Tarih Vakfı > Etkinlikler > Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları > ŞİDDET İLE İHTİMAM ARASINDA: HAYIRSIZADA VÂKÂSINDAN GÜNÜMÜZDE TÜRKİYE’DE SOKAK HAYVANLARI İDARESİ

• Tarih:
  • Yer: Tarih Vakfı
  • Adres: Sarıdemir Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen sok. No: 10 Eminönü, Fatih, İstanbul
  • Şehir:

Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları Devam Ediyor!

Dört Ayaklı Şehir: Kent, Doğa, Hayvan Çalışmaları Derneği ile birlikte düzenleyeceğimiz bu etkinlikte ‘’Şiddet ile ihtimam arasında:  Hayırsızada Vâkâsından günümüzde Türkiye’de sokak hayvanları idaresi’’ başlıklı semineri ile Mine Yıldırım ve  Foti Benlisoy  bizlerle olacak.

1910 yılında 80 binden fazla köpeğin sürgün edilerek öldürülmesine neden olan büyük köpek kıyımı, yalnızca İstanbul’da değil, Türkiye coğrafyasının genelinde köpeklerin kamusal varlığını korumaya yönelik ihtimam geleneğinden bir kopuşu anlatır. Hayırsızada Vâkâsı olarak anılacak bu kıyım, birkaç yıl sonra gerçekleşecek Ermeni tehcirini örgütleyen siyasi anlayışa, yerinden etme ve iskân pratikleriyle kurulan nüfus idaresinin dinamiklerine, hayvanlarla kurduğumuz ilişkilerin seyrine de ışık tutan bir felaket. Yirminci yüzyıl boyunca, kamusal alanlarda hareketliliğin, gündelik zamanın ve rastlantısal karşılaşmaların denetimini; asayiş ve hıfzıssıhha siyasetini; yerleşme, aidiyet, bir arada yaşama ilişkilerini düzenleyen yönetimsellik anlayışını, müşterek varlıkları ve alanları kuşatan sembolik düzeni, kamusallığın kullanımını ve bölüşümüne dair hak ve adalet mücadelesini şekillendirmiş bir yıkım anı, kurucu bir tecrübe.  Yirminci yüzyıl boyunca ve bugün Türkiye’de bir kez daha gündemde olan sokak hayvanlarının kitlesel olarak yok edilmesine girişimlerine yön veren bir dönüm noktası. Bu konuşmada, Türkiye’de sokak hayvanları idaresi açısından dönüm noktası olan 1910 Hayırsızada Vâkâsından günümüze, Türkiye’de sokak hayvanlarınının yaşamını kuşatan şiddet ve ihtimam siyasetinin seyrini ele alacağız. Süreklilikler ve kopuşlarla örülü sokak hayvanları tarihinin ışığında, bugün hayvanların kamusal varlığına son vermeyi hedefleyen söylemleri, iktidarın hayvansızlaştırılmış kent tahayyülüne yön veren şiddet ve tahakküm ilişkilerini, rıza üretme biçimlerini, kanundışılık ve cezasızlık siyasetinin tarihini ve bugününü, hayvanlarla bir arada yaşamın geleceğini, imkanlarını ve kısıtlarını tartışacağız.

* Etkinlik herkese açıktır.

* Katılım için kayıt gerekmemektedir.

* Etkinlik Tarih Vakfı’nın Eminönü’ndeki binasında yüz yüze gerçekleştirilecektir.