Tarih Vakfı > Etkinlikler > Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları > Prof. Dr. Rıdvan Akın, “1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun Hukuk Tarihimizdeki Önemi”

by tarihvakfi

“1921 Anayasası’nın 100. Yılı Konuşmaları” seminer dizisi uzaktan erişimle, online ortamda başlıyor!

Dr. Dinçer Demirkent’in koordinatörlüğünde, 2020 Güz – 2021 Bahar döneminde “1921 Anayasası’nın 100. Yılı” temasıyla ilk toplantı 5 Kasım 2020 saat 18:30’da online gerçekleşecek. Vangelis Kechriotis Anısına Perşembe Konuşmaları seminer dizisinin bu ilk sunumunda “1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun Hukuk Tarihimizdeki Önemi” başlığıyla Prof. Dr. Rıdvan Akın konuğumuz olacak.

Seminere katılmak için [email protected] adresinden kayıt yaptırabilirsiniz.

Bu konuşmada Prof. Dr. Rıdvan Akın 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanununa neden ve nasıl ihtiyaç duyulduğu üzerinde duracak ve öncelikle, bu yasayı çıkaran TBMM’nin nasıl kurulduğuna ilişkin bazı temel açıklamaların neler olduğunu paylaşacaktır. Konuşmanın odağını Türk kamu hukukunun temelinde yatan devrimci dönüşümün simgesi olan 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanununun hukuk tarihimizdeki önemi oluşturmaktadır. Bu Kanun, sağladığı devrimci dönüşümle, TBMM rejiminin çıkardığı en önemli yasalardan birini oluşturmaktadır.

Prof. Dr. Rıdvan Akın Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Öğretim Üyesidir. Türk Siyasi Tarihi, Türk Parlamento Tarihi, Türk Devrim Tarihi, XX. Yüzyıl Dünya Tarihi akademik ilgi alanlarıdır. TBMM DEVLETİ (1920-1923) Birinci Meclis Döneminde Devlet Erkleri ve İdare (İstanbul: İletişim Yayınları, 2001), Osmanlı İmparatorluğunun Dağılma Devri ve Türkçülük Hareketi (1908-1918) (İstanbul: Der Kitabevi, 2002), Gazi’den Günümüze Cumhurbaşkanlığı (1923-2007) (İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2009), Türk Siyasal Tarihi (1908-2000) (İstanbul: XII Levha yayınları, 2011) adlı kitapları bulunmaktadır. Ayrıca çok sayıda ulusal ve uluslararası makalesi bulunan Akın, Türk Parlamento Tarihi I-II (Doktora), Türkiye’de Siyasal Partiler I-II (Doktora), Comparative State Systems (Yüksek Lisans), TÜRK Demokrasi Tarihi I-II (Yüksek Lisans) Türk Siyasal Tarihi I-II (Yüksek Lisans) adlı lisansüstü dersler vermektedir.