Tarih Vakfı > Etkinlikler > Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları > Realpolitiğin Ötesinde: Türk-Sovyet Dostluğunda Stratejik ve İktisadi Sorular

Realpolitiğin Ötesinde: Türk-Sovyet Dostluğunda Stratejik ve İktisadi Sorular

by tarihvakfi

  • Tarih:
  • Yer: Tarih Vakfı
  • Adres: Sarıdemir Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen sok. No: 10 Eminönü, Fatih, İstanbul
  • Şehir:

Tarih Vakfı Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları 2019 bahar dönemini, Türkiye – Sovyet Rusya ilişkilerine ayırdık. 2019’un “Türkiye – Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı” ilan edilmesine binaen Bilkent Üniversitesi Rusya Çalışmaları Merkezi’yle birlikte hazırladığımız programın ilk buluşmasını Onur İşçi’nin “Realpolitiğin Ötesinde: Türk Sovyet Dostluğunda Stratejik ve İktisadi Sorunlar” başlıklı sunumuyla gerçekleştiriyoruz.

Onur İşçi sunumunda Rusya ve Türkiye üzerine yazılmış çok sayıda esere konu olan popüler bir dönemi Sovyet ve Türk diplomatik arşiv vesikalarının ışığında yeniden tartışacak. Bu sunumun amacı, ikili ilişkilerin güzergahını belirleyen olayların genel bir özetini yapmaktan ziyade, Türk-Sovyet dostluğunu iki savaş arası dönemin karmaşık bağlamı içinde nasıl okumamız gerektiğini irdelemektir. Ankara ve Moskova hükümetleri arasında 1920’li yıllarda başlayan dostane ilişkiler, özellikle 1929 Buhranı sonrasında ivme kazanmış, 1932 yılında İsmet İnönü’nün Sovyet Rusya gezisi ve 1933 yılında Kliment Voroşilov’un Ankara ziyaretiyle Batılı devletleri rahatsız edecek bir seviyede işbirliğine dönüşmüştü. Mevcut tarih literatüründe, aralarındaki ideolojik farklılıklara rağmen girişilen bu ittifak arayışı realpolitiğin güzel bir örneği olarak, yani pragmatik maksada matuf bir dostluk olarak yorumlanmıştır. Oysa ki, Türk-Sovyet dostluğunu ilginç kılan esas nokta sadece resmi ideolojilerindeki zıtlıklar değil, aralarındaki stratejik uyuşmazlıklara rağmen temin ettikleri iktisadi ve siyasi işbirliğiydi. O halde, bu konuşmada cevap aranan soru şu şekilde özetlenebilir: Realpolitiğin klasik tanımına uymayan, ve örneğin Boğazlar meselesinde yahut Avrupa revizyonizmine karşı alınacak tedbirler konusunda taban tabana zıt politikalar belirleyen Bolşeviklerle Kemalistleri bir araya getiren temel saik neydi?

Tarih: 14 Mart 2019

Saat: 18:30 – 20:00

Yer: Sarıdemir Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen Sok. No:10, Eminönü, 34134 Fatih/Istanbul, (Marmara Belediyeler Birliği Binası)

ONUR İŞÇİ Kimdir?

Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Rusya Çalışmaları Merkezi direktörü. Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Soğuk Savaş tarihi üzerine yaptığı çalışmalardan sonra 2014 yılında Georgetown Üniversitesi Tarih Bölümü’nden doktora derecesi aldı. Çeşitli uluslararası dergilerde Osmanlı-Rus ve Türk-Sovyet ilişkilerini konu alan makaleler yazdı. Turkey and the Soviet Union during World War II: Diplomacy, Discord and International Relations başlıklı kitabı önümüzdeki Ağustos ayında Bloomsbury tarafından İngiltere’de yayımlanacak.