Tarih Vakfı > Etkinlikler > Akl-ı Kıssa Salı Konuşmaları > Geleneksel Bir Kadınları Hapsetme Mekânı olarak İmam Evleri

Geleneksel Bir Kadınları Hapsetme Mekânı olarak İmam Evleri

by tarihvakfi


Tarih Vakfı’nda Akl-ı Kıssa Salı Konuşmaları seminer dizisi 2024-2025 Güz Dönemi devam ediyor!

Akl-ı Kıssa’nın 2024-2025 güz dönemi dördüncü seminerini Gizem Sivri “Geleneksel Bir Kadınları Hapsetme Mekânı olarak İmam Evleri” başlığı ile verecek.

İmam evleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun kadın hapishanesi ihtiyacını karşılamak üzere kiralama yöntemi ile oluşturulan mekânlara verilen isimdir. Adını yerel kontekste baskın, güvenilir ve güçlü dini liderlerin, bir diğer deyişle imamların, kullanmadıkları odacık, ahır ve barakalarını kabahat ve cünha işlemiş kadınların kısa süreli olarak kapatılması için kiralamasından alan bu uygulama, cezalandırma yöntemlerinin geçirdiği köklü dönüşümüne rağmen imparatorluğun çöküşüne dek devam etmiştir. 19. Yüzyıl ortası itibariyle temel cezai uygulama olarak benimsenen modern kapatma uygulamasının gerekli kıldığı denetim, kontrol ve bakım gibi temel pratiklerin uygulanmasının mümkün olmadığı bu hapsetme mekânlarının denetiminden ve mahkûmların ihtiyaçlarının karşılanmasından ise mekânların sahipleri olan imamlar veyahut muhtarlar mesuldü. Bu sıra dışı uygulama, hem kapatma cezasının caydırıcılığı hem de mahkûmların güvenliği açısından birçok sorun oluşturmaktaydı. Bu konuşma, mekânsal, cezai ve hukuki olarak imam evlerinin kadınları kapatma alanları olarak işlevselliğini ve sorunlarını derinlemesine incelerken, toplumsal cinsiyetlendirilmiş cezalandırma pratiklerinin tarihsel bir değerlendirmesini sunacaktır.

Seminere Ebru Aykut tartışmacı olarak katkı verecektir.

Nurşen Gürboğa ve Gülay Yılmaz’ın koordinatörlüğünde hazırlanan Akl-ı Kıssa seminer serisinde ayda bir salı günleri kadın tarihçiler konuşacak, biz dinleyeceğiz. Seminer dizisinde kadın tarihçilerin çalışmaları, yayınları, araştırma gündemleri ve tarih disiplinine katkıları görünür kılınacak ve muhafazakar, erkek egemen tarih disiplininde verdikleri varlık mücadelesine dikkat çekilecek.

Seminer 14 Ocak 2025, saat 19:00’da Tarih Vakfı Youtube kanalından çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.

Online Seminer linkine buradan ulaşabilirsiniz.