Tarih Vakfı > Etkinlikler > Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları > MÜTAREKE DÖNEMİ’NDE İŞÇİ HAREKETLERİ, SOL VE MİLLİYETÇİLİK

MÜTAREKE DÖNEMİ’NDE İŞÇİ HAREKETLERİ, SOL VE MİLLİYETÇİLİK

by tarihvakfi


Özet:

1922 yılının ağustos ayı sonlarında Anadolu’da başlayan Büyük Taarruz, Mütareke Dönemi’nde işgal altında olan Osmanlı başkenti İstanbul’da önemli değişimlerin fitilini ateşlemiştir. Ankara hükümeti kademeli olarak İstanbul üzerindeki hakimiyetini tesis etmiş, her ne kadar İtilaf devletlerinin İstanbul’daki varlığı Ekim 1923’e kadar devam etse de Kasım 1922’de önce Saltanat’ın kaldırıldığı daha sonra da şehrin yönetiminin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından devralındığı ilan edilmiştir. Bu sunum, Büyük Taarruz’dan Cumhuriyet’in ilanına kadar geçen süreçte İstanbul’da yükselen milliyetçiliğe, bunun emek hareketleri üzerindeki etki ve sonuçlarına odaklanmaktadır.

 

Erol Ülker;

Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesidir. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 2003 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden, 2004 yılında ise Merkezi Avrupa Üniversitesi Milliyetçilik Çalışmaları Bölümü’nden yüksek lisans dereceleri aldı. 2013 yılında Şikago Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktora eğitimini tamamladı. Başlıca akademik ilgi alanları arasında Osmanlı-Türkiye siyasal ve toplumsal tarihi, milliyetçilik, sosyal hareketler ve emek çalışmaları yer almaktadır.