Tarih Vakfı > Etkinlikler > Akl-ı Kıssa Salı Konuşmaları > Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Yürütme Organının Tarihi

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Yürütme Organının Tarihi

Tarih Vakfı’nın düzenlediği Akl-ı Kıssa Salı Konuşmaları devam ediyor!

Nurşen Gürboğa ve Gülay Yılmaz’ın koordinatörlüğünde gerçekleşen Akl-ı Kıssa Salı Konuşmaları’nda bu dönem ayda bir Salı günleri kadın tarihçiler konuşmaya devam edecek, biz dinleyeceğiz.

Akl-ı Kıssa’da kadın tarihçilerin çalışmalarını, yayınlarını, araştırma gündemlerini ve tarih disiplinine katkılarını görünür kılmayı,muhafazakar ve erkek egemen tarih disiplininde verdikleri varlık mücadelesine dikkat çekmeyi amaçlıyoruz.

Akl-ı Kıssa’nın 2023 güz dönemi ikinci seminerini Fatma Eda Çelik, “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Yürütme Organının Tarihi” başlığıyla verecek. Bu seminere Nuray Ertürk Keskin tartışmacı olarak katkı verecek.

Cumhuriyet’in 100. Yılını kutladığımız bu günlerde, Cumhuriyet düşüncesi ve deneyimi, çoğu zaman olduğu gibi, Meclis geleneği ve pratiği üzerinden değerlendiriliyor. Cumhuriyeti bir hükümet sistemi olarak ele alan çalışmalar dahi, Meclis ile hükümetin hangi noktada kesiştiğini ve yeni bir sisteme evrildiğini tartışmıyor. Fatma Eda Çelik ise, Cumhuriyet’in ilanının, ancak toplumsal ilişkilerin yönetiminde yaşanan dönüşüm ve bu dönüşümün yönetsel yapının bütününde yol açtığı değişikliklere odaklanılarak anlaşılabileceğini savunuyor. Bu dönüşümde kişisel iktidardan gayrişahsi iktidara geçişin belirleyici olduğunu dile getiriyor. Bu bağlamda, Cumhuriyet’in ilanında en köklü değişikliğin yürütme organında yaşandığını göstermeye çalışıyor. Akl-ı Kıssa Konuşmalarının bu haftaki oturumunda, Çelik, bizler için, bir yönetim tarihçisi gözüyle, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne doğru evrilen süreçte, yürütmenin nasıl bir tarihsel değişim yaşadığını ortaya koymaya çalışacak. Tartışmacı olarak, Çelik’e eşlik edecek, Nuray Ertürk Keskin de, bu sunumu yönetim tarihi perspektifinden değerlendirecek.

Seminer 14 Kasım 2023’te saat 19:00’da çevrimiçi olarak Tarih Vakfı Youtube kanalından izleyebilirsiniz!