Tarih Vakfı > Etkinlikler > Akl-ı Kıssa Salı Konuşmaları > Evin İçinde, Caminin Çeperinde: Geç Osmanlı ve Cumhuriyet Tarihinde Kadınlar ve “Yaşanan Din” Olarak Mevlid

Evin İçinde, Caminin Çeperinde: Geç Osmanlı ve Cumhuriyet Tarihinde Kadınlar ve “Yaşanan Din” Olarak Mevlid

by tarihvakfi


Tarih Vakfı’nda Akl-ı Kıssa Salı Konuşmaları seminer dizisi 2024 güz dönemi başlıyor!

Akl-ı Kıssa’nın 2024 güz dönemi birinci seminerini Gökçen Beyinli Dinç “Evin İçinde, Caminin Çeperinde: Geç Osmanlı ve Cumhuriyet Tarihinde Kadınlar ve ‘Yaşanan Din’ Olarak Mevlid” başlığı ile verecek.

Türkiye tarihinde kadınların din ile ilişkisi çoğunlukla İslamcı hareket içindeki kadın aktivizmi veya “popüler” İslam çerçevesinde türbe ziyareti açısından ele alınmıştır. Bu çalışmaların kadın tarihine katkılarını genişletmeyi amaçlayan bu konuşmada, kadınların gündelik hayattaki dindarlık deneyimlerini, “yaşanan din” (lived religion) yaklaşımından yola çıkarak ele alınacaktır. Geç Osmanlı’dan 1970’lere kadar uzanan bir dönemde bu deneyimleri “Mevlid” toplantıları üzerinden incelemek, kimlik siyasetinin veya popüler/kurumsal, halk/devlet dini gibi zıt kavramların üstesinden gelebilir. “Mevlid”e odaklanmak ayrıca kadınların bu dönemde kamusal alanın dini mekanlarında, yani camilerdeki aktif varlığını da görünür kılar. Yani yaygın kanının aksine, kadınlar türbe kadar camilere de gidiyordu fakat dini otoriteler tarafından “doğru” dindarlığın mekânı olarak özel alana, yani evin içine yönlendirildiler. Mevlid’i “yaşanan din” yaklaşımı ile ele almak, kadınların dini deneyimlerini ve iktidar ilişkilerinin rolünü görünür kılarak, Türkiye tarihinde din ve kadın ilişkisini yeni bir bakışla ele almaya imkân vermektedir. Seminere İştar Gözaydın tartışmacı olarak katkı verecek.

Nurşen Gürboğa ve Gülay Yılmaz’ın koordinatörlüğünde hazırlanan Akl-ı Kıssa seminer serisinde ayda bir salı günleri kadın tarihçiler konuşacak, biz dinleyeceğiz. Seminer dizisinde kadın tarihçilerin çalışmaları, yayınları, araştırma gündemleri ve tarih disiplinine katkıları görünür kılınacak ve muhafazakar, erkek egemen tarih disiplininde verdikleri varlık mücadelesine dikkat çekilecek.

Seminer 15 Ekim 2024, saat 19:00’da Tarih Vakfı Youtube kanalından çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.

Canlı yayın linki: https://youtu.be/VF3E9s-ybZA?si=3ytDeX7RV5fVozfB

Bekleriz!