Tarih Vakfı > Etkinlikler > Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları > Türkiye’nin Kalbi Ankara: Sovyet-Türk Kültürel İlişkilerinde Anti-Emperyalizm

Türkiye’nin Kalbi Ankara: Sovyet-Türk Kültürel İlişkilerinde Anti-Emperyalizm

by tarihvakfi

  • Tarih:
  • Yer: Tarih Vakfı
  • Adres: Sarıdemir Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen sok. No: 10 Eminönü, Fatih, İstanbul
  • Şehir:

Tarih Vakfı Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları 2019 Bahar dönemini, Türkiye – Sovyet Rusya ilişkilerine ayırdık. 2019’un “Türkiye – Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı” ilan edilmesine binaen Bilkent Üniversitesi Rusya Çalışmaları Merkezi’yle birlikte hazırladığımız programın ikinci buluşmasını Sam Hirst’ün “Türkiye’nin Kalbi Ankara: Sovyet-Türk Kültürel İlişkilerinde Anti-Emperyalizm” başlıklı sunumuyla gerçekleştiriyoruz.

Sam Hirst sunumunda Sovyet-Türk ilişkilerinin kültürel alandaki belirleyici unsurlarının neler olduğu sorusuna değiniyor. Bunun için, söz konusu iş birliğinin en çarpıcı örneklerinden olan, 1934 senesinde çekilmiş bir Sovyet-Türk yapımını, “Türkiye’nin Kalbi Ankara” filmini analiz ediyor. Her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. Yılı kutlamaları için çekilen bir belgesel niteliği taşısa da, birçok türün sınırlarını zorlayan bu yapım önemli tartışmalar barındırmaktadır. Filmin başlığında bile Türkiye Cumhuriyeti’nin İstanbul ile değil, yeni başkent Ankara’yla özdeşleştirildiği görülüyor. İstanbul, özellikle projeye dahil olmuş Sovyet sanatçılarının gözünde, Claude Farrère ve Pierre Loti gibi Fransız yazarların hikayelerinde anlatılan, Avrupa modernitesine egzotik ve romantik bir alternatif olarak yorumlanmıştı. Ancak Nazım Hikmet’in 1925 yılında yazmış olduğu şiiri “Piyer Loti” örneğinde görüldüğü üzere, Fransız hikayeleri aynı zamanda Türkiye’de olumsuz anlamlar uyandırıyordu. “Türkiye’nin Kalbi Ankara” ise, ülkenin yeni başkentinin modern unsurlarını ön plana çıkarmaktadır. Bu filmde, Türkiye’nin şarkiyatçı tasvirine karşı, nasıl ortak bir söylem içinde karşı çıkıldığını görüyoruz.

Tarih: 28 Mart 2019

Saat: 18:30 – 20:00

Yer: Sarıdemir Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen Sok. No:10, Eminönü, 34134 Fatih/Istanbul, (Marmara Belediyeler Birliği Binası)

Samuel J. Hirst kimdir?

Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Rusya Çalışmaları Merkezi yardımcı direktörü. Doktorasını Pennsylvania Üniversitesi’nden 2012’de aldı. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce dört yıl Rusya’daki European University – St. Petersburg Tarih Bölümünde öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı yaptı. Rusya tarihi ve Türkiye üzerine yazdığı makaleler çeşitli uluslararası dergilerde çıktı. Toplumsal Tarih dergisinin 2018 Ekim ve Kasım sayılarında, Sovyet Hariciye Komiseri Georgii Çiçerin’in Türkiye görüşleri hakkında birbiriyle bağlantılı olan iki makale yayınladı.