Tarih Vakfı > Etkinlikler > KÜLTÜR TARİHİ SEMİNERLERİ > KÜLTÜR TARİHİ SEMİNERLERİ

KÜLTÜR TARİHİ SEMİNERLERİ

by tarihvakfi

Kurulduğu 1991 yılından itibaren Türkiye’de tarihe olan ilginin gelişmesine hizmet eden Tarih
Vakfı, bu amaca yönelik çalışmalarına devam ediyor. Türkiye‘nin sosyal ve kültürel tarihine
odaklanan yeni bir seminer serisi ile günümüz Türkiyesi‘nin kültürel hayatı ve imparatorluk
mirasının rolü inceleniyor.
7 Mart 2022 tarihinde başlayacak olan seminelerde birbirinden farklı konuları alanın
uzmanlarından dinlemek ve sorularınızı doğrudan bu uzmanlara yöneltmek şansına sahip
olacaksınız. En az üç seminere katıldığınız takdirde seminer serisinin sonunda katılım belgesi
alabileceksiniz.
Seminerlere 50 TL karşılığında katılabilirsiniz. Seminerlere kayıt olabilmeniz için
https://fonzip.com/tarihvakfi/etkinlikler/kultur-tarihi-seminerleri bağlantısı üzerinden ödemenizi
gerçekleştirebilirisiniz.
Daha fazla bilgi için bize [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.
Sizi aramızda görmekten mutluluk duyacağız.
7 Mart, Arzu Öztürkmen, Dizilerimiz ve Biz: Anlatım, Mekan ve Görsellik

Arzu Öztürkmen

Arzu Öztürkmen doktora derecesini 1993 yılında Pennsylvania Üniversitesi Halkbilimi ve Halk Yaşamı Bölümü’nden aldı. Sözlü Tarih, Gösteri Sanatları Tarihi, Tarihsel Etnografi ve Toplumsal cinsiyet alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir. Bu konularda yerli ve yabancı yayınlarda çıkan makale ve kitap eleştirilerinin yanısıra, müellifi olduğu ve editörlüğünü yaptığı çeşitli kitapları Türkiye’de Folklor ve Milliyetçilik (İletişim, 1998), Celebration, Entertainment and Theater in the Ottoman World ( S. Faroqhi ile birlikte, Seagull Publications, 2014), Medieval and Early Modern Performance in the Eastern Mediterranean (E.B. Vitz ile birlikte, Brepols Publishers, 2014), Rakstan Oyuna: Türkiye’de Dansın Modern Halleri (Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, 2016) ve The Delight of Turkish Dizi: Memory, Genre and Politics of Television in Turkey (Seagull Publications, 2022) olarak sayılabilir. 1994 yılından itibaren Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi olan Öztürkmen, Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi direktörlüğünü sürdürmektedir. IOHA (1996-2000) ve SIEF (2013-2017) yönetim kurullarında görev almıştır ve halen ICTM Türkiye Ulusal Kurul başkanlığını ve İTO Film Koordinasyon Komitesi üyeliğini yürütmektedir.

14 Mart, Edhem Eldem, Osman Hamdi Bey’den Cumhuriyet’e Oryantalizm

Edhem Eldem

Doktora çalışmasını 1989 yılında Provence Üniversitesi’nde tamamlayen Edhem Eldem, o seneBoğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi oldu. École des Hautes Études en Sciences Sociales, Harvard, Columbia, Berkeley üniversiteleri ve Wissenschaftskolleg zu Berlin gibi kurumlarda misafir öğretim üyesi veya araştırmacı olarak görev yaptı. Araştırmaları geç dönem Osmanlı sosyal ve ekonomik tarihi,  Doğu Akdeniz ticareti, Osmanlı Bankası tarihi, Osmanlı mezar kitabeleri, Batılılaşma ve Oryantalizm, arkeoloji ve fotoğraf  tarihi, Osman Hamdi Bey, zihniyet tarihi ve otobiyografi gibi konuları kapsamaktadır. Çok sayıdaki makalelerinin ve eleştirilerinin yanısıra, yayınladığı bazı kitapları şunlardır: Osmanlı Bankası Tarihi (Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1999), Doğu ile Batı Arasında Osmanlı Kenti Halep-İzmir-İstanbul (D. Goffman ve B. Masters ile birlikte, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2017), İftihar ve İmtiyaz: Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi (Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, 2004), İstanbul’da Ölüm. Osmanlı-İslam Kültüründe Ölüm ve Ritüelleri (Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, 2005), Doğuyu Tüketmek (Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, 2007), Osman Hamdi Bey Sözlüğü (Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2010), Geçmişe Hücum. Osmanlı İmparatorluğu’nda Arkeolojinin Öyküsü, 1753-1914 (Z. Bahrani ve Z. Çelik ile birlikte, SALT, 2011), Camera Ottomana. Osmanlı İmparatorluğu’nda Fotoğraf ve Modernite, 1840-1914 (Z. Çelik ile birlikte, Koç Üniversitesi Yayınları, 2015), Mitler Gerçekler ve Yöntem: Osmanlı Tarihinde Aklıma Takılanlar (Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2018), V. Murad’ın Oğlu Selahaddin Efendi’nin Evrak ve Yazıları, I ve II (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2019 ve 2021). Halen Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünde öğretim üyesi olan Eldem, Collège de France’da Uluslararası Türk ve Osmanlı Tarihi Kürsüsü sahibidir.

21 Mart, Seda Özen Bilgili, Türkiye’nin Kültürel Mirasında Mimari Süreklilik

Seda Özen Bilgili

Mimar Seda Özen Bilgili 2001’de  Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden mezun oldu. Öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli arkeolojik kazıların mimari çizimlerini gerçekleştiren Özen Bilgili, Tarihi Yarımada, Diyarbakır Suriçi ve Edirne Kentsel Sit Alanı için düzenlenen koruma amaçlı imar planlarına mimari envanter ve anıt fişlerini, korunması gerekli eski eser öneri çalışmalarını ve kayıp eser envanterlerini hazırladı. Eminönü Yeni Cami ve  Ayasofya Türbelerinin restorasyon projelerine katkı sundu; Sultanahmet Cami’nin restorasyon sürecinde proje sorumlusu olarak yer aldı. 2006 yılından itibaren  Özen Mimarlık Mühendislik Ltd Şirketi bünyesinde eski eser restorasyon projeleri ve kargir yapı restorasyon uygulamaları, ahşap atölyeleri ile ahşap yapı restorasyon uygulamalarını sürdürüyor. Mimar Seda Özen Twitter’da 2016 yılından itibaren aktif olarak İstanbul ve Anadolu mimari mirasına dair mimari detay, mimari sözlük, yapı hikayeleri, semt hikayeleri, doğal

28 Mart, Nazlı İpek Hüner Cora, Osmanlı Kadınının Tarihini Kendinden Bilmek: Kadınlar ve Kaynaklar

Nazlı İpek Hüner Cora

İpek Hüner Cora  doktora çalışmasını 2018 yılında Şikago Üniversitesi Yakın Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Bölümü’nde tamamladı. Hüner Cora’nın başlıca araştırma alanları arasında erken modern dönem Osmanlı Edebiyatı Tarihi, toplumsal cinsiyet ve okuma tarihi yer alır. Erken modern dönem Osmanlıca kurmaca metinlerini merkeze alarak bu metinlerde toplumsal ve mekansal ilişkiler içerisinde kadınlık ve erkekliğin algılanma ve anlatılma pratiklerini tartıştığı çalışmalarını çeşitli dergi ve derlemelerde yayımladı.Toplumsal Tarih Dergisi’nin yayın kurulunda yer alan Hüner Cora, toplumsal cinsiyet, kadın çalışmaları ve edebi karşılaşmalar üzerine çeşitli atölye ve paneller düzenledi. Aralarında Şikago Üniversitesi ve ANAMED’in bulunduğu çeşitli kurumlarda dersler veren Hüner Cora halen Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde doktor öğretim üyesidir.

6 Nisan, Nurseli Yeşim Sünbüloğlu, Beden Politikası, Militarizm ve Toplumsal Cinsiyet

Nurseli Yeşim Sünbüloğlu

Nurseli Yeşim Sünbüloğlu yüksek lisansını Central European Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları programında, doktorasını ise Sussex Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde Politics of the Rehabilitation of Disabled Veterans: Masculinity, the Body and Militarism in Turkey başlıklı tezi ile tamamladı. Erkeklik, sakatlık, militarizm ve milliyetçilik alanlarındaki çalışmaları akademik dergi ve derlemelerde yayımlandı. Erkek Millet, Asker Millet: Türkiye’de Militarizm, Milliyetçilik, Erkek(lik)ler (İletişim Yayınları, 2013) başlıklı derlemenin editörlüğünü yaptı. Eleştirel Erkeklik İncelemeleri İnisiyatifi (EEİİ) üyesi olan Sünbüloğlu aynı zamanda Masculinities: A Journal of Culture and Society’nin yayın kurulunda yer almaktadır. İsveç Başkonsolosluğu tarafından desteklenen Şiddetsiz Erkeklik Atölyeleri El Kitabı (2020-2021) ve Lise Çağındaki Genç Erkekler için e-Gen (Eşitlik Kuşağı) Modülü (2022-2023) başlıklı projelerin koordinatörlüğünü üstlenmiştir. Sünbüloğlu halihazırda Kadir Has Üniversitesi Çekirdek Program’da öğretim üyesidir.

11 Nisan, Tülin Ural, Türkiye'de Gündelik Hayatın Tarihi: İmkanlar ve Sınırlar

Tülin Ural

Tülin Ural doktora derecesini 2008 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Meral Özbek danışmanlığında yazdığı ve 1930’larda Turkiye’de basılmış adab-ı muaşeret kitaplarını incelediği tez ile aldı aldı. Popüler kültür kuram ve çalışmaları, toplumsal cins kimliğinin kültürel inşası, Türkiye’de modernleşme ve milliyetçilik süreçlerinin gündelik hayat ve kimlikler üzerindeki yansımaları, Erken Cumhuriyet Dönemi Romanı ve Yeme İçme Çalışmaları alanlarındaki araştırmaları akademik dergi ve derlemelerde yayımlandı. Parlak Yıldızlardık O Zaman (B. Vural ile birlikte, İletişim Yayınları, 2021), Günebakan Düşlerimiz (B. Vural ile birlikte, İletişim Yayınları, 2021) başlıklı derlemelerin eşeditörlüğünü yaptı; Rousseau’nun Siyasal Gövde kitabının (Can Yayınları, 2020) çevirmeni, Yerli ve Milli Sırlar kitabının (Alfa Yayıncılık, 2021) ise müellifidir. İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesinin içinde bulunduğu çeşitli üniversitelerde tarih ve sosyoloji alanında dersler veren Ural,  halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir.

25 Nisan, Martin Greve, Çeşitlilik ve Kimlik Mücadelesi: 1950 sonrası Türkiye’de Müzik

Martin Greve

Martin Greve 20. yüzyılda Türk sanat müziği tarihini incelediği doktora çalışmasını 1995 yılında Berlin Teknik Üniversitesi’nde tamamladı;  2003 yılında Almanya’da Türkiye müziğiyle ilgili araştırmaları ile doçent oldu. Almanya ve İsviçre’de TU Berlin, FU Berlin, Universität der Künste Berlin, Universität Basel, Universität Heidelberg, Musikhochschule Stuttgart ve Musikhochschule Köln gibi üniversite ve müzik yüksek okullarında müzik etnolojisi, Türk müziği ve kültürlerarası etkileşim konularında ders verdi; çalışmalarını Almanya’da Hayali Türkiye’nin Müziği (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2006) ve Anlatılmazı İfade Etmek (Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2019) başlıklı kitaplarda yayımladı. Greve akademik çalışmalarının yanında, 2005-2011 yılları arasında Rotterdam World Music Academy’nin Türk müziği programının yöneticiliğini ve 2007-2011 yılları arasındaysa Berliner Philharmonie’nin “Alla Turca” konser programının danışmanlığını yürüttü. 2011-2018 yılları arasında Orient-Institut Istanbul’da Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Müziği alanında araştırmalarını sürdüren Steve, aynı kurum bünyesinde 2020 yılından itibaren “Müzik, Göç ve Müzikal İfade” başlıklı araştırmasına devam ediyor.

15 Mayıs, Paolo Girardelli, Tarih ve Kentsel Mekan: Osmanlı ile Avrupa Arasındaki İlişkilerinin Yansımaları*

Paolo Girardelli

Paolo Girardelli doktora derecesini 1996 yılında Napoli Federico II Üniversitesi’nde tamamladı. 2005-2006’da MIT’de Aga Khan Bursiyeri, 2013’te de Paris’teki Ulusal Sanat Tarihi Enstitüsü’nde (INHA) davetli araştırmacı, 2018-2019 yıllarında North Carolina Üniversitesi ve George Washington Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak bulundu. Araştırmaları Doğu Akdeniz görsel ve mimari tarihi, kimliklerin kentleşme sürecine etkileri ve özellikle Geç Osmanlı şehirlerindeki Avrupalı ​​ve gayrimüslim varlığının görsel/mekânsal boyutu üzerine odaklanmaktadır. Ulusal ve uluslararası yayınlar ve çeşitli derlemelerde yer alan makalelerin yanında eşeditörlüğünü üstlendiği Italian Architects and Builders in the Ottoman Empire and Modern Turkey ( Ezio Godoli ile birlikte, Cambridge Scholars Publishing, 2017) ve müellifi olduğu ve yayına hazırlığı devam eden Landscapes of the Eastern Question. Architecture and Identities in Istanbul, 1774-1918 başlıklı çalışmaları bulunmaktadır. 2017 yılında kendisine Türkiye İtalya arası kültürel diyaloğa katkılarından ötürü İtalya devlet nişanı verilen Girardelli, 2019-2021 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü başkanlığını sürdürmüştür; halen aynı üniversitede öğretim üyesidir.

* Seminer Pera ve Galata’da gezi içermektedir ve 25 kişi ile sınırlıdır. Kayıt ücreti 100 TL’dir.

23 Mayıs, Nergis Ertürk, Osmanli’dan Cumhuriyet’e Dil, Kimlik, ve Modernite

Nergis Ertürk

Nergis Ertürk 2006 yılında Columbia Üniversitesi İngilizce ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nden doktorasını aldı. Binghamton Üniversitesi’nde (SUNY) dersler verdi, Columbia Üniversitesi ve Brown Üniversitesi’nde araştırmacı olarak bulundu. Modern Türk edebiyatı, erken dönem Sovyet edebiyatı, kültür ve düşünce tarihi ile karşılaştırmalı (post)kolonyalizmler, modernizmler, yapısöküm ve feminist psikanaliz üzerine çalışmakta olan Ertürk’ün araştırmaları Social Science Research Council (SSRC) ve American Council Learned Societies (ACLS) tarafından desteklendi; makaleleri PMLA, Modernism/Modernity, boundary 2, New Literary History, Interventions, Middle Eastern Literatures ve Jadaliyya dergilerinde yayımlandı. Ertürk 2018 yılında İletişim Yayınları tarafından Türkçe okurla buluşturulan Türkiye’de Gramatoloji ve Edebi Modernlik (Oxford University Press, 2011) başlıklı çalışması ile Modern Language Association (MLA) tarafından verilen “İlk Kitap Ödülü”nü kazandı. 2013 senesinden itibaren  boundary 2 dergisi yayın kurulunda yer almakta olan Ertürk, Pennsylvania State Üniversitesi’nde doçent olarak karşılaştırmalı edebiyat alanında çalışmalarına devam ediyor.

30 Mayıs, Bağış Erten, Popüler Kültürün 'Oyun' Bahçesi: Popüler Futbol Tarihi

Bağış Erten

Bağış Erten İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1998 yılında mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi’nde Yakın Tarih alanında yüksek lisansını tamamladı. İletişim Yayınları’nda editörlük yaptı. Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce Ansiklopedisi’nin yayın sekreterliğini yürüttü. Öğrencilik yıllarından itibaren Bizim Gazete, Ekspress, Radikal, Cumhuriyet,Tam Saha, Socrates gibi çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayımlandı. CNNTurk ve NTVspor’da yorumculuk yaptı. Socrates dergisinin kurucularındandır. Erten halihazırda Eurosport Türkiye’nin genel yayın yönetmenliğini ve Kadir Has Üniversitesi Spor İletişimi Sertifika Programı direktörlüğünü sürdürüyor.

6 Haziran, Nükhet Varlık, Erken Modern İstanbul'da Hastalık, Sağlık ve Ölüm

Nükhet Varlık

2008 yılında Chicago Üniversitesi’nde doktorasını alan Varlık, Rutgers Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doçent olarak akademisyenliğine devam ediyor. Osmanlı tarihinde veba salgınları konusunda birçok makalesinin yanı sıra, ödüllü kitabı Plague and Empire in the Early Modern Mediterranean World: The Ottoman Experience, 1347–1600 (Cambridge Üniversitesi Yayınevi, 2015; Türkçe çevirisi: Akdeniz Dünyası’nda ve Osmanlılarda Veba, 1347-1600 (Kitap Yayınevi, 2017) ve yayıma hazırladığı Plague and Contagion in the Islamic Mediterranean (Arc Humanities Yayınevi, 2017) adlı bir derleme çalışması var.