Tarih Vakfı > Etkinlikler > Konferans, Sempozyum ve Söyleşiler > Sosyolojinin Farklılaşma ve Kurumsallaşma Sarkacında Geçen 100 Yılı

Sosyolojinin Farklılaşma ve Kurumsallaşma Sarkacında Geçen 100 Yılı

by tarihvakfi


Tarih Vakfı ve Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) iş birliğiyle düzenlenen ”Türkiye’de Sosyal ve Beşeri Bilim Disiplinlerinin 100 Yılına Bakış” Konuşma Serisi Devam Ediyor!

 

2 Nisan 2024 Salı günü, saat 16:00’da gerçekleşecek serinin beşinci konuşmasında Nilgün Çelebi ve Alim Arlı, “Sosyolojinin Farklılaşma ve Kurumsallaşma Sarkacında Geçen 100 Yılı” başlığı altında bizlerle olacak.

 

Nilgün Çelebi ve Alim Arlı konuşmalarında sosyoloji disiplininin Türkiye akademisindeki seyrine odaklanacaklar. Konuşmanın ilk bölümünde Alim Arlı sosyolojinin Türkiye’nin üniversite örgütlenmesi içindeki kurumsal tarihini kürsü, bölüm ve anabilim dalları üzerinden masaya yatıracak. Disiplinin tarihini, kurumsallaşmasında yaşanan önemli “kriz” anları üzerinden 1900’lerin başından 1950’lere, 1950’lerden 1980’lere ve 1980 sonrasından günümüze kadar üç dönem altında ele alırken, çeşitli sosyolojik yaklaşımların rekabet ve çatışma dinamiklerine odaklanacak. Bu noktada, Humboldtçu “kürsü” sisteminden 1950 sonrasında Amerikan “bölüm” sistemine geçişin disiplinin gelişimi üzerindeki etkilerini de tartışacak. Konuşmanın ikinci bölümünde ise Nilgün Çelebi sosyolojinin Türkiye’deki yolculuğuna panoramik bir bakış sunacak, disiplinin tarihinin günümüze bıraktığı mirası değerlendirecek. Akademik disiplinin eğitim ayağına da vurgu yapacak olan Çelebi, mevcut sosyoloji öğretim yöntemlerinin disiplinin kendisine ve yetiştirilen sosyolog adaylarına nasıl bir yönelim kazandırdığını ve hangi açılardan yetersiz kaldığını tartışacak. Son olarak, dünyadaki ve Türkiye’deki sosyolojinin akademi ve akademi-dışındaki pozisyon, rol ve statüsünün güçlenmesi adına nelere öncelik verilmesi gerektiği konusundaki önerilerini paylaşacak.

 

Adres: İstiklal Caddesi, No: 181, Merkez Han 34433, Beyoğlu İstanbul, Türkiye

* Katılım için kayıt gerekmemektedir.
* Etkinlik yüz yüze gerçekleştirilecektir.
* Çevrimiçi katılım olmayacaktır.