Tarih Vakfı > Etkinlikler > Konferans, Sempozyum ve Söyleşiler > Türkiye’de Mimarlık Tarihçiliğinin Kurumsallaşması

Türkiye’de Mimarlık Tarihçiliğinin Kurumsallaşması

by tarihvakfi

  • Tarih:
  • Yer: Anamed Kütüphanesi
  • Adres: İstiklal Caddesi, No: 181, Merkez Han 34433, Beyoğlu

Tarih Vakfı ve Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) iş birliğiyle düzenlenen ”Türkiye’de Sosyal ve Beşeri Bilim Disiplinlerinin 100 Yılına Bakış” Konuşma Serisi Devam Ediyor!

7 Mart 2024 Perşembe günü, saat 16:00’da gerçekleşecek serinin üçüncü konuşmasında Uğur Tanyeli, “Türkiye’de Mimarlık Tarihçiliğinin Kurumsallaşması” başlığıyla bizlerle olacak.

Türkiye’de mimarlık tarihçiliği on sekizinci yüzyıldaki “Hadikatü’l- Cevami” ve “Mecmua-i Tevarih” gibi erken çalışmalar hariç tutulursa, 1873’te “Usul-i Mimari-i Osmani” ile başlar. Onu yirminci yüzyılın başında mütevazı bir hareketlenme izler. 1940’ların sonlarına kadar sadece amatör çabalarla, ardındansa profesyonellerin (de) dahliyle ilerlenecektir. İlk dönemde belgeleme, yüceltme, uluslaşma ve ulus dışı bağlantıları inkâr güzergâhları takip edilmiş, Dünya genelinde yaygın “romantik” estetizasyon yaklaşımları Türkiye’de görülmemiştir. Amatörlerin çabası Türklerin de özgül ve ulusal bir mimarlık tarihinin olduğu savını doğrulama hedefine odaklanmıştır. Bir tür mağduriyet psikozu yaşanır. Türk mimarlık tarihçiliği hakkı olan uluslararası saygınlık rütbesini alma kaygısıyla yürütülmüştür. Profesyonel tarihçiler döneminde bu erken güzergâhlar bugüne kadar tümüyle terkedilememişse de yeni yollar açılmıştır. Bunlar tekil rotalar çizmemiş ve çoğunlukla birlikte gündeme gelmiş, kuşkusuz zaman zaman çelişmişlerdir. Profesyoneller dönemini karakterize eden güzergâhlar çoğullaşmıştır da. Anlamsal ve tekno kültürel arka planı yorumlama, geçmişi rasyonalize etme, dünya mimarlık tarihine eklemlenme, mimari geçmişi toplumsal ve kültürel geçmişle bağlantılandırma bunlar arasında sayılabilir. Ne var ki, mimarlığın geçmişteki duygusal/duyumsal ve epistemik anlamlardaki inşasının araştırılması hâlâ az ilgi konusu olmuş görünür. Hatta zaman zaman dünün mimari epistemik yapılanması bugüne benzer diye tahayyül edilir.

Adres: İstiklal Caddesi, No: 181, Merkez Han 34433, Beyoğlu İstanbul, Türkiye

* Katılım için kayıt gerekmemektedir.
* Etkinlik yüz yüze gerçekleştirilecektir.
* Çevrimiçi katılım olmayacaktır.