Tarih Vakfı > Etkinlikler > Akl-ı Kıssa Salı Konuşmaları > 19. Yüzyılda Alevi Kadınları ve Alevilik

19. Yüzyılda Alevi Kadınları ve Alevilik

by tarihvakfi


Tarih Vakfı’nda Akl-ı Kıssa Salı Konuşmaları seminer dizisi 2024 bahar dönemi devam ediyor!

Akl-ı Kıssa’nın 2024 Bahar dönemi ikinci seminerini Zeynep Türkyılmaz “19. Yüzyılda Alevi Kadınları ve Alevilik” başlığı ile verecek.

 

On dokuzuncu yüzyıl  Alevi – Kızılbaş toplulukları açısından Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan genel sosyo-ekonomik ve politik dönüşümlerin ve bunları beraberinde getirdiği dini ve kişisel aidiyetlere dair soru ve sorgulamalarının derinden yaşandığı bir dönemdi. Genelde tarihçiler devletin modernleşme çabaları çerçevesinde bu topluluklara dair tahayyülleri ve politikalarına yoğunlaşırken, Alevi – Kızılbaş grupların değişim baskısında kendilerine dönük kaygı ve umutları, keşif, dönüşme ve yeniden tanımlama mücadelesi sıklıkla gölgede kalıyor. Bu sunum Alevi –Kızılbaş kadınların hikayelerini ve aktörlüklerini merkeze alarak, bu mücadelenin dinamiklerini, topluluk üzerine etkisi ve uzun soluklu sonuçlarını yeniden düşünmeye davet ediyor.

Seminere Gülhan Balsoy tartışmacı olarak katkı verecek.

Nurşen Gürboğa ve Gülay Yılmaz’ın koordinatörlüğünde hazırlanan Akl-ı Kıssa seminer serisinde ayda bir Salı günleri kadın tarihçiler konuşacak, biz dinleyeceğiz. Seminer dizisinde kadın tarihçilerin çalışmaları, yayınları, araştırma gündemleri ve tarih disiplinine katkıları görünür kılınacak ve muhafazakar, erkek egemen tarih disiplinin de verdikleri varlık mücadelesine dikkat çekilecek.

Seminer 26 Mart 2024’de saat 19:00’da Tarih Vakfı Youtube kanalından çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.

Bekleriz!

Canlı Yayın Linki: https://www.youtube.com/watch?v=G6DxvTHL-Tg