Tarih Vakfı > Etkinlikler > Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları > Prof. Dr. Ahmet Demirel, “Birinci Meclisten Bir Portre: Ali Şükrü Bey”

Prof. Dr. Ahmet Demirel, “Birinci Meclisten Bir Portre: Ali Şükrü Bey”

by tarihvakfi


“1921 Anayasasının 100. Yılı Konuşmaları” seminer dizisi uzaktan erişimle, online devam ediyor!

Dr. Dinçer Demirkent’in koordinatörlüğünde, 2020 Güz – 2021 Bahar döneminde “1921 Anayasası’nın 100. Yılı” temasıyla üçüncü toplantı 3 Aralık 2020 saat 18:30’da online gerçekleşecek. Vangelis Kechriotis Anısına Perşembe Konuşmaları seminer dizisinin üçüncü sunumunda “Birinci Meclisten Bir Portre: Ali Şükrü Bey” başlığıyla Prof. Dr. Ahmet Demirel konuğumuz olacak.

Seminere katılmak için [email protected] adresinden kayıt yaptırabilirsiniz.

Bu konuşmada Prof. Dr. Ahmet Demirel Ali Şükrü Bey’in hayat hikâyesini, mücadelesi ve siyasi fikirlerini kapsamlı bir biçimde ele alacaktır. Konuşmada ayrıca Ali Şükrü Beyin sahibi olduğu Tan gazetesinin önemi ve içeriği üzerinde durulacaktır. Ali Şükrü Bey Türkiye’nin siyasal literatüründe genel olarak hayat hikâyesi ve fikirlerinden çok hazin akıbetiyle ele alınır. Fikirleriyle ilgili yazılanlar da Men-i Müskirat Kanunu’nun mimarlarından olması nedeniyle onun muhafazakâr biri olduğuyla sınırlıdır. Oysa Ali Şükrü Bey 39 yıllık kısacık hayatına bahriye subaylığı, Donanma Cemiyeti kuruculuğu, Birinci Büyük Millet Meclisi üyeliği, bu meclisin içinde muhalefetteki İkinci Grup’un kuruculuğu, kendi adıyla anılan bir matbaanın ve önemli bir gazetenin (Tan) sahipliği sığdırmış önemli bir siyaset adamıdır.

Prof Dr. Ahmet DEMİREL 1957’de Trabzon’da doğdu. Orta öğrenimini 1976’da Darüşşafaka Lisesi’nde tamamladıktan sonra, 1980’de Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi Bölümü’nü bitirdi. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans çalışmasını, ardından 1993 yılında doktorasını tamamladı. 2003’te doçent, 2012’de profesör oldu. Marmara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 2017’de emekli olan Demirel, Türkiye’nin yakın siyasi tarihiyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Demirel’in Birinci Mecliste Muhalefet: İkinci Grup (1994), İlk Meclisin Vekilleri: Milli Mücadele Döneminde Seçimler (2010), Tek Partinin Yükselişi (2012),Tek Partinin İktidarı (2013) ve İkinci Grup’un Kurucuları’ndan Salahattin Köseoğlu’nun Milli Mücadele Hatıraları (2017) adlı altı kitabı İletişim Yayınları tarafından yayınlandı. İsmet İnönü, Defterler (1919-1973) adlı kitabı 2001’de, Nihat Erim, Günlükler (1925-1979) adlı kitabı 2005’te Yapı Kredi Yayınları; Birinci Meclis’te Mustafa Kemal’in Muhalifleri2013’te, Cumhuriyet Tarihinin Bilinmeyen Gerçekleri 2014’te Ufuk Kitapları tarafından yayımlandı. Mete Tunçay ve Yücel Demirel ile birlikte hazırladıkları İlk Meclis Anketi: Birinci Dönem TBMMÜyelerinin Gelecekten Bekledikleri adlı kitabı da 2004’te TBMM Yayınları arasından çıktı. Demirel ayrıca Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nde ders kitabı okutulan Türk Siyasal Hayatı(2013) kitabının editörü ve yazarlarındandır.