve sonuç olarak Neo-Dersim kültürü içinde yeni bir Dersim sound’unun oluşumu temalarıyla çerçevelendirildi.”