Tarih Vakfı > Etkinlikler > Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları > MİLLİ PARADİGMALAR VE TARİH: TÜRK VE YUNAN TARİHYAZICILIKLARININ 1921-23 ANLATILARI

Prof. Dr. Damla Demirözü

Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi’nde Eski Çağ Dillerinde -Antik Yunan Dili-tamamladıktan sonra Atina Üniversitesi’nde Çağdaş Yunan Dilli ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda doktora yapmıştır. 2000 yılında tamamladığı doktora tezinin konusuÇağdaş Yunan Edebiyatında 30 Kuşağı Düzyazı Eserlerinde ‘Öteki/Türk’ imajıdır. 1930 Türk Yunan yakınlaşmasını incelediği Savaştan Barışa Giden Yol adlı çalışması (2007) İletişim Yayınevi’nden,Yunan Edebiyatı’nda İşgal Direniş İç Savaş adlı kitabı İstos Yayınevi’nden çıkmıştır (2015). Yunanca’dan Türkçe’ye yaptığı çeviriler de vardır:Leonis, 19. Yüzyıldan Günümüze İstanbul’da Yunanca Basın Faaliyetleri ve Yunankarası gibi.Doktora sonrası araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladığı Ankara Üniversitesinde 2013 yılında profesör olmuş ve 2014 yılında da İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Ede. Anabilim Dalı’nda çalışmaya başlamıştır.

ÖZET

Bu seminerde Yunan tarafının neden 1922’yi bir son olarak gördüğü ve bu tarihi neden Küçük Asya Felaketi olarak okuduğu tartışılacak,  Yunan edebiyatında ve okul kitaplarında bu tarihin yeniden kurgulanma şeklinin Yunanistan ve Türkiye’de uyandırdığı yankılar ele alınacaktır.